Βαρίδι το ταμείο προσωπικού για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ
Από την Ισοτιμία...
Σε μεγάλο αγκάθι για την περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ εξελίσσεται το ασφαλιστικό ταμείο του προσωπικού της (ΟΑΠ - ΔΕΗ): φέτος θα επιχορηγηθεί με 604 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χορηγήσει συντάξεις και να καλύψει τους κλάδους υγείας και πρόνοιας των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Στο παραπάνω ποσό δεν υπολογίζονται οι 2.000 αιτήσεις για χορήγηση εφάπαξ που εκκρεμούν, για τα οποία θα χρειαστούν 150 εκατ. ευρώ. Για τη χορήγηση συντάξεων απαιτούνται επιπλέον 424 εκατ. ευρώ και άλλα 180 εκατ. ευρώ για την υγεία-πρόνοια και την επικουρική ασφάλιση.
Το ιδιότυπο καθεστώς ασφάλισης στον εργοδότη που πέτυχε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το 1999 με το νόμο 2773/99 τείνει να μεταβληθεί σε μεγάλο βραχνά για την κυβέρνηση, καθώς οι εργαζόμενοι σήμερα αποτιμούν την περιουσία του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ - ΔΕΗ) στα 13 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά αναλογούσαν σε εισφορές και κατακρατήθηκαν από την επιχείρηση, που τα χρησιμοποίησε σε επενδυτικά σχέδια επί μία και πλέον δεκαετία. Μάλιστα, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απειλεί με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια σε περίπτωση υποεκτίμησης του συγκεκριμένου ποσού. Το ποσό αυτό αθροίζεται από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις των τελευταίων 50 χρόνων και αναφέρεται σε αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Prudential και Wyatt.
Στην πρώτη μελέτη, που συντάχθηκε το 1995 και έγινε δεκτή από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είχαν οριστεί σε 3,9 δισ. ευρώ. Το 2000 ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ, το 2005 σε 10,8 δισ. ευρώ και το 2007, με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε με αφορμή το ασφαλιστικό, εκτιμήθηκαν σε 11,9 δισ. ευρώ. Με τους υπολογισμούς αυτούς, κύριοι μέτοχοι της ΔΕΗ εμφανίζονται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης.
Τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ σήμερα, ενώ η κεφαλαιακή της αποτίμηση σε 2,6 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να ελέγχει το 51% των μετοχών και τα ασφαλιστικά ταμεία 3,8%. Τις επόμενες ημέρες η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ θα προχωρήσει στην κατάθεση ομαδικών αγωγών κατά του Δημοσίου, ζητώντας αυτά τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά κεφάλαια και, κατ’ επέκταση, τον έλεγχο της ΔΕΗ. Τα νομικά κείμενα έχουν καταρτιστεί και αναμένονται τα επικαιροποιημένα στοιχεία των αναλογιστών. Τώρα θα ζητηθούν αναδρομικά τα αποθεματικά των παρακρατημένων εισφορών, αλλά και των πόρων που προβλέπονταν υπέρ του ΟΑΠ στη μετοχοποίηση του 2001.
Πώς στήθηκε ο ΟΑΠ - ΔΕΗ
Το 1999, με τον νόμο 2773, η κυβέρνηση κατάργησε το σύστημα αυτασφάλισης του προσωπικού και ίδρυσε το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού (ΟΑΠ - ΔΕΗ), προκειμένου να εισαχθεί η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο χωρίς το βάρος των συντάξεων του προσωπικού.
Προκειμένου να επιτευχθεί η μετοχοποίηση με τη συναίνεση των εργαζομένων, αλλά και να απεμπλακεί η ΔΕΗ από τις εισφορές των εργαζομένων που είχαν ενσωματωθεί στην περιουσία της, δημιουργήθηκε ο ΟΑΠ - ΔΕΗ. Και το κράτος ανέλαβε την ασφάλιση, τις συντάξεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων, έναντι ποσού που υπολογίστηκε τότε με αναλογιστική μελέτη των εταιρειών Prudential - Wyatt στα 1,54 τρισ. δραχμές (4,5 δισ. ευρώ).
Επειδή το ποσό θεωρήθηκε υπέρογκο από την τότε κυβέρνηση, ο ν.2773 με το άρθρο 34 αναφέρει ρητά ότι: το κράτος αναλαμβάνει να επιδοτεί το Ταμείο της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό, έναντι του χρέους της προς τους ασφαλισμένους.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον ο υπολογισμός του χρέους προς τους ασφαλισμένους από τις δύο εταιρείες είναι σωστός. Το γεγονός ότι η ΔΕΗ χρηματοδότησε τη μελέτη και καθόρισε τις παραμέτρους πάνω στις οποίες βασίστηκε, δημιουργεί αμφιβολίες για την αντικειμενικότητά της.
Το ποσό των 4,5 δισ. που υπολογίστηκε από τη μελέτη μοιάζει μάλλον υπερβολικό, αν συγκριθεί με τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, που σήμερα ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το χρέος προς τους ασφαλισμένους ξεπερνάει κατά πολύ τη σημερινή αξία της εταιρείας.
Δημοσίευση σχολίου