Τριπλασιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα Κονδύλια για την Έρευνα στην Ενέργεια
Αναδημοσίευση: energia.gr, 7/10/09
Η Ε.Ε. αναμένεται να ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα εκστρατεία ύψους 8 δις ευρώ ετησίως για την ενεργειακή έρευνα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Το ποσό αυτό αποτελεί τριπλασιασμό των κονδυλίων που δαπανούνταν μέχρι τώρα, με βάση έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο τιτλοφορείται Στρατηγικό Σχέδιο Ενεργειακής Τεχνολογίας ( SET Plan).
Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, η έρευνα στην ηλιακή ενέργεια θα λάβει 16 δις ευρώ σε βάθος δέκα ετών, η αιολική ενέργεια 6 δις, η πυρηνική 7 δις, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή 30 «έξυπνων» ενεργειακά πόλεων με 11 δις. Επίσης 13 δις ευρώ θα δαπανηθούν στην έρευνα για τη δέσμευση του άνθρακα και 9 δις για την ενέργεια από βιομάζα. Συνολικά, 50 δις πρόσθετης χρηματοδότησης στην επόμενη δεκαετία θα βοηθήσουν την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου κατά 80% έως το 2050.
Το κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε τα καλύτερα ‘μυαλά’ μας προκειμένου να διευρύνουμε τα σύνορα της επιστήμης των υλικών, της χημείας και της φυσικής, της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας, προκειμένου να ανακαλύψουμε νέους και καλύτερους τρόπους παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας» και προσθέτει πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε για πιθανές καινοτομίες να αναβλύσουν από τα εργαστήρια και να κάνουν το χρονοβόρο ταξίδι προς την αγορά».
Η έκθεση αφορά περισσότερο τον προσδιορισμό του μεγέθους της χρηματοδότησης, παρά τον τρόπο με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας και τα 27 κράτη-μέλη θα συγκεντρώσουν τα ποσά αυτά. Παράλληλα, εξετάζονται τρόποι με τους οποίους θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο της επικάλυψης των ερευνητικών προσπαθειών και των και της ακαδημαϊκής έρευνας.
Τέλος, η έκθεση υποστηρίζει ότι θα δημιουργηθούν 250.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα δέκα χρόνια καθώς η αιολική ενέργεια θα αρχίσει να «μετακομίζει» προς τις θαλάσσιες περιοχές. Επιπλέον εκτιμάται ότι 200.000 εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στον κλάδο ηλιακής ενέργειας και ίδιος αριθμός στα βιοενεργειακά σχέδια. Ανάμεσα στις πιο καινοτόμες ιδέες που αναφέρονται στο κείμενο, ανήκουν τα καύσιμα που θα παράγονται με τη βοήθεια του ηλίου, φως από ηλεκτρονικά συστήματα (digital light sources) που θα διαρκούν για δεκαετίες και μπαταρίες οι οποίες θα διαθέτουν 10 φορές μεγαλύτερη αυτονομία από τις σημερινές.
Δημοσίευση σχολίου