.

Κατανοούν για λιγνίτη, πιέζουν για τα τιμολόγια και τα υδροηλεκτρικά οι "τροϊκανοί"

Από το energypress...

Την ολοκλήρωση και επιτάχυνση της διαδικασίας που ξεκίνησε με την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, έτσι ώστε, στα μέσα του 2013 τα τιμολόγια ρεύματος να είναι κοστοβαρή, κάθε ένα από αυτά δηλαδή να αντανακλά απολύτως το κόστος παραγωγής του, ζήτησαν από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μαθιουδάκη οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Τα στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της τρόικας για την πρόοδο στα θέματα ενέργειας, τόσο εκείνα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο (θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου, αλλά υπάρχει η «δικαιολογία» ότι καμία χώρα της κοινότητας δεν έχει προχωρήσει) όσο και τα υπόλοιπα που σχετίζονται με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

Για το ζήτημα της πρόσβασης ιδιωτών στα λιγνιτικά αποθέματα, οι «τροϊκανοί» με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της τρόικας στη χώρα μας κ. Peter Weiss, εμφανίστηκαν να αντιλαμβάνονται τη συσχέτιση που κάνει η κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και να αποδέχονται ότι η εξέλιξη της υπόθεσης των ανταλλαγών (swaps) θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την πώληση ποσοστού μετοχών της ΔΕΗ. Αν και απάντηση στο αίτημα του υπ. Οικονομικών για την αναστολή της διαδικασίας παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ δεν έχει δοθεί ακόμη από την Ε. Επιτροπή, εντούτοις η άποψη που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, ότι "πράγματι η ιδιωτικοποίηση επηρεάζει την όλη διαδικασία", εκτιμάται ότι δίνει μια πρόγευση της στάσης που τηρεί πάνω στο θέμα η Κομισιόν.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν ενημέρωση για το «καυτό» θέμα της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών, το οποίο έχουν θέσει κατά τις συναντήσεις μαζί τους οι ιδιώτες παραγωγοί και traders ρεύματος. Άλλωστε για το θέμα αυτό υπάρχει συνεχής αλληλογραφία, τόσο με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν όσο και με την αντιπροσωπεία της τρόικας. Η απάντηση του κ. Μαθιουδάκη ήταν ότι η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση για να υπάρξει διαφανής διαχείριση, περνάει μέσα από τα όργανα που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ενεργειακού νομοσχεδίου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Συμβουλευτική Επιτροπή του ΑΔΜΗΕ που δημιουργείται με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και επιχειρήσεων, ρόλος της οποίας, μεταξύ άλλων είναι η παρακολούθηση των «νερών».

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού των νησιών που εκκρεμεί ως υποχρέωση της χώρας μας, ο κ. Μαθιουδάκης παρουσίασε την μέχρι σήμερα πορεία, δηλαδή την πρώτη φάση της διαβούλευσης και το γεγονός ότι είναι προς επεξεργασία ο Κώδικας Διαχείρισης των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, με την υιοθέτηση του οποίου επιλύεται το θέμα. Ούτως ή άλλως, η προθεσμία που έχει η χώρα μας από το μνημόνιο είναι μέχρι το Σεπτέμβριο.

Τα επόμενα βήματα που έχει να κάνει το υπουργείο στον ενεργειακό τομέα είναι η ψήφιση του νόμου από Βουλή, η εφαρμογή των διατάξεων, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η δημιουργία σταδιακά των εταιρειών που προβλέπει ο νόμος.

Η έκθεση των «τροϊκανών» για την πρόοδο περί τα ενεργειακά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μέρος της συνολικής έκθεσης για την πρόοδο του μνημονίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου