.

Nέα διαρροή στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου - Διέρρευσαν εκατοντάδες κιλά ορυκτέλαιου


Νέο Περιβαλλοντικό επεισόδιο στη ΔΕΗ (Άγιος Δημήτριος) αποκαλύπτει η Εφημερίδα «Μακεδονία» με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Χρήστου Βήττα. Αναδημοσιεύουμε τμήμα του ρεπορτάζ : Διαρροή εκατοντάδων κιλών Λαδιού σημειώθηκε προχτές βράδυ στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να εκλυθούν επικίνδυνα αέρια, αλλά και να γεμίσει το εργοστάσιο καπνούς από τις αυταναφλέξεις που επακολούθησαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι, καθώς είναι άγνωστες ακόμη οι επιπτώσεις στην υγεία όσων ανθρώπων βρέθηκαν στον τόπο του νέου βιομηχανικού ατυχήματος, το οποίο βεβαίως μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στον περιβάλλοντα χώρο. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους της βάρδιας, προχτές κατά τις 8 το βράδυ έσπασε ένας αγωγός μεταφοράς λαδιού στην 4η μονάδα του σταθμού, στο χώρο του μηχανοστασίου, σε ύψος 8 μέτρων. Διέρρευσε μεγάλη ποσότητα λαδιού, η οποία ανέρχεται περίπου στα 300 κιλά, κατά τις εκτιμήσεις των εργαζομένων, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια για την ποσότητα. Οι εργαζόμενοι θεωρούν το συμβάν πολύ σοβαρό, αλλά μέσα στην ατυχία τους λένε ότι είναι τυχεροί, επειδή, όπως δηλώνουν, δεν ήταν κανείς στο σημείο του ατυχήματος την ώρα που έσκασε ο αγωγός, ο οποίος είχε πίεση 40 ατμόσφαιρες,

Ο πρόεδρος του σωματειακού παραρτήματος του "Σπάρτακου" Γιάννης Τσιρώνας δεν έκρυψε την αγωνία όλων των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, "το λάδι χύθηκε σε αγωγούς ατμού με μεγάλη θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να εκλυθούν στο χώρο του εργοστασίου επικίνδυνα αέρια". Πιο ανησυχητικό -σύμφωνα με τον συνδικαλιστή- είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας προκλήθηκαν τρεις-τέσσερις αυταναφλέξεις, εκ των οποί-\ ων η τελευταία εκδηλώθηκε χτες το πρωί, με αποτέλεσμα να γεμίσουν με καπνούς, οι τέσσερις μονάδες από τα 0 μέχρι τα 42 μέτρα, δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο Γ. Τσιρώνας σημείωσε ότι "ήρθαν στις μνήμες μας μέρες του μεγάλου βίομηχανικού ατυχήματος του Δεκεμβρίου του 2001, τότε που είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να καούν λάδια που ανήκαν στην κατηγορία των επικίνδυνων κλοφέν".

Μετά την εκδήλωση της διαρροής υπήρξε άμεση κινητοποίηση των εργαζομένων με παράλληλη λήψη μέτρων. Πρώτα έκλεισαν τη βάνα του σκασμένου αγωγού, ενώ συγχρόνως έριξαν ρινίσματα στο πάτωμα που χύθηκε το λάδι, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του. Οι ίδιοι θεωρούν πολύ κρίσιμο το ενδεχόμενο να έφτασε το λάδι στο βιολογικό καθαρισμό.

Όλη τη νύχτα προχτές η ειδική υπηρεσία πυρόσβεσης του σταθμού βρισκόταν σε επιφυλακή, αντιμετωπίζοντας τις προαναφερόμενες αυταναφλέξεις. Χτες το πρωί έφτασε ειδικό συνεργείο απομόνωσης, το οποίο καθάρισε τους αγωγούς που ήρθαν σε επαφή με το επικίνδυνο έλαιο. Φυσικά τα μέλη του συνεργείου και εκ πυροσβέστες έλαβαν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας, με μάσκες, αναπνευστήρες, ειδικές φόρμες κτλ.

Οι εργαζόμενοι με δηλώσεις τους στη "Μ" εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις από την έκκληση αερίων του ελαίου, το οποίο να σημειωθεί είναι τύπου ΟΜΤΙ, τις παρενέργειες του οποίου δεν γνωρίζουν ακριβώς, γι' αυτό ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση. Πάντως σε σχετικό φυλλάδιο της συσκευασίας αναφέρεται ότι "πρέπει να αποφεύγονται συνθήκες υδρόλυσης με παράγωγα νερού και επικίνδυνων παραγώγων αποσύνθεσης", καθώς οε αυτές τις περιπτώσεις "παράγονται φαινόλες και επιβλαβείς καπνοί που περιέχουν οξείδια του άνθρακα και του φωσφόρου". Επίσης, ως προς τις παρενέργειες, το ΟΜΤΙ προκαλεί "τσούξιμο στα μάτια και δυσφορία στην αναπνοή".

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δάκης δεν είχε ιδέα για το συμβάν, χτες το μεσημέρι που επικοινώνησε μαζί του η "Μ", αν και από τη νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις η ΔΕΗ οφείλει να ενημερώνει αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης


Πηγή: www.kozan.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου