Από την ομιλία κ. Αρθούρου Ζερβού στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", [Πτολεμαϊδα 30 Μαϊου 2010]:
Έγινε αναφορά στα οικονομικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν για να σωθεί η χώρα. Τόνισε ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το κοινό καλό.
Η ΔΕΗ οφείλει να επενδύσει σε ένα ενεργειακό μοντέλο. Αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δεν αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Με ευθύνη και συνέπεια θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα.
Σήμερα αναφέρουμε το που βρισκόμαστε και επενδύουμε στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Στην τελευταία επίσκεψη ανακοίνωσα μια σειρά δεσμεύσεων:
Απασχόληση: Ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις και μέχρι τα τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί τα 1600 άτομα. Τον επόμενο χρόνο (2011) θα βγουν άλλες 400 θέσεις. Δόθηκε εντολή για καταγραφή δυναμικού ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις.
Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν. Γι’ αυτό αλλάζει το τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι συμβάσεις με υπεργολάβους ώστε να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Σίγουρα οι παρεμβάσεις που κάνουμε ως ΔΕΗ θα ανεβάσει το κόστος της επιχείρησης αλλά η εργασιακή ασφάλεια είναι επιτακτική ανάγκη και δεν τα διαπραγματευόμαστε. Διότι το όποιο κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο ενώ μακροπρόθεσμα θα έχουμε όλοι όφελος.
Σχεδιάζει παραγωγικές επενδύσεις 1,8 δις ευρώ με την κατασκευή 2 νέων λιγνιτικών μονάδων. Προκηρύχθηκε η Πτολεμαϊδα 5 με τη 1 Σεπτεμβρίου κατάθεση προσφορών. Η μονάδα 1 θα αποσυρθεί σύντομα και σταδιακά οι μονάδες 2,3,4 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας
Για το διαγωνισμό Μελίτη 2 (το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ορυχείο της Βεύης) επαναξετάζουμε τους όρους
Τηλεθερμάνσεις, φράγμα Ιλαρίωνα είναι στις επενδύσεις επίσης της ΔΕΗ
Απαλλοτριώσεις: Ολοκληρώθηκε το Κλείτος. Μετά από τη σύσκεψη στην Αθήνα (Μάρτιος 10) για άμεση και συνολική απαλλοτρίωση Μαυροπηγής και Ποντοκώμης κατατέθηκε νέα μελέτη ΜΠΕ (μικρή). Μετά την επικείμενη έκδοση της ΚΥΑ ΕΠΟ θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα ολοκληρωθούν πολύ γρηγορότερα οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων των οικισμών σε σχέση με εκείνη που θα απαιτούνταν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.
Η ΔΕΗ θα γίνει πρωταγωνιστής και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συμμετοχή των νέων λιγνιτικών μονάδων και των ΑΠΕ είναι η εγγύηση για τις θέσεις απασχόλησης στην περιοχή
Το Δεκέμβριο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοινώθηκαν ΑΠΕ 52 ΜW και επένδυσης 450 εκ ευρώ. Είμαστε σε επανεξέταση στα ορυχεία για εγκατάσταση μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά.
Αντί των κλασσικών αναπλάσεων εξετάζουμε αναπλάσεις με ενεργειακά φυτά ώστε να έχουμε συνδρομή στη καύση με το λιγνίτη. Τέτοιες ενέργειες θα συνδράμουν στη διατήρηση της απασχόλησης. Και το κομμάτι των ΑΠΕ πρέπει να το κοιτάξουμε στην περιοχή.
Είναι προσωπικό στοίχημα οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού στην περιοχή. Και σε αυτό θα επιμείνω.
Προστασία του περιβάλλοντος
Τολμηρή η στρατηγική της ΔΕΗ με έργα βελτίωση του περιβάλλοντος και θα ενσωματωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ (σημείωσε ότι θα αναφερθούν οι επόμενοι ομιλητές).
Δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου της ΔΕΗ και δεν πωλούνται μονάδες της επιχείρησης. Παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να προστατευθεί η ΔΕΗ από τη στρέβλωση της αγοράς. Για να υπάρξει ασφάλεια για τη χώρα πρέπει να υπάρχει άριστη χρήση του λιγνίτη και υδροηλεκτρικών. Δέσμευση της ΔΕΗ η επένδυση στο τρίπτυχο: Απασχόληση, ανάπτυξη, περιβάλλον
Στη ΔΕΗ με το υποαναθεώρηση ενεργειακό σχέδιο ένας νέος κύκλος ανοίγει
Η αναλυτική ομιλία δίνεται παρακάτω (updated) από το www.dei.gr:
Κύριοι Βουλευτές,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,:
Πέντε μήνες πέρασαν από τότε που βρέθηκα για τελευταία φορά ανάμεσά σας.
Πέντε μήνες γεμάτους προκλήσεις για τη ΔΕΗ, αλλά και τη χώρα.
Πέντε μήνες, μέσα στους οποίους έγινε ξεκάθαρο πως – δυστυχώς - σκληρά οικονομικά μέτρα είναι απαραίτητα, τόσο για να μην κλονιστεί η ευημερία των πολιτών της χώρας, αλλά και για να διασφαλιστεί το μέλλον των επόμενων γενεών. Ένα μέλλον χωρίς τα βαρίδια και ολέθρια λάθη του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου κρίση.
Σε αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο, η Ελληνική Κοινωνία καλείται και πρέπει να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και αλτρουιστικά, με γνώμονα το κοινό καλό.
Η ΔΕΗ – η μεγαλύτερη Επιχείρηση στην Ελλάδα, οφείλει, για ακόμη μια φορά, να προσδώσει στην χώρα μια νέα αναπτυξιακή διάσταση. Μια ανάπτυξη, που θα αποτελέσει πυλώνα για την έξοδο από την κρίση μέσω στρατηγικών επενδύσεων και ενός νέου ενεργειακού μοντέλου.
Η Επιχείρησή μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, με πολύπλευρες δραστηριότητες. Εξ’ ορισμού, λοιπόν, η ΔΕΗ αποτελεί κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας και κάθε πολίτη που ζει στη χώρα μας.
Η ΔΕΗ, μέρος της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, δεν αποτελεί μια Επιχείρηση που αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Είναι βασικό στοιχείο του κοινωνικού ιστού και με ευθύνη και συνέπεια θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, αλλά και να παίρνει δύναμη από τους πολίτες, προκειμένου να βελτιώνεται διαρκώς.
Η διημερίδα αποτελεί ευκαιρία για να δούμε το πού βρισκόμαστε σήμερα, να σας παρουσιάσω τις θέσεις της Διοίκησης, να ακούσω τους προβληματισμούς σας, να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις και, για άλλη μια φορά, να αποδείξουμε, πως η καλή και σταθερή επικοινωνία και συνεργασία μπορεί να αποτελέσουν βασικά εφόδια για την επίτευξη των κοινών φιλόδοξων στόχων μας.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης ανακοίνωσα μια σειρά από δεσμεύσεις απέναντι σας, βασισμένες στο αναπτυξιακό τρίπτυχο της ΔΕΗ : Ανάπτυξη – Απασχόληση – Περιβάλλον.
Α. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το θέμα της Απασχόλησης που, αν και πάντα επίκαιρο, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο είναι ζωτικό, τόσο για την ίδια την Επιχείρηση, όσο και για την Ελληνική Κοινωνία.
Σε μια περίοδο, κατά την οποία ανατρέπεται το μέχρι σήμερα εργασιακό καθεστώς που γνωρίζαμε, η ΔΕΗ κατάφερε και εξασφάλισε την πρόσληψη του αναγκαίου για την βιωσιμότητα της Επιχείρησης προσωπικού.
Συγκεκριμένα, ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις νέων υπαλλήλων και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί συνολικά περί τα 1600 άτομα, ενώ για το 2011 προσβλέπουμε για την κάλυψη ακόμα 400 θέσεων εργασίας.
Παράλληλα, έχω δώσει εντολή στις Γενικές Διευθύνσεις να ολοκληρώσουν άμεσα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και των αναγκών, προκειμένου να προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις για συγκεκριμένες θέσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Κυρίες και κύριοι:
Σε αυτήν την δύσκολη περίοδο, κανείς δεν μας χαρίζεται. Η πιο επιτυχημένη ελληνική βιομηχανία έχει ανάγκη για περαιτέρω στελέχωση. Ο συνδυασμός μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας, η κοινωνική και αναπτυξιακή μας διάσταση για την χώρα που είναι αντιληπτή από όλους, μας επιτρέπει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίο και θα υλοποιήσουμε.
Είχα αναλάβει λιγότερο από έναν μήνα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, όταν είχα επισκεφθεί την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα το Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχα ενημερωθεί από εργαζόμενους σε εργολάβους της ΔΕΗ, για πολύ σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.
Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους εργολάβους και υπεργολάβους της ΔΕΗ Α.Ε. αποτελεί, για την Επιχείρησή και εμένα προσωπικά, ύψιστη ευθύνη.
Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν και σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με το μοντέλο που εμείς προωθούμε.
Αμέσως μετά την τότε επιστροφή μου στην Αθήνα, έδωσα εντολή για τη συγκρότηση ομάδας από Στελέχη της Επιχείρησης, η οποία και κατάρτισε συμβατικές ρήτρες και όρους, που θα περιλαμβάνονται εφεξής στο σώμα των Διακηρύξεων και των Συμβάσεων Έργων και Υπηρεσιών.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ δημιουργεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων, το οποίο προστατεύει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των συνεργαζομένων με τη Επιχείρηση εργοληπτών και προμηθευτών.
Οι συμβατικές ρήτρες ενδεχομένως να ανεβάσουν το κόστος για την Επιχείρηση. Η κερδοφορία όμως δεν είναι μόνο αυτή που χαρακτηρίζει μια Επιχείρηση ως επιτυχημένη.
Ένα καλό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, η πάγια καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους εργολάβους στους εργαζομένους, καθώς και η σωστή αμοιβή για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και εργατοώρες δεν αποτελούν αντικείμενο προς διαπραγμάτευση.
Η πλήρης και σωστή εφαρμογή τους από όλους αποτελούν επιτακτική ανάγκη, και η Διοίκηση δεν θα διστάσει να καταγγείλει απαράδεκτες συμπεριφορές και τακτικές εκμετάλλευσης, ασχέτως του βραχυπρόθεσμου για την Επιχείρηση κόστους. Γιατί το κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο!, ενώ πολλαπλά και μακροπρόθεσμα τα οφέλη.
Σας διαβεβαιώνω ότι η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να αποτελεί τον κύριο μοχλό ενίσχυσης της απασχόλησης και αύξησης των εισοδημάτων της περιοχής και παράλληλα θα πάρει όσες ακόμα αποφάσεις χρειάζονται για την περαιτέρω διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Β. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Όσον αφορά την αναπτυξιακή μας πολιτική. Η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου έως το 2015, να πραγματοποιήσει παραγωγικές επενδύσεις της τάξης των € 1,8 δις.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κατασκευή δυο νέων λιγνιτικών Μονάδων στην Πτολεμαΐδα (Μονάδα Πτολεμαΐδα V) και τη Μελίτη (Μονάδα Μελίτη II).
Η Διοίκηση προχώρησε ήδη από τις 20 Απριλίου 2010 στην άμεση προκήρυξη του Διαγωνισμού για την Πτολεμαΐδα 5. Το έργο θα ανατεθεί αφού εγκριθεί η Περιβαλλοντική Μελέτη των Ορυχείων Πτολεμαΐδας. Ήδη η κατάθεση προσφορών ορίσθηκε για την 1/9/2010.
Σε συμφωνία με τα υπεσχημένα από τη Διοίκηση, η Μονάδα Ι του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 MW θα αποσυρθεί σύντομα.
Θα ακολουθήσει η σταδιακή απόσυρση των Μονάδων ΙΙ, ΙΙΙ και IV του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και του ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ μέχρι το 2015.
Για το διαγωνισμό που αφορά τη Μελίτη ΙΙ επανεξετάζονται οι βασικές τεχνικές και εμπορικές παράμετροι του Έργου. Η απόφαση για να την επαναπροκήρυξη του Έργου συναρτάται με την απόφαση της Πολιτείας για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Βεύης.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στον υπό κατασκευή ΥΗΣ Ιλαρίωνα, εγκατεστημένης ισχύος 153 MW.
Επιπλέον, η ΔΕΗ Α.Ε. σε συνεργασία με διάφορους Δήμους και Δημοτικούς φορείς που αυτοί έχουν συστήσει, έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς έργων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η τροφοδότηση θερμικής ενέργειας, με τη μορφή θερμού νερού, από τους ΑΗΣ προς γειτονικές τους πόλεις.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι αφενός η διασφάλιση ενός διαρκούς και οικονομικού τρόπου θέρμανσης των κατοικιών των πόλεων αυτών και αφετέρου η ταυτόχρονη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
Γ. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ
Σχετικά με το σημαντικό θέμα των απαλλοτριώσεων, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του Οικισμού του Κλείτους.
Κατά τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Διοίκησης της ΔΕΗ και τοπικών παραγόντων του Νομού Κοζάνης, στο πλαίσιο της προηγούμενης επίσκεψής μου στην Κοζάνη και στη συνέχεια σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, και με στόχο την ικανοποίηση αιτήματος των κατοίκων της περιοχής για άμεση και συνολική απαλλοτρίωση των οικισμών και κτηματικών περιφερειών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, αποφασίστηκε να εκπονηθεί νέα ΜΠΕ – η οποία και κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, για το Έργο Επέκτασης προς τα Δυτικά του Λιγνιτωρυχείου Μαυροπηγής και Νοτιοδυτικού Πεδίου Πτολεμαΐδας .
Με την επικείμενη έκδοση της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ, θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες των παραπάνω απαλλοτριώσεων, ικανοποιώντας πλήρως τις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα από τη χρονική στιγμή, κατά την οποία θα θιγούν οι απαλλοτριούμενες περιοχές από τα Ορυχεία.
Δ. ΑΠΕ
Κυρίες και κύριοι:
Στην ΔΕΗ δίνουμε στρατηγική έμφαση στην υλοποίηση επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, με στόχο την υλοποίηση μέχρι το 2015 ενός επενδυτικού σχεδίου που θα ξεπεράσει τα € 2 δισ., με την προσθήκη περίπου 1.000 νέων MW ΑΠΕ, καθιστώντας τον όμιλο της ΔΕΗ πρωταγωνιστή και σε αυτόν τον τομέα στη χώρα μας.
Οι δρομολογημένες επενδύσεις κινούνται παράλληλα με τον πλήρη επανασχεδιασμό της μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής που έχει ξεκινήσει ο Όμιλος της ΔΕΗ, κατανοώντας ότι, η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι πλέον «μονόδρομος».
Η ανανέωση του προσωπικού, οι επενδύσεις και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα προσφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα:
• Μεγαλύτερη αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πόρων σημαίνει μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό.
• Η συμμετοχή των νέων λιγνιτικών Μονάδων και των ΑΠΕ στο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ σημαίνει μικρότερη επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματά της από τις απότομες διακυμάνσεις των διεθνών ενεργειακών τιμών.
• Η ανάπτυξη των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ είναι η εγγύηση για την προστασία των θέσεων απασχόλησης.
Αναφορικά με τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Δυτική Μακεδονία, τον Δεκέμβριο είχα ανακοινώση την υλοποίηση από την θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες:
1. Τριών μεγάλων έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 81,7 MW και εκτιμώμενου επενδυτικού κόστους περίπου 460 εκατ. ευρώ. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το πρώτο από αυτά τα έργα, το Φωτοβολταϊκό Πάρκο Βιομηχανικής Περιοχής Φλώρινας, να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2010.
2. Συνολικά επτά (7) Μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά ή στη φάση της κατασκευής στη Δυτική Μακεδονία, η συνολική ισχύς των οποίων θα ανέλθει σε περίπου 14 MW.
Στην ΔΕΗ θέλουμε να προσδώσουμε και μια νέα διάσταση αναφορικά με την χρήση των ΑΠΕ. Δεδομένου ότι η ΔΕΗ ΑΕ ενδιαφέρεται για την ανάπλαση και αποκατάσταση των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης – Πτολεμαϊδας, πιστεύουμε ότι είναι σκόπιμη η χρησιμοποίηση τους, για εγκατάσταση φωτοβολταικών και για εκμετάλλευση βιομάζας.
