Σε κρίσιμο σημείο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε (01/10/09) να ενισχύσει οικονομικά τις πρώτες έξι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ορυκτών καυσίμων οι οποίες αναπτύσσουν και εφαρμόζουν τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Στόχο της χρηματοδότησης αποτελεί η όσον το δυνατό συντομότερη ωρίμανση των τεχνολογιών CCS και η διάθεσή τους σε πλήρη εμπορική κλίμακα πριν το 2020. Οι μονάδες αυτές βρίσκονται στη Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Αγγλία, Ολλανδία και Ιταλία και θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με το ποσό των 1,05 δις ευρώ.
Κατατέθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ και επιλέχθηκαν οι έξι προαναφερόμενες. Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου μπορούν να κατατεθούν τυχόν ενστάσεις και στη συνέχεια, η διαδικασία θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Παράλληλα, η Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας (IEA), παρουσίασε στις 13 Οκτώβρη του 2009 αναθεωρημένο «Οδικό Χάρτη» παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και προτρέπει την υλοποίηση 100 έργων CCS σε παγκόσμια κλίμακα, μέχρι το 2020. Σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού Γραμματέα Ενέργειας Steven Chu, η κυβέρνηση Obama δέσμευσε ήδη 4 δις δολάρια για έργα CCS και αναμένει αλλά τόσα από την πλευρά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων.
Προφανώς, η κινητικότητα αυτή σε διεθνές επίπεδο σχετίζεται με τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης και με την αναγκαιότητα αναγνώρισης των τεχνολογιών CCS ως κρίσιμες και κομβικές τεχνολογίες μετάβασης σε οικονομίες χαμηλού άνθρακα.
Μόνον η Ευρώπη χρειάζεται 300 GW νέας ισχύος μέχρι το 2020 εκ των οποίων περίπου 5000 ΜW αφορούν τη Χώρα μας. Όσο οι τεχνολογίες CCS παραμένουν εμπορικά ανώριμες, οι επενδυτές θα στρέφονται κυρίως στο φυσικό αέριο. Αυτό θα πυροδοτήσει σημαντικές αυξήσεις στη διεθνή αγορά φυσικού αερίου, γεωπολιτικές αστάθειες, υστέρηση στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον άνθρακα και το λιγνίτη, χαμηλή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, βίαιη ανάδυση αναγκών για πυρηνικά καύσιμα και πάει λέγοντας…
Με τα πιο φιλόδοξα σενάρια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να καλύψουν ένα ποσοστό της τάξης του 25% των 300 GW. Για τα υπόλοιπα 225 GW οι τεχνολογικές απαντήσεις πρέπει να βρεθούν άμεσα.
Μην ξεχνάμε ότι η παγκόσμια ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται καθοριστικά στον άνθρακα. Η εξάρτηση αυτή δεν ήταν προϊόν ενεργειακής διαστροφής αλλά αποτέλεσμα της ανάγκης για φθηνή, μακροχρόνια διαθέσιμη και τεχνολογικά ώριμη ηλεκτροπαραγωγή.
Δημοσίευση σχολίου