Διεθνής κλιματική πολιτική - Ο δρόμος προς την Κοπεγχάγη
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και οι τραγικές επιπτώσεις της θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή όλων μας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΕ που παρουσιάστηκαν κατά την ημερίδα με θέμα: «Διεθνής κλιματική πολιτική - Ο δρόμος προς την Κοπεγχάγη».
Όπως έγινε γνωστό σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (Ε.Κε.Π.Ε.Κ) του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το νεοσυσταθέν Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή, περίπου 19.000 τ. χλμ θα χαθούν στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης. Επιπλέον, 1,5 εκατ. άνθρωποι θα μετακινηθούν, με συνολικό κόστος 18 δισ. ευρώ. Οι ζημιές από τις πλημμύρες θα φτάσουν τα 18,5 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος στις υποδομές θα «αγγίξει» τα 40 δισ. ευρώ και στον τομέα της υγείας τα 120 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση της αγροτικής παραγωγής στο Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 30% ενώ 16 με 44 εκατ. άνθρωποι θα υποφέρουν από λειψυδρία σε 50 με 100 χρόνια από σήμερα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, με τη συμβολή του Γραφείου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς επίσης και την υποστήριξη της πρεσβείας της Αυστραλίας στη χώρα μας. Ήταν αφιερωμένη στον εκλιπόντα, καθηγητή Γιώργο Παπαδημητρίου.
Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε ότι "το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στο δρόμο προς την Κοπεγχάγη, έχει απασχολήσει και απασχολεί τα ευρωπαϊκά όργανα εδώ και καιρό". Χαρακτήρισε ως "κομβικό σημείο" τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας ότι ο πολίτης πρέπει να δείξει ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή διαδικασία.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Παντείου, Παναγιώτης Τσίρης επεσήμανε πως «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τις εξελίξεις και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις συνόδους και τις διαβουλεύσεις των οργάνων της ΕΕ σχετικά με την κλιματική αλλαγή». Και συμπλήρωσε ότι "οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι πιο άνισες και εντονότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες από την έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή, το 2007".
Ο καθηγητής και διευθυντής του Ε.Κε.Π.Ε.Κ, Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε ότι "η συμμετοχή και η συνεργασία όλων, σε κλίμα συναίνεσης είναι το μόνο που χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί το συγκλονιστικό θέμα της κλιματικής αλλαγής".
Τέλος, στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Παντείου, με τίτλο: "Κλιματική Αλλαγή: Το Περιβάλλον μετά τη Διεθνή Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Μπαλί".
Πηγή: Ελευθεροτυπία, 9/04/09
Δημοσίευση σχολίου