Μετέωρη η Θεωρία περί Κλιματικής Αλλαγής: Ο Πλανήτης Οδεύει προς Ψύχρανση την Επόμενη Δεκαετία
Αναδημοσίευση: www.energia.gr, 29/9/09
Οι προβλέψεις για την Κλιματική Αλλαγή ενδέχεται να αλλάξουν δραστικά. Υπάρχει η πιθανότητα να εισερχόμαστε σε μια ή ακόμα και δύο δεκαετίες ψυχρών θερμοκρασιών, σύμφωνα με έναν από τους πιο επιφανείς επιστήμονες του κλίματος, όπως αναφέρει στο τελευταίο της τεύχος η έγκυρη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση “New Scientist”.
«Αυτό σημαίνει ότι η Κλιματική Αλλαγή εξαφανίζεται», δήλωσε ο Μοτζίμπ Λατίφ σε περισσότερους από 1500 επιστήμονες στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το παγκόσμιο κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Δεν είμαι ένας από τους σκεπτικιστές, όμως πρέπει να ρωτήσουμε οι ίδιοι τις δύσκολες ερωτήσεις, αλλιώς άλλοι θα το κάνουν».
Λίγοι κλιματικοί επιστήμονες φτάνουν τόσο μακριά στις απόψεις τους, όσο ο κ. Λατίφ, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και κλιματικός φυσικός στο Ινστιτούτο Λέιμπνιτζ του Πανεπιστημίου του Κιέλου στη Γερμανία. Τώρα όμως αρκετοί συμφωνούν ότι η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για την Κλιματική Αλλαγή είναι λιγότερο βέβαιη από ότι υποθέταμε.
Πρόκειται ασφαλώς για έναν κακό συγχρονισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ διοργάνωσε τη Διάσκεψη προκειμένου να επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την διατύπωση βραχυπρόθεσμων προβλέψεων για διάφορους πληθυσμούς ανά τον κόσμο, από αγρότες που ανησυχούν για τις βροχοπτώσεις μέχρι ιατρούς που προσπαθούν να προβλέψουν την επόμενη επιδημία.
Αλλά ενώ όλοι συνομιλούν για το πώς μπορεί να γίνει αυτό πράξη, κάποιοι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι σε αυτή τη χρονική κλίμακα, οι φυσικές διαφοροποιήσεις είναι εξίσου σημαντικές με τις μακροχρόνιες αλλαγές αναφορικά με την παγκόσμια υπερθέρμανση. «Με πολλούς τρόπους γνωρίζουμε περισσότερα για το τι θα συμβεί το 2050 από ότι για το επόμενο έτος», δηλώνει η κα Βίκυ Πόουπ της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Ο κ. Λατίφ προβλέπει ότι στα επόμενα χρόνια μια τάση ψύχρανσης θα επικρατήσει και θα υπερισχύσει της θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η ψύξη θα οφείλεται στις κυκλικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα και τα ωκεάνια ρεύματα του Β. Ατλαντικού.
Αντίθετα με την κλιματική ορθοδοξία, ο κ. Λατίφ ανέφερε ότι το ρεύμα του Β. Ατλαντικού είναι υπεύθυνο για μέρος της θέρμανσης που παρατηρείται τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. «Αλλά για πόσο διάστημα; Το πόρισμα ακόμα δεν έχει βγει», δήλωσε στη διάσκεψη. Το ρεύμα κινείται τώρα προς μια φάση η οποία θα ψύξει τον πλανήτη.
Ο κ. Λατίφ είπε ότι το ρεύμα επίσης εξηγεί την επαναφορά της περιοχής Σαχέλ στην Αφρική από την ξηρασία του 1970 και 1980. Ο Τζέιμς Μέρφι, επικεφαλής κλιματικής πρόβλεψης στη βρετανική υπηρεσία, συμφωνεί και επιπλέον συνδέει το ρεύμα με τους ινδικούς μουσσώνες, τους τυφώνες του Ατλαντικού και την απώλεια πάγου στην Αρκτική. «Οι ωκεανοί είναι το κλειδί για τις δεκαετείς φυσικές αλλαγές», δήλωσε.
Άλλη μια πεποίθηση ανατράπηκε όταν η κα Πόουπ προειδοποίησε τη διάσκεψη ότι η δραματική απώλεια πάγου στην Αρκτική τα τελευταία καλοκαίρια οφείλεται εν μέρει στους φυσικούς κύκλους, παρά στην παγκόσμια θέρμανση. Τα πρώτα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι φέτος το λιώσιμο των παγετώνων κινήθηκε σε μικρότερα επίπεδα από το 2007 και το 2008.
Δημοσίευση σχολίου