.

Απαντήσεις του κ. Αθανασόπουλου σε κρίσιμες ερωτήσεις που του τέθηκαν για το Ν. Κοζάνης

Παρακάτω τίθενται οι ερωτήσεις που δέχθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος για την περιοχή του Ν. Κοζάνης στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για την ενέργεια. Προσπαθήσαμε να είμαστε κατ΄το δυνατόν ακριβείς λόγω του ότι δεν κατατέθηκαν γραπτές οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις:

κ. Αδαμίδης Γιώργος:
1. Τι γίνεται με τα σενάρια για το νωρίτερο κλείσιμο των μονάδων;
Μεταξύ άλλων ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η κομισιόν μελετά ποια θα είναι τα όρια εκπομπών τα οποία θα δοθούν στο τέλος του χρόνου και δεν μπορούν να βγουν ακόμη συμπεράσματα. Μετά η ΔΕΗ θα μελετήσει τι θα γίνει. Σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση των μονάδων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έπρεπε με βάση το καύσιμο που υπάρχει. Αν το κοίτασμα της Λακιάς έχει καλύτερη σύνθεση από αυτό του Αμυνταίου ως προς το θείο τότε θα πάρουμε ξανά τις αποφάσεις μας.
2. Με ποιο καθεστώς θα προσληφθούν στη ΔΕΗ οι νέοι υπάλληλοι;
Δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει.

Μιχαηλίδης Κυριάκος:
Ζήτησε την άμεση και γρήγορη μετεγκατάσταση του οικισμού Ποντοκώμης λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε μερική απαλλοτρίωση μαζί με τον δήμαρχο Πτολεμαϊδας κ Τσιούμαρη εάν δεν είναι συνολική. Έγινε παρουσίαση dvd που έδειξε την κατάσταση στον Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη.

Η απάντηση του κ. Αθανασόπουλου είναι ότι με προβληματίζετε διότι δεν υπάρχει αποικιοκρατική συνείδηση της ΔΕΗ. Απόφαση διοικητικού συμβουλίου για μετεγκαταστάσεις και μεταφορά γραμμών με 20 εκ ευρώ ως ΔΕΗ έχουμε πάρει. Επενδύουμε 1,3 δις για τη νέα μονάδα. Δεν θέλουμε να κάνουμε λάθος, να είστε σίγουροι. »

Μαυροματίδης Δημήτρης:

1. Δέχεστε τη νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης που θα επιβεβαιώσει οριστικά την «ακώλυτη» διαδικασία από μέρους σας για τις μετεγκαταστάσεις; Διότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΔΕΗ του Νοεμβρίου του 2008 που επικαλεστήκατε πρακτικά δεν ισχύει (αφού δεν ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα) και αφετέρου είπατε στην ομιλία σας προηγουμένως ότι αναμένονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα νέα όρια ρύπων και στα οποία θα χρειαστεί προσαρμογή.

Δεν υπήρξε απάντηση. Ζήτησε να γίνει πρώτα απαλλοτρίωση και απαντήθηκε από μέρους μου: «Αν δεν δεχθείτε νομοθετική ρύθμιση ξεχάστε οτιδήποτε με τις μετεγκαταστάσεις. Χωρίς νομοθετική ρύθμιση δεν πρόκειται να συναινέσουμε ως τοπική κοινωνία.» Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης αυτό και απάντησα ότι για το οικονομικό μέρος θα ερωτηθεί και η ΔΕΗ.

2. Υπάρχει μια άποψη δημοσιευμένη άποψη τεχνοκρατών ότι «Η τεχνολογία του κονιοποιημένου λιγνίτη, σε αντίθεση με αυτήν της ρευστοποιημένης κλίνης, δεν προσφέρεται για παράλληλη ή συμπληρωματική αξιοποίηση εναλλακτικών στερεών καυσίμων ευρείας κλίμακας.». Γιατί άλλαξε η τεχνολογία;

Δεν απάντησε ο κ. Αθανασόπουλος.

Καραλευθέρης Παντελής: Η καθυστέρηση στην κατασκευή των μονάδων μήπως δεν βολεύει;

Κάτανας Γιώργος:
1. Στο σημείο 0, όπου είναι να γίνει η νέα μονάδα, η ΔΕΗ ρίχνει μπάζα.
2. Για την τηλεθέρμανση που περνά από την Ποντοκώμη τι έχετε να πείτε αφού έχετε εξαγγείλει μετεγκατάσταση;
3. Γιατί συνηγορήσατε για τις 2000 προσλήψεις εύκολα μέσω ΟΑΕΔ ενώ οι κανονικές έχουν βαλτώσει;

Ο κ. Αθανασόπουλος απάντησε ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να προκόψει όταν ένα μεγάλο κομμάτι της παίζει διπλούς ρόλους. Ένας είναι ο ρόλος του κάθε εργαζομένου: να διασφαλίζει τα συμφέροντα της εταιρείας του. Υπήρξε αντίδραση από όλους τους παρευρισκομένους. Επί των ερωτήσεων του κ. Κάτανα και κ. Καραλευθέρη δεν απάντησε συγκεκριμένα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου