.

Επνιξαν την Ευρώπη στο διοξείδιο του άνθρακα

Η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης δεν έδειξε την παραμικρή οικολογική ευαισθησία την χρονιά που έφυγε, καθώς όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκλύθησαν στην ατμόσφαιρα σαφώς περισσότεροι από τους 2,083 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που της είχαν κατανεμηθεί δωρεάν από την Κομισιόν.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, εκφράζοντας εκτιμήσεις στο ενεργειακό πρακτορείο Platts, κορυφαίοι αναλυτές στο συγκεκριμένο χώρο από οίκους όπως η Deutsche Bank, η Societe Generale και η Barclays Capital.

Είναι προφανές ότι οι βιομηχανίες προτίμησαν να καταναλώσουν καύσιμα φτηνότερα, όπως ο λιγνίτης και το μαζούτ, σε σχέση με ακριβότερα αλλά φιλικότερα προς το περιβάλλον, όπως το φυσικό αέριο.

Είχε φανεί το πράγμα…

Αυτή η επιλογή χαρακτήρισε και τους μεγάλους ρυπαντές στην χώρα μας, προεξαρχούσης της ΔΕΗ η οποία, άλλωστε, όπως είχαν δείξει τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την περσινή χρονιά, είχε χρησιμοποιήσει σε ποσοστό κοντά στο 60% τον λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρισμού, με σαφώς μειωμένη την χρήση του φυσικού αερίου, ουσιαστικά στάσιμη εκείνη των ανανεώσιμων πηγών καθώς και αυξημένη την χρήση του πετρελαίου.

Και ήταν χαρακτηριστική η χθεσινή επιβεβαίωση της Κομισιόν για σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με βάση την απάντηση του αρμοδίου για την ενέργεια Επιτρόπου κ. Andris Piebalgs σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυς Ποδηματά.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία, «παρά την πρόσφατη αύξηση, το 2006 το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα ήταν 8,8%, δηλαδή αύξηση μόνο 1,2 ποσοστιαίων μονάδων από το 2001», σημειώνει στην απάντησή του ο αρμόδιος για την Ενέργεια Επίτροπος κ. Andris Piebalgs.

Από την πλευρά της, η Greenpeace δημοσιοποίησε δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι για το 2008 τα έξι εργοστάσια της ΔΕΗ, στα οποία είχαν κατανεμηθεί οι περισσότεροι ρύποι, ξεπέρασαν την κατανομή και, μάλιστα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εργοστάσια λιγνίτη 1,2 και 3 της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη εξέπεμψαν σχεδόν 42% περισσότερους ρύπους σε σχέση με όσους τους είχαν κατανεμηθεί! Οι πετρελαϊκές μονάδες στο Λαύριο υπερέβησαν κατά 36,7% το όριο, ενώ κατά 25,5%, κατά 20,65%, κατά 14, 69% και κατά 6,82% υπερέβησαν την κατανομή τους τα λιγνιτικά εργοστάσια σε Πτολεμαϊδα, Αμύνταιο, Καρδιά και Άγιο Δημήτριο αντίστοιχα.

Φτηνότερα τα δικαιώματα ρύπων

Αυτό που βοήθησε, επίσης, βιομηχανίες όπως η ΔΕΗ να «φουλάρουν» σε μη φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα ήταν και η σημαντική, λόγω της οικονομικής κρίσης, πτώση στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων C02 στο διεθνές χρηματιστήριο, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικά ότι στο 9μηνο η ΔΕΗ είχε προβλέψει κόστος δικαιωμάτων – το κόστος δηλαδή της αγοράς για τον αριθμό των ρύπων που ξεπερνούσε όσους της είχαν κατανεμηθεί – πάνω από 120 εκατ. ευρώ για όλο το 2008, αλλά τελικά έκλεισε με επιβάρυνση λίγο μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ, παρόλο που στο τελευταίο τρίμηνο …τα έδωσε όλα σε πετρέλαιο και λιγνίτη.

Αναδεικνύεται, λοιπόν, σε όλο της το μεγαλείο η αντιοικολογική διάσταση της κρίσης με τον υπεύθυνο για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace κ. Δημήτρη Ιμπραήμ να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «όποιος πραγματικά νοιάζεται για το μέλλον και την ευρωστία της ΔΕΗ, θα πρέπει να υποστηρίζει πολιτικές και μέτρα απόλυτης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αντί να προωθεί το λιθάνθρακα, το λιγνίτη και νέους πετρελαϊκούς σταθμούς σε νησιά όπως η Ρόδος».

Θα έχει συνέχεια

Από την πλευρά της οι αναλυτές Olivier Lejeune (New Carbon Finance) και James Emmanuel (Cantor CO2) θεωρούν ότι υπέρβαση των κατανομών θα υπα΄ρξει σε φέτος, έστω και αν αυτή δεν υπερβεί σε πανευρωπαίκό επίπεδο τα 15 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή περίπου όσους εκπέμπει η ΔΕΗ συνολικά σε Αγιο Δημήτριο και Πτολεμαϊδα.

Και όσο η κρίση κρατά χαμηλά το κόστος των δικαιωμάτων και δημιουργεί πέσεις στην απασχόληση, τόσο βιομηχανίες και κοινωνίες θα γίνονται ελαστικότερες στην χρήση μη φιλικών καυσίμων.

Το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ αποκάλυπτε προ δύο εβδομάδων τα ευνοϊκά ψηφίσματα από το Δήμο Ταμυναίων και τους κατοίκους του Μηλακίου για την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού με τη χρήση λιθάνθρακα από την ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Και μόλις χτες το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), επικαλούμενο την κρίση, ανέβαλε την δημοσιοποίηση της έκθεσης του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, υπαινισσόμενο ότι ίσως αποδειχθεί μονόδρομος η άποψη που είχε εκφράσει το ίδιο πέρσι υπέρ της εισαγωγής και του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ενδεχομένως, και εφόσον η κρίση διαρκέσει, ακόμη και μέτρα όπως η κατάργηση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που αποφάσισε η Κομισιόν από το 2013 και μετά – για κάθε ρύπο θα πληρώνονται δικαιώματα – να ακυρωθούν στην πράξη.

Για να μην πούμε ότι το λόμπινγκ των εταιρειών στις Βρυξέλλες μπορεί αν φέρει και υπαναχωρήσεις στα ήδη αποφασισμένα από την Ευρωπαίκή Ένωση…

Πηγή: του Σωτήρη Χιωτάκη, Πρώτο Θέμα, http://www.protothema.gr/content.php?id=28275

Δημοσίευση σχολίου