Αντί λοιπόν αναπλάσεων με κλασικά καλλωπιστικά φυτά και δένδρα, μπορεί να γίνει ανάπλαση με ενεργειακές καλλιέργειες (αγριαγκινάρα – έχει ήδη διερευνηθεί από το ΚΑΠΕ). Τα ενεργειακά φυτά μετά την ωρίμανση, κοπή και ξήρανση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αρχή σε υφιστάμενες μονάδες των ΑΗΣ με σύγκαυση με λιγνίτη, αλλά και αυτόνομα αργότερα.
Ε. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί Στρατηγική προτεραιότητα για την Επιχείρηση.
Στην ΔΕΗ σχεδιάζουμε και υλοποιούμε σειρά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών έργων.
Πέραν της αντικατάστασης των παλαιών και ρυπογόνων Μονάδων με νέες που θα ενσωματώνουν τις πλέον προηγμένες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα και δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων Μονάδων που θα σας αναπτύξουν οι επόμενοι ομιλητές στελέχη της ΔΕΗ.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα άμεσα περιβαλλοντικά μέτρα, μαζί με όλα όσα έχουν ήδη ληφθεί, εντάσσονται πλέον στην νέα τολμηρή Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ, η οποία θα αποτυπωθεί στο υπό κατάρτιση πενταετές Περιβαλλοντικό Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα, σε συμφωνία τόσο με το προς επικαιροποίηση Επιχειρηματικό Σχέδιο 2010 – 2015, όσο και με το Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2010 - 2020.
Κυρίες και κύριοι,
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα κρίσιμο για το μέλλον της ΔΕΗ θέμα.
Εδώ και αρκετές μέρες υπάρχει μια παραφιλολογία αναφορικά με το μέλλον της Επιχείρησης.
Μια παραφιλολογία βασισμένη όχι σε στοιχεία, αλλά σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που μόνο σκοπό έχουν την επικοινωνιακή αποδόμηση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστών και άλλων συμφερόντων.
Όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει και όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ, καθώς επίσης δεν πρόκειται να πωληθούν παραγωγικές Μονάδες της Επιχείρησης.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός, πως η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να προστατευτεί η ΔΕΗ από τον γεμάτο στρεβλώσεις ανταγωνισμό στον τομέα της ενέργειας, που κατάφορα αδικεί την Επιχείρηση μας.
Αυτή η προοπτική σταθερότητας, επιτρέπει στη ΔΕΗ να συνεχίσει απρόσκοπτα, καθώς και να αναπτύξει περαιτέρω το υπό εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι στην ουσία του περιβαλλοντικό.
Κυρίες και κύριοι:
Για να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα, πρέπει να γίνει άριστη αξιοποίηση των εθνικών πόρων (δηλαδή λιγνίτης, νερά και ΑΠΕ). Ειδικά στην περίπτωση του λιγνίτη, το έχουμε συνδυάσει με τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονών Μονάδων Υψηλής Απόδοσης και βέλτιστης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς , έτσι ώστε να παραμείνει το καύσιμο ανταγωνιστικό. Όπως ξέρετε, λόγω των τεράστιων επιβαρύνσεων που θα έχει ο λιγνίτης από το 2013, θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με άλλες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Δέσμευση της ΔΕΗ είναι ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και τις ενεργειακής ασφάλειας μέσω μιας πορείας που θα βασίζεται στο τρίπτυχο Απασχόληση – Ανάπτυξη – Περιβάλλον.
Η κυρίαρχη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην εποχή μας ως Επιχείρηση, αλλά και ως Κοινωνία γενικότερα, είναι η διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για εμάς και τις επόμενες γενιές και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που θα έχει ως άξονες τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Ορθολογική Χρήση Ενέργειας.
Στη ΔΕΗ με το υπό-αναθεώρηση Επιχειρησιακό Σχέδιο ένας κύκλος κλείνει και ένα νέο κεφάλαιο ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε. Ένα κεφάλαιο δυναμικής αναπτυξιακής πορείας που θα ξαναδώσει όραμα, προοπτική και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Μαζί με την Ελληνική Κοινωνία, θέτουμε τις βάσεις για μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελληνική οικονομία, δίνουμε νέες προοπτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε ένα νέο ενεργειακό σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο σύμφωνα με τις επιταγές και ανάγκες της κοινωνίας που υπηρετούμε.
κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...