.

Μήπως τελικά η «Πράσινη Ανάπτυξη» δεν είναι «Πράσινα Άλογα»?

Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς που σχετίζονται με τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής θα ανέλθει έως το 2020, στα 2 τρις εκατομμύρια δολάρια !.

Η παραπάνω εκτίμηση ανακοινώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2009 από τον γνωστό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό, HSBC / Global Research.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι βασικότεροι άξονες των επιχειρηματικών σχεδίων αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα, την χαμηλής έντασης άνθρακα παραγωγή ενέργειας, τον έλεγχο της αέριας ρύπανσης καθώς και την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων.

Σύμφωνα πάντοτε με τη μελέτη της HSBC, ο παγκόσμιος τζίρος της «Πράσινης Ανάπτυξης» ξεπέρασε ήδη αυτόν της αμυντικής βιομηχανίας. Δυστυχώς, πέντε μόνον χώρες μοιράζονται, μέχρι τώρα, το 76% του τεράστιου αυτού τζίρου. Η Αμερική, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.

Οι προαναφερόμενες χώρες, πέραν των δεδομένων σημαντικών τους υποδομών, εμφάνισαν υψηλή ετοιμότητα όσον αφορά στις κυβερνητικές παρεμβάσεις και το συνολικό κεντρικό σχεδιασμό.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Oι ανανεώσιμες πηγές ίσως γίνουν... πληγές

Αναδημοσίευση: Εφ. Έθνος, της Μαρίας Αδαμίδου, 26/9/09

Διάσημος Bρετανός φυσικός προειδοποιεί ότι με τον σημερινό ρυθμό αξιοποίησης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας θα αργήσει πολύ η μέρα απεξάρτησης του πλανήτη από το πετρέλαιο...


Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, όταν στεγνώσει και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, ωστόσο έλειπε μια μονάδα μέτρησης, ένα συγκριτικό μέγεθος βάσει του οποίου θα υπολογιστεί η αποτελεσματικότητα των μορφών ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τον μαύρο χρυσό.
Eξοργισμένος από τις διάφορες, κατά τη γνώμη του, πρόχειρες και αντικρουόμενες εκτιμήσεις, ο Bρετανός φυσικός Nτέιβιντ MακKέι αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να δημιουργήσει αυτή τη μονάδα μέτρησης.
Στόχος του ήταν οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν για τη διάσωση του σύγχρονου, ενεργειοβόρου τρόπου ζωής, να στηρίζονται σε ένα μέτρο και όχι σε εικασίες. Mέσα σε μία βδομάδα, ο MακKέι «έστησε» μια ιστοσελίδα στο Iντερνετ όπου απαριθμούσε πόσα φωτοβολταϊκά πάνελ θα πρέπει να εγκατασταθούν για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Bρετανίας και πόση από την ορμή του Aιόλου που «μαστιγώνει» τις βρετανικές ακτές θα μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Tα αποτελέσματα των υπολογισμών του συγκεντρώνονται αναλυτικά στο βιβλίο του «Xωρίς καυτό αέρα», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα και έγινε αμέσως «Eυαγγέλιο» για οικολόγους ακτιβιστές σε Eυρώπη και Aμερική, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της Bρετανίας έχρισε τον MακKέι σύμβουλό του.
H μέθοδος του Bρετανού φυσικού είναι απλή: υπολογίζεται η ενέργεια που καταναλώνει ένας Eυρωπαίος στο διάστημα μίας ημέρας και παράλληλα μετράται το φορτίο που μπορεί να παραχθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Mε αυτόν τον τρόπο, μπορεί εύκολα να βρεθεί πόση ενέργεια καταναλώνει μια βόλτα με το αυτοκίνητο και πόσα φωτοβολταϊκά πάνελ θα χρειαστούν για να την καλύψουν. Kοινώς, μας δείχνει πώς θα είναι στην πράξη ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο.
Οι εκτιμήσεις
Ο MακKέι υπολόγισε ότι ακόμη κι αν δημιουργηθεί μια τεράστια έκταση, μεγαλύτερη από μια μέση ευρωπαϊκή πόλη, με ανεμογεννήτριες, κάθε Bρετανός θα τροφοδοτούταν με μόλις 32 kWh/ημέρα από τις 125 για χρειάζεται για να διατηρήσει τον σημερινό τρόπο διαβίωσής του. Σήμερα η Bρετανία καλύπτει κατά 90% τις ενεργειακές τις απαιτήσεις με ορυκτούς πόρους.
Ωστόσο, όπως υπολόγισε ο καθηγητής, για να μπορέσει να απεξαρτηθεί και από το φυσικό αέριο, θα πρέπει να εγκατασταθούν 300 νέα πυρηνικά εργοστάσια ή 600.000 ανεμογεννήτριες, δηλαδή να καλυφθεί το έδαφος της μισής χώρας. Για τον MακKέι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λύσεις που μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους και να αποτελέσουν την πανάκεια για το ενεργειακό.
«O κόσμος εναντιώνεται στην πυρηνική ενέργεια, στις ανεμογεννήτριες, στα θαλάσσια ενεργειακά πάρκα και στον άνθρακα, ενώ οι περισσότεροι διαφωνούν ακόμη και με τα βιοκαύσιμα. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε αντίθετοι σε όλα», εξηγεί ο MακKέι.
Σύμφωνα με τον Bρετανό επιστήμονα, οι θυσίες που θα κληθούμε να κάνουμε ως προς τον τρόπο ζωής μας, εάν δεν ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα, θα είναι πρωτοφανείς. Ωστόσο επιμένει ότι μόνο η επιστήμη δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Kαι οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμόσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
O ίδιος έχει χαμηλώσει τον θερμοστάτη του σπιτιού του στους 13 βαθμούς και ανεβάζει τη θερμοκρασία μόνο όταν κρυώνει πολύ. «Tο ενδιαφέρον είναι ότι κρυώνω όλο και σπανιότερα. O άνθρωπος συνηθίζει», εξηγεί.
Το παράδειγμα
Το ηλιακό πάνελ της Σαχάρας
Tο παράδειγμα που δίνει ο ίδιος είναι η κατασκευή ενός γιγαντιαίου πάρκου ηλιακών πάνελ στη Σαχάρα, στο μέγεθος της Γερμανίας, το οποίο θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όλης της Eυρώπης, από τη θέρμανση των κατοικιών μέχρι τη βιομηχανική παραγωγή.
H άλλη του πρόταση είναι ενδεχομένως η δημιουργία ενός μικρότερου τέτοιου πάρκου και η κάλυψη των υπόλοιπων ενεργειακών απαιτήσεων από κάθε χώρα με έναν συνδυασμό ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Hδη η εταιρία Desertec προσπαθεί να βρει χρηματοδότες για ένα σχέδιο κόστους 400 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή ενός ενεργειακού πάρκου στη Σαχάρα μέχρι το 2050, όπου θα παράγεται έως και το 15% του ρεύματος που καταναλώνει η Eυρώπη.
H εν λόγω ιδέα έχει πολλούς επικριτές, που την χαρακτηρίζουν ουτοπική και πολιτικά ανεφάρμοστη. Aπό την πλευρά του, ο MακKέι αντιτείνει ότι η Bόρεια Eυρώπη δεν έχει αρκετή ηλιοφάνεια για να καλύψει μόνη της τις ανάγκες της και ότι η απόρριψη νέων ιδεών θέτει εμπόδια στο ενεργειακό μέλλον της Γηραιάς Hπείρου.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Helpdesk για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών

Αναδημοσίευση: diorismos.gr, 24/09/2009

Από Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009 λειτουργεί καθημερινά κατά ώρες 9.00-17.00 Γραφείο Αρωγής Χρηστών (HelpDesk) για το Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», στο τηλέφωνο 801 11 36 300.
Όπως έγινε νωστό από το ΥΠΑΝ, ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για το πρόγραμμα αυτό και το Γραφείο Αρωγής έχει δεχθεί περισσότερες από 3.500 κλήσεις από πολίτες και εταιρείες που ζητούν να ενημερωθούν για τις βασικές αρχές του Προγράμματος (επιλεξιμότητα - διαδικασίες) ή διατυπώνουν εξειδικευμένα ερωτήματα.
Σημειώνεται ότι η έναρξη του Προγράμματος έχει ήδη ανακοινωθεί για την 1η Νοεμβρίου 2009.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κατοικιών, μέσα από την επιχορήγηση δράσεων που συμβάλουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 400 εκ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ) και θα έχει διάρκεια 2 χρόνια. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους 1 δις ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που κάνει χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, που επιτρέπουν πλέον τέτοιου είδους δράσεις.
Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, χρονιά που άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού θερμομόνωσης. Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα ανάλογα με το όριο τιμής ζώνης.
Όριο τιμής ζώνης καθορίζονται τα 1500 ευρώ ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο, δικαιούνται οικονομική επιδότηση. Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.
Με το όριο τιμής ζώνης των 1500€/τ.μ καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και πολύ μεγάλο τμήμα της Αττικής (όλη τη Δυτική Αθήνα, την περιφέρεια του Πειραιά και πολλές ζώνες από άλλους Δήμους της Αττικής). Συνολικά θα χρηματοδοτηθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.
Επιλέξιμες δαπάνες είναι:
- Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές - Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων - Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 € ανά κτίριο. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των δράσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει. Επίσης, έχει καταρτιστεί κατάλογος με προδιαγραφές και τιμές των υλικών, προκειμένου να είναι όλα ξεκάθαρα σε όλους.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα υπάρχουν και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης http://www.ypan.gr/

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από τη ΓΕΝΟΠ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο Ασφαλιστικός φορέας ΟΑΠ/ΔΕΗ ιδρύθηκε με τον Νόμο 2773/99 και ψηφίστηκε από το 96% της Βουλής των Ελλήνων (δεν είχε ψηφίσει το ΚΚΕ).

Τα εργοστάσια και τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι τα αποθεματικά μας, είναι η ασφαλιστική μας περιουσία που ξεπερνά τα 11,9 δις ευρώ. Είναι δε ενσωματωμένη μέσα στη περιουσία της ΔΕΗ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ποσό του 49% από τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ που μπήκαν στον Κρατικό κορβανά. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΔΕΗ δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ σε κανένα, δεν ζητάμε επιχορήγηση ούτε ελεημοσύνη, είναι δική μας περιουσία και δεν είμαστε βάρος σε κανένα.

Ας κάνετε λοιπόν τον κόπο να διαβάσετε το Νόμο 2773/1999 και το Νόμο 3029/2002 [Ρεππα] διότι σας παραπληροφόρησε το περιβάλλον σας με αποτέλεσμα να λέτε ότι το ασφαλιστικό της ΔΕΗ φταίει και αυτό για την οικονομική κρίση, δεδομένου ότι επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τρίτη 29/9/09

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαντούν στον Δήμαρχο Πτολεμαϊδας

ΠΡΟΣ: το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Γ. Τσιουμαρη

Κύριε Δήμαρχε,
Σχετικά με το θέμα που θίξατε για την «αποκατάσταση» της πόλης της Πτολεμαΐδας, η οποία σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του SKY κ Κοσιώνη «έχει σε κάθε σπίτι της έναν καρκίνο» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Συμφωνούμε ότι η έκφραση εμπεριείχε τη γνωστή δόση δημοσιογραφικής υπερβολής, αλλά εκτιμούμε ότι στόχευε προφανώς να προβάλει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Από την άλλη οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι:
1. Τα περιστατικά καρκίνων σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις είναι αυξημένα σε όλο το λεκανοπέδιο. Με βάση τη μελέτη του καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ κ. Μακρή (2005) τα περιστατικά καρκίνων έχουν διπλασιαστεί στην Πτολεμαΐδα από το 1950, ενώ τα θρομβοεμβολικά επεισόδια έχουν αυξηθεί κατά είκοσι φορές. Γνωρίζουμε ότι δεν δέχεστε τη συγκεκριμένη έρευνα θεωρώντας την πρόχειρη, αλλά οι έρευνες ανατρέπονται με νέες έρευνες και όχι με δηλώσεις. Είναι απορίας άξιο γιατί η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Ν. Κοζάνης, (που τα τελευταία 15 χρόνια έχει επιπλέον χρηματοδότηση για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής από τον Τοπικό Πόρο), δεν ενέταξε στο σχετικό πρόγραμμα μια πλήρη επιδημιολογική μελέτη για όλο το λεκανοπέδιο, ώστε οι τοπικές Αρχές να απαντούν σε κάθε υπερτίμηση ή υποτίμηση του κινδύνου από τρίτους.
2. Η Πτολεμαΐδα μάλιστα δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία ούτε καν για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης, δεδομένου ότι δεν είχε (ή δεν επεδίωξε να έχει) σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων την τελευταία δεκαετία. Ο πρώτος σταθμός της Νομ. Αυτοδιοίκησης λειτούργησε μόλις το φετινό Μάιο, ενώ ο σταθμός του ΤΕΙ σταμάτησε την άνοιξη, μετά από λίγους μήνες λειτουργίας.
3. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις του Δήμου Πτολεμαΐδας (τηλεθέρμασνη, αισθητικές παρεμβάσεις στα δημοτικά διαμερίσματα, περιπατητικές διαδρομές, κλπ) είναι γνωστές και σεβαστές, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της καταστροφής των φυσικών πόρων (νερά κλπ) στην ευρύτερη περιοχή λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
4. Ο χαρακτηρισμός της Πτολεμαΐδας ως πόλης της τέφρας και του νέφους δεν οφείλεται τόσο στις υπερβολές των δημοσιογράφων, όσο στην ίδια την πραγματικότητα και στον συνεχιζόμενο βιασμό του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου. Απόδειξη τα πορίσματα των Επιθεωρητών περιβάλλοντος, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, τα οποία πορίσματα είναι καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ και αποδεικνύουν το μέγεθος της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
5. Συνεπώς, παρά την λογική αγανάκτηση του Δημάρχου ότι η «μπόρα» συνήθως παίρνει μόνο την Πτολεμαΐδα κι όχι τις άλλες γειτονικές πόλεις, το πρόβλημα δεν είναι να αποχαρακτηρίσουμε την Πτολεμαΐδα, αλλά πρώτα να την καθαρίσουμε από τις παρενέργειες της λειτουργίας των εργοστασίων της ΔΕΗ. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μερικώς με την εφαρμογή της νομοθεσίας, πράγμα που αποτελεί μόνιμο αίτημα των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση δεν αποφασίζει να αντιταχτεί στις συνεχείς επεκτάσεις των Ορυχείων και των σταθμών της ΔΕΗ. Η τεχνολογία σηκώνει τα χέρια της όταν υπάρχει υπερσυγκέντρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής.
6. Ριζική λύση είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια, η σταδιακή απεξάρτηση από τα στερεά καύσιμα και η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και κίνητρα. Για το θέμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης έχουν καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για τη δημιουργία 3000 νέων πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού.
7. Ριζική λύση λοιπόν είναι να δούμε κατάματα το πρόβλημα κι όχι να το κρύβουμε κάτω από τα χαλί. Δεν ωφελεί συνεπώς να εκλιπαρεί ο Δήμος Πτολεμαΐδας τους κατοίκους τους Ασβεστόπετρας προκειμένου να μην πωλούν τα χωράφια τους στη ΔΕΗ, γιατί αν αποθέσει εκεί η ΔΕΗ τους τεράστιους όγκους στείρων των ορυχείων «θα ασχημίζει η είσοδος της πόλης» Όταν η ΔΕΗ λεηλατεί όλο το λεκανοπέδιο χωρίς αντίσταση, τότε η ασχήμια είναι παντού και το μακιγιάζ λίγο βοηθά.

Με τιμή και πάντα στη διάθεση σας

Νίκος Χρυσόγελος
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Τοπική Πολιτική Κίνηση Ν. Κοζάνης των Οικολόγων Πράσινων

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Θα αλλάξει το κλίμα;

Αναδημοσίευση: Εφ. To Βήμα της Κυριακής, του Στ. Ευσταθιάδη, 27/9/09

Την Πρωτοχρονιά του 1961 γαλλικές εφημερίδες δημοσίευσαν περίληψη μιας πολυσέλιδης έκθεσης η οποία προέβλεπε τον «θάνατο της Γης από ασφυξία» σε 80-100 χρόνια. Η πρόβλεψη έπεσε στο κενό, αλλά οι επιστήμονες που συνέταξαν την έκθεση, μεταξύ των οποίων δύο κάτοχοι βραβείου Νομπέλ Φυσικής, ήταν σοβαροί, στήριζαν τα συμπεράσματά τους σε πολύχρονες μελέτες και αιτιολογούσαν την «ασφυξία» της Γης με τον κορεσμό της ατμόσφαιρας από καυσαέρια. Απευθύνονταν σε διεθνείς οργανισμούς και καλούσαν τις κυβερνήσεις των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών- οι οποίες «επιτρέπουν να μολύνεται η ατμόσφαιρα» - να λάβουν το ταχύτερο μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής μονοξειδίου του άνθρακα.

Επρεπε να περάσουν 30 και πλέον χρόνια, να διαπιστωθεί ότι αυτό το μονοξείδιο θερίζει ως και 100.000 ψυχές τον χρόνο, για να φθάσουμε σε διασκέψεις, συσκέψεις, επιστημονικές ανταλλαγές και να καταλήξουμε το 1997 στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο, με ημερομηνία λήξεως το 2012, καθόριζε στόχους για «έναν πλανήτη καθαρό» και χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους. Το Πρωτόκολλο ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ, μολονότι το υπέγραψαν και δεσμεύτηκαν πολλές βιομηχανικές και άλλες χώρες. Εξαιρούσε όμως τις χώρες υπό οικονομική ανάπτυξη, λ.χ. την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, γεγονός το οποίο επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες να το αγνοήσουν, προβάλλοντας κατά καιρούς το - όχι αστήρικτο- επιχείρημα ότι προηγουμένως έπρεπε να συμμορφωθεί η Κίνα και οι άλλες υπό ανάπτυξη χώρες, οι οποίες, ομολογουμένως, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ασφυξία. Συγκεκριμένα η Κίνα, λόγω ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης η οποία προϋποθέτει υγρά και στερεά καύσιμα, ευθύνεται για το 20% της ρύπανσης της ατμόσφαιρας όσο και οι ΗΠΑ, η ΕΕ με 14%, και η Ρωσία και η Ινδία με 5%.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε σοβαρή λαϊκή πίεση για λήψη μέτρων ως τη στιγμή που ήταν πλέον φανερό και το αντιλαμβανόταν ο καθένας ότι η ρύπανση ήταν υπεύθυνη για την αλλαγή του κλίματος. Αυτό προκάλεσε κινητοποιήσεις, πολιτικές εκδηλώσεις οι οποίες πήραν ακόμη και τη μορφή μετακίνησης τμημάτων πληθυσμού προς παρατάξεις και κόμματα που προωθούσαν «μέτρα για το περιβάλλον», δραστηριοποιήθηκε ο ΟΗΕ, η ΕΕ αλλά και οικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες κ.ά. Η διεθνής πίεση- ψυχολογική κυρίως- ήταν και είναι τόσο έντονη ώστε πρώτα η Κίνα και αμέσως κατόπιν οι ΗΠΑ έδειξαν να αλλάζουν στάση. Προηγήθηκε, εννοείται, σειρά διεθνών διασκέψεων, με πολιτικά και οικονομικά κίνητρα οι περισσότερες, και τελικά αποφασίστηκε να συγκληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου παγκόσμια «διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος» στην Κοπεγχάγη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. «Πρόλογος» κατά κάποιον τρόπο της Κοπεγχάγης είναι η διάσκεψη που άρχισε την περασμένη Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με συμμετοχή δεκάδων ηγετικών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Σκοπός της διάσκεψης είναι να εγκριθεί ένα «βιώσιμο» και «εφαρμόσιμο» σύμφωνο το οποίο θα προχωρεί σε στόχους πέρα από το Πρωτόκολλο του Κιότο, θα έχει ημερομηνία λήξεως (πιθανότατα το 2020) και θα καθορίζει «ποσοστιαία όρια» αλλά και «ποιότητα» των ρυπογόνων ουσιών, θα προσφέρει κίνητρα για την εγκατάλειψη των παραδοσιακών πηγών ενέργειας και θα προβλέπει ακόμη και κυρώσεις σε εκείνες τις χώρες που δεν θα το εφαρμόσουν. Αυτές είναι οι διατάξεις του προσχεδίου του συμφώνου- το οποίο, βεβαίως, πρέπει να επικυρωθεί από κάθε χώρα-μέλος του ΟΗΕ-, υπάρχουν όμως πολλές αντιρρήσεις σε λεπτομέρειες, ακόμη και στο ποσοστό της μείωσης των καυσαερίων των διαφόρων χωρών- ήδη στο Κογκρέσο διατυπώθηκαν αντιρρήσεις- ώστε δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τώρα η τελική μορφή του. Σημειώνεται ότι με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, το κόστος της «διάσωσης του κλίματος» ανέρχεται σε 1,5% του ετήσιου ΑΕΠ, κατά μέσον όρο, της κάθε χώρας επί τουλάχιστον 20 χρόνια. Ποσό τρομακτικά μεγάλο. Υπάρχουν όμως δύο πολύ θετικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος Χου Ζιντάο της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα του αναλαμβάνει να περιορίσει τη χρήση υγρών και στερεών καυσίμων και να μειώσει «σημαντικά» τα ποσοστά εκροής καυσαερίων. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι ως το 2050 οι ΗΠΑ θα έχουν περιορίσει στο ήμισυ τις εκροές καυσαερίων. Επομένως σοβαρές είναι οι πιθανότητες να υιοθετήσει η διάσκεψη του ΟΗΕ ένα «συμβόλαιο αναζωογόνησης» του πλανήτη μας, το οποίο η διάσκεψη κορυφής της Κοπεγχάγης δεν θα δυσκολευτεί να αποδεχτεί- από εκεί και πέρα η εφαρμογή του «συμβολαίου» είναι υπόθεση του κάθε κράτους. Σε τελική ανάλυση είναι υπόθεση των λαών να αγνοήσουν το κόστος και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των όσων θα εγκρίνει η διάσκεψη της Κοπεγχάγης.


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

EWEA's opinion: As Copenhagen conference approaches, the real negotiations begin

[για μετάφραση, αν απαιτείται, κλικ στην ελληνική σημαία δεξιά]

In future years, people around the world may well look back to last week’s frantic and multi-layered political discussions in New York and Pittsburgh as the moment when world leaders peered into the terrifying abyss of global warming and decided to become part of the solution, not the problem.

With only about 80 days left until the start of the crucially important United Nations conference on climate change in Copenhagen, more than 100 prime ministers and presidents began their week in New York, where UN Secretary-General Ban Ki-moon warned delegates attending a day-long summit that the world drastically needs a new, strengthened post-Kyoto treaty on greenhouse gas emissions.

“Failure to reach broad agreement in Copenhagen would be morally inexcusable, economically short-sighted and politically unwise,” Ban said. “Now is the moment to act in common cause . . . There is little time left. The opportunity and responsibility to avoid catastrophic climate change is in your hands.”

As if underscoring the urgency, China, the world’s largest emitter of greenhouse gases, acknowledged for the first time it would support the climate change fight by establishing a carbon intensity target in addition to making massive investments in clean energy.

“At stake in the fight against climate change are the common interests of the entire world,” Chinese President Hu Jintao was reported as saying. “Out of a sense of responsibility to its own people and people across the world, China fully appreciates the importance and urgency of addressing climate change.”

While Hu’s comments did not include hard targets to curb emissions, they hinted at a possible sea change in the seemingly stalled talks leading up to Copenhagen over who would pay for climate change mitigation efforts and what responsibilities emerging economies should assume with regard to global warming.

In addition, the comments followed a signal that India, like China a country with a huge population and a growing middle class wanting more access to energy, appeared to soften its hostile stance towards demands from wealthy, industrialised nations that the developing world also needs to do its bit to reduce greenhouse gas emissions.

Several days later, as the G20 major economies meeting was being convened in Pittsburgh, European Commission President José Manuel Barroso also raised the thorny issue of money for climate change mitigation and emissions targets.

“Europe will be pushing hard for significant progress in the fight against climate change,” Barroso said. “If we do not win that fight, economic progress will ultimately count for nothing.

Barroso added that all nations have to share in the fight against global warming.

“Europe’s message to the developing world is that if you are serious about the challenge of cutting emissions, we will be there to help. Not with a blank cheque, but with a fair proposal.

“Our message to the developed world is that we need to make a credible financial commitment to the developing world together with our mitigation commitments. The equation is straightforward: no money, no deal. But no actions, no money!”

As a result of last week’s tumultuous high-stake developments, the European Wind Energy Association (EWEA) is cautiously optimistic that international negotiators will now be freshly motivated to reach a new treaty in Copenhagen that replaces the existing Kyoto agreement when it is phased out in 2012.

That’s because EWEA believes solutions to solving the climate change crisis already exist. One of those solutions is wind power. A proven and mature sector, wind energy in Europe is providing increasing amounts of local, clean, affordable and sustainable electricity without causing our burdened atmosphere any further damage associated with burning fossil fuels.

In addition, wind power in Europe provides security of energy supply to a region that has little oil and gas and relies on expensive imported fuels. Lastly, wind power creates thousands of well-paying jobs that help spur needed research while allowing Europe to remain a global leader in renewable energies.

Wind power, then, is one answer to global warming. Other renewables can also play a role, as can improved energy efficiencies. But realising an energy revolution requires international leaders to set aside their national differences and cooperatively embrace the beginnings of a healthier post-carbon world. Copenhagen awaits.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο πράσινη παρά ποτέ

Επί σειρά ετών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την πολιτική πρωτοπορία στον τομέα της καταπολέμησης της αλλαγής του κλίματος του πλανήτη.Ως οργανισμός με πολυάριθμο προσωπικό, η Επιτροπή δίνει επίσης το παράδειγμα και έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.Βασιζόμενη στην επιτυχία του πρότυπου πειραματικού προγράμματος που εισήγαγε το 2001, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πλέον να επεκτείνει το σύστημά της για την περιβαλλοντική διαχείριση, προκειμένου να καλύψει όλες τις δραστηριότητες και κτιριακές εγκαταστάσεις της στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Με το εν λόγω πρόγραμμα πιστοποίησης — που βασίζεται στον κανονισμό EMAS (σύστημα οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου) — η Επιτροπή εφαρμόζει ένα σύστημα με το οποίο καθορίζονται και αξιολογούνται οι περιβαλλοντικές πτυχές των δραστηριοτήτων της, με αποτέλεσμα τις συνεχείς βελτιώσεις σε τομείς όπως είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η βέλτιστη χρησιμοποίηση φυσικών πόρων και η μείωση των εκπομπών CO2.
"Το προσωπικό μας έχει επί μακρόν επιδείξει ειλικρινή δέσμευση για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητες της Επιτροπής.Η Επιτροπή έχει ήδη δεσμευθεί από το 1997 να ακολουθήσει οικολογική πολιτική και τούτο είχε ως αποτέλεσμα την αποτίμηση, τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της, μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του κανονισμού EMAS.Με την περαιτέρω επέκταση της εφαρμογής του EMAS, οικοδομούμε επάνω στην συσσωρευμένη πείρα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του συνεχούς περιορισμού του οικολογικού μας ίχνους κατά τα επερχόμενα έτη" δήλωσε ο κύριος Siim Kallas, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για τις διοικητικές υποθέσεις, το λογιστικό έλεγχο και την καταπολέμηση της απάτης.

Η επέκταση του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης για την κάλυψη ολόκληρης της Επιτροπής στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.
Τα θετικά αποτελέσματα της πιλοτικής φάσης αποδεικνύουν ότι το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης που βασίζεται στον κανονισμό EMAS είναι το πλέον κατάλληλο μέσο για τη διαχείριση και τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σύστημα αυτό απέδειξε επίσης συνέργειες μεταξύ διαφόρων υπηρεσιών και αρμόδιων υπαλλήλων που εργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων. Με την απόφαση που έλαβε σήμερα η Επιτροπή επεκτείνεται η εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης προκειμένου να καλυφθούν όλες οι δραστηριότητές της και οι κτιριακές της εγκαταστάσεις στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.Η επίσημη καταχώρηση στο πλαίσιο του EMAS από τις αρμόδιες εθνικές αρχές αναμένεται να ληφθεί κατά το 2012 για όλες τις δραστηριότητες της Επιτροπής και το 2014 για όλα τα κτήρια.

Βασικά επιτεύγματα της πιλοτικής φάσης του EMAS στις Βρυξέλλες (2002- 2008)
(1) Περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, καθώς και των εκπομπών CO2 από κτήρια[1]:
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού μειώθηκε κατά 14% και 23% ανά m² αντιστοίχως.Οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά ποσοστό άνω του 7% ανά m² στα κτήρια αυτά.

(2) Περιορισμός της κατανάλωσης χαρτιού
Από το 2003, η κατανάλωση χαρτιού όφσετ μειώθηκε κατά 48% και του χαρτιού γραφειακής χρήσης κατά 41%.

(3) Περιορισμός της παραγωγής αποβλήτων
Η ποσότητα των παραγόμενων αποβλήτων μειώθηκε κατά 11%, δηλαδή από 331 kg/άτομο/έτος σε 294 kg/άτομο/έτος.Το 54% περίπου της εν λόγω ποσότητας ανακυκλώνεται.

(4) Προώθηση αειφόρων μέσων μεταφοράς
Στις τελευταίες έρευνες (μέσα του 2008) διαφαίνονται οι θετικές επιπτώσεις των προσπαθειών της Επιτροπής για την προώθηση αειφόρων μέσων μεταφοράς.Η αναλογία του προσωπικού στις Βρυξέλλες που μεταβαίνει στον τόπο εργασίας με ιδιωτικό αυτοκίνητο έχει μειωθεί στο 29% (από 50% κατά το 1998), ενώ το ποσοστό εκείνων που χρησιμοποιούν δημόσια μέσα μεταφοράς — λεωφορείο, τραμ, μετρό ή τρένο — αυξήθηκε στο 50% (από 32% το 1998).
Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Βρυξελλών στο πλαίσιο ενός νέου χωροταξικού σχεδίου το οποίο επικεντρώνεται στην περιοχή γύρω από την κεντρική ζώνη κτηρίων όπου είναι εγκατεστημένη στις Βρυξέλλες. Ένας από τους στόχους είναι να αποτελέσει η γειτονιά αυτή έναν τόπο διαβίωσης και εργασίας φιλικότερο στο περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στα αειφόρα μέσα μεταφοράς.
Όλες οι δηλώσεις της Επιτροπής για το περιβάλλον διατίθενται στο δικτυακό χώρο του EMAS:
http://ec.europa.eu/environment/emas/index_en.htm (στοπεδίο Tools environmental statement library τμήμα 99).

[1]Για λόγους σύγκρισης, ελήφθησαν υπόψη μόνο 19 κτήρια γραφείων που καλύπτονται επί του παρόντος από το EMAS στις Βρυξέλλες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με δορυφόρο στο ενεργειακό λεκανοπέδιο

Νέα δεδομένα στον τομέα ελέγχου και της διαχείρισης της ποιότητας του αέρα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δυτική Μακεδονία εισάγει το σύστημα smaq ,πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών από δορυφόρους αλλά και επίγειους σταθμούς. Τα τελικά αποτελέσματα του φιλόδοξου προγράμματος που υλοποίησε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάστηκαν στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε στην Πτολεμαΐδα από το Κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης που μπορούν να αξιοποιήσουν φορείς και πολίτες για διάφορες χρήσεις έτσι ώστε να παρεμβαίνουν στα σημεία εκείνα που εμφανίζουν πρόβλημα ρύπανσης, κύρια στον ενεργειακό άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας – Κοζάνης.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΕΡΙΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Ένα σπουδαίο εργαλείο για τη βελτίωση των συνθηκών

Η δυνατότητα σε φορείς αλλά και πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να παρακολουθούν την αέρια ρύπανση της περιοχής και παράλληλα να λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση των φαινομένων και κύρια στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας, παρέχεται μέσω του ενός καινοτόμου συστήματος διαχείρισης του αέρα με τη βοήθεια δορυφορικών πληροφοριών, που σε συνδυασμό με τα στοιχεία άλλων επίγειων σταθμών, θα παρουσιάζουν συνεχώς την επικρατούσα κατάσταση, την οποία μάλιστα θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί μέσα από το διαδίκτυο, όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πτολεμαΐδα. Τα αποτελέσματα, της δράσης SMAQ, που εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “LIFE-ENVIRONMENT”, παρουσιάστηκαν από το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, που ήταν και ο συντονιστής του προγράμματος, ενώ το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε και από τη Ν.Α. Φλώρινας. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΚΕ.ΠΕ. Ν.Α. Κοζάνης κ. Κυριακή Αποστολίδου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της από τις εργασίες των επιστημόνων του ΚΕ.ΠΕ. και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, πρόκειται για μια προσπάθεια για τη σωστότερη διαχείριση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή, η συμβολή του θα είναι τεράστια και θα δώσει την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες ιδέες για τη βελτίωση των συνθηκών και τη διαχείριση της αέριας ρύπανσης σύμφωνα με τις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες. Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Νίκος Ασημόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ενός συστήματος, το οποίο θα συγκεντρώνει πληροφορίες από δορυφόρους, από επίγειους σταθμούς και από διάφορες άλλες πηγές πληροφορίας και να αποτυπώνει την αέρια ρύπανση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα δε στον άξονα Κοζάνη-Πτολεμαΐδα-Φλώρινα, όπου η ρύπανση είναι αυξημένη. Αυτόματα υπολογιστικά συστήματα θα επεξεργάζονται τις πληροφορίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέσα από το διαδίκτυο σε κάθε ενδιαφερόμενο, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή η γνώση για τις επικρατούσες συνθήκες, ακόμη όμως και να γίνονται μελέτες και προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες ώρες ή ημέρες. “Η ιδιαιτερότητα αυτού του συστήματος είναι ότι συγκεντρώνει για πρώτη φορά επίγειες πληροφορίες και τις συνδυάζει με δορυφορικές εικόνες και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα πολύ καλό και χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων αέριας ρύπανσης”, είπε ο κ. Ασημόπουλος, επισημαίνοντας πως τα αποτελέσματα θα είναι εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου στο διαδίκτυο. Από την πλευρά της η επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα τεχνολογιών-αντιρρύπανσης και πρώην διευθύντρια του ΚΕ.ΠΕ. της Ν.Α. Κοζάνης κ. Έλσα Αμανατίδου, μίλησε για το πρόγραμμα LIFE, το οποίο είχε ξεκινήσει προσπάθεια από το ΚΕ.ΠΕ. πριν από χρόνια, με πρόεδρο τότε τον κ. Ονούφριο Μαυρίδη, με φιλόδοξο στόχο να υπάρξει μια συνολική αποτύπωση της ρύπανσης στην περιοχή. Αναφέρθηκε στη στάση των φορέων, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “ το ήθελαν αλλά το πολεμούσαν, πέρασε δια πυρός και σιδήρου” και πως τελικά, ενώ ξεκίνησε με το ΚΕ.ΠΕ., την τελευταία στιγμή και επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος ανέλαβε το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο στήριξε και οικονομικά και με κάθε άλλο τρόπο το πρόγραμμα. “Ήταν ένα πραγματικά δύσκολο πρόγραμμα με πολλούς εταίρους και με καινούργια τεχνολογία. Έτσι το σύστημα ανήκει στο ΤΕΙ και οι υπόλοιποι είναι εταίροι στο πρόγραμμα, όπως και το ΚΕ.ΠΕ., που θα έχει συνδικαιώματα χρήσης, αλλά το ΤΕΙ θα έχει την ευθύνη λειτουργίας του στο εξής, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει και να βρει τους απαιτούμενους πόρους”, τόνισε ι κ. Αμανατίδου, διευκρινίζοντας πως και μόνο του το ΤΕΙ θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη λειτουργία του, αλλά εκείνο που απαιτείται είναι “επιτέλους οι φορείς να ρίξουν τις μάσκες τους και να αποφασίσουν αν το θέλουν. Διαφορετικά θα περιοριστούμε μόνο στην έρευνα. Αν το θέλουν, ας το πάρουν να το κάνουν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους. Μαζί με τους επίγειους σταθμούς, που κάνουν σημαντική δουλειά, έχει κανείς τη συνολική εικόνα του άξονα από Αιανή μέχρι FYROM. Επομένως μπορούν να χωροθετούν , να βλέπουν από πού προέρχεται η ρύπανση, να μην κάνουν άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες, να το χρησιμοποιούν για διάφορες άλλες εφαρμογές, όπως να βρίσκουν χρήσεις γης, να παρακολουθούν νερά, πυρκαγιές, επικίνδυνα μετεωρολογικά φαινόμενα, που θα βοηθήσουν την υπηρεσία πολιτικής προστασίας. Είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, όχι μόνον για την αέρια ρύπανση, αλλά για όλα, επομένως οι φορείς πρέπει να το υιοθετήσουν και να το στηρίξουν. Δε θέλει παρά μόνον έναν υπάλληλο πληροφορικό να το παρακολουθεί μέρα νύχτα. Είναι ένας μισθός το χρόνο και υπάρχουν δεκάδες Δήμοι και υπηρεσίες στην περιοχή”, κατέληξε η κ. Αμανατίδου.

Αναδημοσίευση Τα νέα της Πτολεμαϊδας με ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΡΑΜΜΗ»

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο Νομάρχης Κοζάνης για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος

Τοποθέτηση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή στην ειδική έκδοση της εφημερίδας Κέρδος (27/09/09) με τίτλο “Δυτική Μακεδονία 2009”

Διανύουμε μία χρονιά σημαντικών γεγονότων για τη διεθνή οικονομία. Μία χρονιά που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και ρευστότητα. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση σε κάποιες από τις πιο ισχυρές οικονομίες της δύσης, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες του 2008, δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη δική μας οικονομία. Τα μεγέθη της Ελληνικής οικονομίας, η κατανάλωση, οι επενδύσεις, η απασχόληση έχουν ήδη επηρεαστεί. Ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Διανύει μια δύσκολη περίοδο.
Η δική μας τοπική οικονομία, δέχτηκε αλυσιδωτά στο διάστημα αυτό τις δικές της πιέσεις, με όλες τις διαφοροποιήσεις ως προς την ένταση τους που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έντονη ποικιλομορφία του παραγωγικού ιστού του Νομού μας, στα ιδιαίτερα δημογραφικά και γεωφυσικά χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν, τις εξελίξεις στο διεθνές ενεργειακό πεδίο, καθώς και στα νέα δεδομένα που η διάνοιξη και αξιοποίηση της Εγνατίας οδού δημιούργησε για το Νομό μας.
Τα δεδομένα αυτά αποτέλεσαν για εμάς τους ανθρώπους της παρούσας Νομαρχιακής Αρχής, την αφετηρία και το επίκεντρο στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Μίας πολιτικής που κινείται στους σταθερούς άξονες:

 Ανθρώπινο Κεφάλαιο, Πολιτισμός, Κοινωνική Συνοχή.
 Πράσινη Ανάπτυξη, Ενεργειακή Παραγωγή και Επιχειρηματικότητα.
 Φυσικό Περιβάλλον και Αειφορία.
 Εξωστρέφεια, Ενδοπεριφερειακές και Διεθνείς Συνεργασίες.

Έχουμε συνηθίσει διαχρονικά να ταυτίζουμε τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα το Νομό Κοζάνης με τη λέξη «Ενέργεια». Μία ταύτιση απόλυτα δικαιολογημένη, αφού αυτός αποτελεί μία από τις πλουσιότερες σε ορυκτές πρώτες ύλες περιοχές της Ελλάδος. Δικαιολογημένα λοιπόν, ο Νομός Κοζάνης, χαρακτηρίζεται ως η ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος, αφού στα εδάφη του παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με κάθε άλλο Νομό. Η ΔΕΗ, η επιχείρηση που διαχρονικά αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την Οικονομική και Βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας, παρέχει απασχόληση και επιχειρηματικές συνεργασίες σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων και επιχειρήσεων του Νομού μας, γεγονός που επηρεάζει θετικά τις κοινωνικές δράσεις στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ευθύνεται, για μία σειρά αρνητικών για τον τόπο μας περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την απαξίωση εδαφών, την ανάγκη για υποχρεωτική μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών και οικισμών, τις παράνομες αποθέσεις, την ύπαρξη όπως και λειτουργία τεχνολογικά απαξιωμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, που μετριάζουν τη θετική κοινωνική επίδραση της στην περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια υλοποίησης ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης.
Ο στόχος μας σήμερα ξεκάθαρος, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να έχει ο κρίσιμος αυτός τομέας της ενεργειακής παραγωγής μια νέα δυναμική στην αναπτυξιακή διαδικασία του Νομού. Επιλογή μας για το σκοπό αυτό, να αξιοποιήσουμε την ιστορική διαδρομή της περιοχής, την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, να ακολουθήσουμε το δρόμο της ουσιαστικής συνεργασίας με την πολιτεία, τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΔΕΗ. Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε και διεκδικούμε, την κατασκευή σύγχρονων και φιλικών προς το περιβάλλον μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, την παραγωγή βιοκαυσίμων, την αποκατάσταση των παλαιών λιγνιτικών περιοχών, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Προσβλέπουμε στη λήψη αποφάσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση δράσεων που στο άμεσο μέλλον θα εξασφαλίζουν, τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών του Νομού μας, την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς το σύνολο των πολιτών της χώρας μας, τη διατήρηση και ενίσχυση της αειφορίας του φυσικού περιβάλλοντος, την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, την αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ στο Νομό μας. Κύριο μέλημα μας, ο Νομός Κοζάνης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων σε βάθος χρόνου, να διατηρήσει το χαρακτήρα του στρατηγικού, ενεργειακού πυρήνα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η ολοκλήρωση του έργου της “Εγνατίας Οδού” και των δύο καθέτων αξόνων της που διέρχονται του Νομού μας, επέφερε πρόσθετα ευεργετήματα στην τοπική επιχειρηματικότητα και απασχόληση αφού συνέβαλε, στην άρση της γεωγραφικής απομόνωσης και στην ενίσχυση της προσπελασιμότητας των πολιτών από και προς το Νομό Κοζάνης, στην ενδυνάμωση του συνολικού τουριστικού του προϊόντος, στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του Νομού μας ως γεωγραφικό χώρο άσκησης της επενδυτικής δραστηριότητας, στη δυνατότητα διασύνδεσης του Νομού Κοζάνης με τα διαφαινόμενα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, στη μείωση του κόστους υλοποίησης των μεταφορών από και προς το Νομό μας, στην ταχύτερη ολοκλήρωση των επιχειρηματικών συναλλαγών που διενεργούνται σε αυτόν, στη δυνατότητα συμμετοχής του Νομού μας στη διαμόρφωση της νέας περιφερειακής αγοράς των Βαλκανίων.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, η τέταρτη προγραμματική περίοδος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007 – 2013), βρήκε από το ξεκίνημα της, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, τις υπηρεσίες της και τους δικούς της οργανισμούς, έτοιμους και διαχειριστικά επαρκείς για την υποβολή προτάσεων και την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων. Έτσι σήμερα, μέσω της αξιοποίησης προσκλήσεων προερχόμενες αντίστοιχα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής, βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση της υπαγωγής έργων καθώς και της υποβολής όπως και της προετοιμασίας μελετών, που αφορούν τους τομείς του περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης, του αγροτικού χώρου, της ψηφιακής σύγκλησης και της οδοποιίας, συνολικού προϋπολογισμού 182,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου αυτή θέλω να επισημάνω ότι, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και εγώ προσωπικά, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας να χαρακτηρίζονται από υπευθυνότητα, έχοντας ως βασική μας προτεραιότητα τον πολίτη, τις ανάγκες του, τη βελτίωση του βοιωτικού του επιπέδου. Σχεδιάζουμε υπεύθυνα και υλοποιούμε αποτελεσματικά.
Κύριο μέλημα μας, να δημιουργήσουμε για τους πολίτες και κυρίως τους νέους ανθρώπους του Νομού μας το πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό εκείνο υπόβαθρο που θα αποτελεί την ισχυρή βάση ανάπτυξης των δυνάμεων τους, των δικών τους ιδεών και πρωτοβουλιών. Όραμα μας για το Νομό Κοζάνης η ανάδειξή του ως “Νομός της σύγχρονης ενεργειακής παραγωγής και της πράσινης ανάπτυξης, με διακριτή πολιτιστική ταυτότητα και κομβικό ρόλο στη Νοτιοδυτική πλευρά των Βαλκανίων”.

Πηγή: www.kozan.gr


κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δεσμεύσεις Καραμανλή - Παπανδρέου για ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα στην Κοζάνη

Το energeiakozani κράτησε τις δεσμεύσεις από τις ομιλίες του κ. Παπανδρέου στις 11.09.09 και του κ. Καραμανλή στις 25.11.09 στην Κοζάνη. Μπορεί ο κάθε αναγνώστης να συγκρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματα του κάνοντας κλικ στις αντίστοιχες συνδέσεις που φροντίσαμε να έχουμε στον παρόν δικτυακό τόπο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δεσμεύσεις Καραμανλή στην Κοζάνη για ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα

Αποσπάσματα από την ομιλία - δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ κ. Καραμανλή σχετικά με την ενέργεια και το περιβάλλον για το Ν. Κοζάνης [Κοζάνη 25.09.09]: "Φίλες και φίλοι,
Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, δρομολογήσαμε μια Νέα Ενεργειακή Πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Από εδώ, από την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας, δίνουμε την πιο έμπρακτη απόδειξη.

• Ξεκίνησε από τη ΔΕΗ το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακών επενδύσεων, που έγιναν ποτέ στην ιστορία της Χώρας. Προσεγγίζουν, ήδη, τα 900 εκατ. ευρώ και ακολουθεί δυναμική συνέχεια. Αφορούν έργα αναβάθμισης στο σύστημα παραγωγής, στα ορυχεία και τα δίκτυα μεταφοράς, με βασικό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
• Σχεδιάστηκαν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3,5 δις ευρώ. Από αυτές, πάνω από 2,3 δις αφορούν στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων παραγωγής στην Πτολεμαΐδα και στη Μελίτη με νέες πιο φιλικές στο περιβάλλον.
• Προγραμματίζεται η πλήρης αξιοποίηση του λιγνίτη.
• Σχεδιάζεται το ενεργειακό μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και το δυναμικό πέρασμά της στην πράσινη οικονομία, με την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας. Και αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το Περιβάλλον, όσο και για την τοπική οικονομία.
• Δρομολογήθηκαν από τη ΔΕΗ επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ και θα φέρουν νέα εισοδήματα και θέσεις εργασίας.
• