Ικανοποιητική η πληροφόρηση των Ελλήνων για τις ΑΠΕ
Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, 26/10/09
Οι Έλληνες πολίτες είναι πληροφορημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).
Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2009, σε δείγμα 2.646 ατόμων, από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.
Επαρκώς πληροφορημένοι οι Έλληνες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι πολίτες είναι πληροφορημένοι σε ικανοποιητικό βαθμό, σχετικά με τις δυνατότητες εφαρμογών των ΑΠΕ. Ένας στους δύο γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι οι ανεμογεννήτριες και τι τα φωτοβολταϊκά, με το ποσοστό εκείνων που δε γνωρίζουν καθόλου να περιορίζεται κάτω του ενός στους δέκα. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το ποσοστό πληροφόρησής για θέματα που σχετίζονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών καθώς επτά στους δέκα γνωρίζουν για τη μόνωση, τα διπλά τζάμια και τις πέργκολες.
Όσον αφορά την πληροφόρηση του κοινού για τις ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές, το 49,3% λέει πως γνωρίζει αρκετά ή ικανοποιητικά τι είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα, το 44,1% τι είναι τα αιολικά πάρκα, το 33% τι είναι η βιομάζα και το 30,2% τι είναι το μικρό υδροηλεκτρικό. Εξάλλου, οι περισσότεροι δηλώνουν πως η κύρια πηγή πληροφόρησής τους είναι τα ΜΜΕ - κυρίως η τηλεόραση και ο Τύπος - και λιγότερο άλλες πηγές, όπως η εκπαίδευση ή η κρατική ενημέρωση.
Αναγκαία τα κίνητρα
Η λήψη μέτρων μείωσης του κόστους της εφαρμογής σε κατοικίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κρίνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αναγκαία προκειμένου να βρουν απήχηση στον κόσμο.
Το κοινό δείχνει έτοιμο να χρησιμοποιήσει συσκευές εφαρμογής των ΑΠΕ. Με δεδομένο όμως ότι τις θεωρεί ακριβές, περιμένει να εφαρμοστούν μέτρα από το κράτος, όπως επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές. Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν πως έχουν σκεφθεί να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις εφαρμογές ΑΠΕ ή μη επιβαρυντικές για το περιβάλλον ενεργειακές συσκευές. Επτά στους δέκα λένε πως "σκόνταψαν" στη γραφειοκρατία. Επιπλέον, οκτώ στους δέκα τις θεωρούν ακριβές και εννέα στους δέκα θα προχωρούσαν στην εγκατάστασή τους εάν τους δινόταν κάποια κρατική επιχορήγηση ή φοροαπαλλαγή.
Ο αισθητικός αντίκτυπος
Η γενικότερη χρήση των ΑΠΕ σε ευρύτερη κλίμα - κυρίως όπως αυτή αντικατοπτρίζεται με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη δημιουργία αιολικών πάρκων - το κοινό δείχνει να προβληματίζεται. Οι περισσότεροι εύχονται να εγκατασταθούν τέτοια πάρκα, αλλά ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποδέχονται να τα δουν εγκατεστημένα στο τοπίο γύρω από την πόλη ή την περιοχή, όπου κατοικούν. Μάλιστα, σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων σε ποσοστό 97,1% δηλώνει πως θα επιθυμούσε να δει μεγαλύτερη εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Προς την ίδιακ ατεύθυνση, οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι βοηθούν να σωθεί το περιβάλλον, εξοικονομούν ενέργεια και χρήματα.
Από την άλλη όμως, περίπου ένα στους δύο - με το ποσοστό να φτάνει στο 48,6% - επιθυμεί να έχει τα οφέλη από την εγκατάσταση των μεγάλων εγκαταστάσεων ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει οπτική επαφή.
Δημοσίευση σχολίου