Πρόταση για κινητοποιήσεις της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης προς τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις...
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
8 Απρ 2009
Στη σύσκεψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων του ενεργειακού λεκανοπεδίου, [Ποντοκώμη 29 Μαρτίου 2009], η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης πρότεινε κινητοποιήσεις για μέσα Μαϊου σε όλο τον άξονα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας με την διοργάνωση δυο μεγάλων συγκεντρώσεων, με ταυτόχρονο κλείσιμο καταστημάτων, υπηρεσιών, σχολείων. Επίσης ζητεί να κλείσουν δύο τουλάχιστον μονάδες της ΔΕΗ ώστε οι επιπτώσεις να γίνουν ορατές στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Παρατίθεται το σύνολο του κειμένου:
Συνάδελφοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων,
Συνάδελφοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων,
• Τα συνεχή επεισόδια ρύπανσης της τελευταίας διετίας (~40 % υπερβάσεις αιωρουμένων σωματιδίων),
• τα αλλεπάλληλα «έκτακτα» περιστατικά (ΑΗΣ Πτολεμαίδας 1/3/2009, διαρροή πετρελαίου 13/3/2009),
• οι αναφορές σε βάρος της ΔΕΗ από Διεθνείς και Εθνικούς Οργανισμούς και Υπηρεσίες, όπως - η Ευρωπαϊκή Ένωση (σε σχετική απάντηση στο Ίδρυμα Μαραγκοπούλου)- ο Συνήγορος του Πολίτη- οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
• η αφόρητη κατάσταση στα χωριά που γειτονεύουν με τα ορυχεία και η βραδυπορία των μετεγκαταστάσεων (και των προσλήψεων)
• το γεγονός ότι είμαστε ο χειρότερος νομός της Ευρώπης στον αγώνα για τις κλιματικές αλλαγές (σταθερά πρώτοι στις εκπομπές CO2)
• το γεγονός ότι ως χώρα είμαστε τελευταίοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνεχίζουμε να θεοποιούμε τον ρυπογόνο και ακριβό λιγνίτη,αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Ο διάλογος της τοπικής κοινωνίας και εξουσίας με τη ΔΕΗ έχει χρεωκοπήσει, η ανεπάρκεια της Πολιτείας (ως μηχανισμού ελέγχου και εφαρμογής του νόμου) συνεχίζει να είναι εμφανής, η υπομονή και η αναμονή των πολιτών έχει εξαντληθεί και συνεπώς η οργάνωση μιας ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ – ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ είναι πλέον μονόδρομος.
Χρόνος: στα μέσα Μαΐου
Διάρκεια : δύο τουλάχιστον μέρες
Μορφή: Σε όλο τον άξονα Κοζάνης - Πτολεμαΐδας να οργανωθούν δυο μεγάλες συγκεντρώσεις, να κλείσουν καταστήματα υπηρεσίες, σχολεία. Επίσης να κλείσουν δύο τουλάχιστον μονάδες της ΔΕΗ ώστε οι επιπτώσεις να γίνουν ορατές στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. (Ολιγόωρες διακοπές ρεύματος προκειμένου να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα, αλλά χωρίς να δημιουργήσουμε σοβαρές παρενέργειες που θα στρέψουν την κοινή γνώμη εναντίον μας.) Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, η κινητοποίηση θα μείνει σε «οικογενειακό κύκλο» και μακράν της δημοσιότητας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή των σωματείων της ΔΕΗ που καλούνται να «χρεωθούν» αυτό τον πολύ κρίσιμο τομέα.Παράλληλα εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν πολλές και «πολύχρωμες» παράπλευρες [ζωγραφικές εκθέσεις σε σχολεία, πρωτότυπες διαμαρτυρίες μικρών ομάδων (happenings), ηλεκτρονικές διαμαρτυρίες μέσω Internet με υπογραφές, κυκλώσεις μονάδων , κλπ]
Διοργανωτές: Πρέπει να καλέσουμε τη Νομαρχιακή και Τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετάσχουν και να υποστηρίξουν τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, ώστε να έχει πάνδημο χαρακτήρα η κινητοποίηση. Αν δεν δεχτούν (και προτιμήσουν να εκτεθούν στα μάτια των πολιτών), τότε πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη μορφή του αγώνα στα νέα δεδομένα.
Ευρύτερη συμμετοχή: Εργατικά Κέντρα, Σωματεία ΔΕΗ, Επιμελητήρια, Εκπαιδευτικοί, Εμπορικοί σύλλογοι, Σχολεία, πολιτιστικοί και ορειβατικοί Σύλλογοι και γενικώς ΟΛΟΣ ο ΚΟΣΜΟΣ
Αιτήματα (ενδεικτικά):
1) Άμεσα αιτήματα
• Ταχεία εφαρμογή των πορισμάτων που Συνηγόρου του Πολίτη και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ειδικά τα μέτρα στα ορυχεία – διαβροχές –φυτεύσεις – ηχοφράγματα – διαχείριση λαδιών κλπ δεν επιδέχονται καμιά συζήτηση ή αναβολή)
• Αναθεώρηση Περιβαλλοντικών όρων σε Ορυχεία και Σταθμούς και αυστηρή εφαρμογή τους
• Κλείσιμο του ρυπογόνου ΑΗΣ Πτολεμαίδας
• Άμεση στελέχωση Νομαρχίας – Περιφέρειας – ΚΕΠΕ
• Άμεση αγορά σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων με κονδύλια του κράτους ή του ΕΣΠΑ (και όχι από τον Πόρο Ανάπτυξης)
• Ανακοίνωση αποτελεσμάτων των ΔΗΜΟΣΙΩΝ σταθμών παρακολούθησης της ποιότητας αέρα (Η ΔΕΗ καλά κάνει και έχει δικούς της σταθμούς, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος)
• Επίσπευση των μετεγκαταστάσεων και ένταξη και των χωριών που έχουν εκφράσει σχετικά τεκμηριωμένα αιτήματα (Ακρινή, Άγιος Δημήτριος κλπ).
• Ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων
2) Μεσοπρόθεσμα αιτήματα
• Κατάθεση δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος αποκατάστασης εδαφών με κατανομή των χρήσεων (γεωργική γη - δάση - λίμνες) σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
• Ειδική διαχειριστική μελέτη υδάτινου δυναμικού σε όλο το ΛΚΔΜ και αυστηρή εφαρμογή της με ευθύνη της ΔΕΗ και εποπτεία του κράτους
• Έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Αντικατάσταση πετρελαίου με φυσικό αέριο ως καυσίμου έναυσης όλων των μονάδων της ΔΕΗ. Ενίσχυση ορισμένων μονάδων με φυσικό αέριο (αεριοστρόβιλοι κλπ), ώστε να αυξηθεί η απόδοση τους
• Προγράμματα εξοικονόμησης και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
• Ενεργειακή αποκέντρωση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων όλων των Περιφερειών της χώρας
• Καθιέρωση ειδικού τέλους μείωσης λιγνιτικής ισχύος σε περιοχές που θα μειωθεί η λιγνιτική ισχύς
• Χρηματοδότηση και κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων παραγωγής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού στο Ν. Κοζάνης, ώστε να δημιουργηθούν 5000 ΚΑΘΑΡΕΣ θέσεις εργασίας στην περιοχή μας μέχρι το 2014.
Για τα Άμεσα Αιτήματα πρέπει να μπει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα (από 6-12 μήνες) και μια ΟΡΙΣΤΙΚΗ ημερομηνία λήξης.
Επειδή στο θέμα των νέων μονάδων της ΔΕΗ και των συνεχών επεκτάσεων των ορυχείων πιθανόν να μη συμφωνούμε (εμείς είμαστε κατά και άλλοι είναι υπέρ), το αφήσαμε απέξω. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως σαν διαπραγματευτικό χαρτί και μέσο πίεσης για την υλοποίηση των άμεσων αιτημάτων. (Δηλαδή να εκπέμψουμε σαφές μήνυμα ότι «αν δεν ικανοποιήσετε τα αιτήματα μας, δεν θα επιτρέψουμε να επεκτείνει η ΔΕΗ τις εγκαταστάσεις της κλπ» )
Μεθόδευση -οργάνωση
1. Έγκριση του σχεδίου από τα Δ.Σ των οργανώσεων
2. Ορισμός Συντονιστικής Επιτροπής των οργανώσεων
3. Κάλεσμα των φορέων (Ν.Α, Τ.Α, Σωματεία, κλπ) από τη Συντονιστική Επιτροπή
4. Ορισμός Οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων και καθορισμός ημερομηνίας, περιεχομένου, αιτημάτων, κλπ.
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Δημοσίευση σχολίου