.

Ζερβός: Υπάρχει ακόμα λίπος στα λειτουργικά της ΔΕΗ

Από το energypress.gr...

Στο κλίμα που θέλει την κυβέρνηση να ζητεί από τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ προτάσεις για νέες περικοπές και μείωση των λειτουργικών εξόδων εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στα λειτουργικά κόστη της εταιρείας. Πέρα από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας τόνισε ο κ. Ζερβός παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η ΔΕΗ έχει θέσει πρόσθετους στόχους εξοικονόμησης δαπανών σε κατηγορίες δαπανών όπως υπερωρίες, εκτός έδρας, παροχές τρίτων κλπ. Σημειώνεται ότι στο πρώτο τρίμηνο οι δαπάνες για μισθοδοσία της ΔΕΗ εμφάνισαν σημαντική μείωση κατά 19,1% ή 67,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Εκτός όμως από τις περικοπές στα λειτουργικά, ο κ. Ζερβός επί της ουσίας προανήγγειλε νέες αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το 2012 χωρίς να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες διευκρινίζοντας ποιες κατηγορίες καταναλωτών θα επηρεάσει, σε ποιους θα φέρει αυξήσεις και εάν θα υπάρξουν – όπως συνέβη με τις αυξήσεις του Ιανουαρίου – μειώσεις σε κάποιες άλλες κατηγορίες πελατών.

Αναμένεται ότι με τις προβλεπόμενες προσαρμογές των τιμολογίων το 2012 θα περιοριστούν περαιτέρω οι στρεβλώσεις στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού στο πλαίσιο της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζερβός.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πλεονεκτήματα των εναλλακτικών προμηθευτών που βασίζονται σε άνισους όρους με αποτέλεσμα να καταγράφεται αύξηση πωλήσεων των ανταγωνιστών στη λιανική αγορά σε επιλεγμένες κατηγορίες πελατών. Η ΔΕΗ εξαιτίας αυτών των στρεβλώσεων μείωσε τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9% ενώ το μερίδιο αγοράς περιορίστηκε από το 98,1% στο 93,4% Το φαινόμενο σύμφωνα με τον κ. Ζερβό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ενέργειας κατά 9% ενώ σε σχέση με πέρυσι η ΔΕΗ εμφανίζει μερίδιο αγοράς 93,4% έναντι 98,1% πέρυσι.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές το πρώτο τρίμηνο του 2011 η ΔΕΗ εμφάνισε μείωση 4,7% στις πωλήσεις της 12.110 GWh έναντι 12587GWh το α τρίμηνο του 2010 . Οι μεγαλύτερες απώλεις (558GWh) εμφανίζονται στη χαμηλή τάση ενώ ακολουθεί η μέση τάση όπου η μείωση φτάνει τις 102GWh. Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές αύξησαν τις πωλήσεις τους στις 861GWh από 246GWh.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου