.

Σοβαρές Επιπτώσεις από τον Περιβαλλοντικό Θόρυβο

Τον ύπνο του έχει... χάσει ένας στους τρεις Έλληνες εξαιτίας των περιβαλλοντικών θορύβων! Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 30% των κατοίκων ζουν κατά τις νυκτερινές ώρες σε επίπεδα περιβαλλοντικού θορύβου άνω των 55 ντεσιμπέλ, που διαταράσσουν τον ύπνο. Παράλληλα, ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών. Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλά επίπεδα θορύβου πλησίον σχολείων, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση των μαθητών και μειώνουν τη σχολική τους επίδοση.

Εκτός από τις επιπτώσεις στην ακοή, ο περιβαλλοντικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και στεφανιαία νόσο. Έρευνα που έγινε σε 4.861 άτομα που κατοικούσαν πλησίον έξι αεροδρομίων της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και το Ελ. Βενιζέλος), κατέδειξαν ότι η αύξηση κατά 10 ντεσιμπέλ του θορύβου αυξάνει τον μακροχρόνιο κίνδυνο υπέρτασης κατά 14%.

Τα παραπάνω στοιχεία ανακοινώθηκαν χθες στο πλαίσιο εσπερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και το ECOCITY. Όπως τόνισαν ο καθηγητής του ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος Θ. Βλαστός και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μ. Πετράκης, οι πόλεις της Ελλάδας διαθέτουν επί το πλείστον δρόμους - «παγίδες», δηλαδή στενούς με ψηλά κτήρια που «εγκλωβίζουν» τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

Ποιότητα

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο θέμα της ηχητικής ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος. Πλέον, σημείωσαν, δεν ακούμε παιδιά να παίζουν στον δρόμο, τον υπαίθριο πωλητή, την γειτόνισσα, δηλαδή ήχους που είχε στο παρελθόν η πόλη και οι οποίοι της έδιναν μία ταυτότητα.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 13/5/2010)
της Ελένης Πετροπούλου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου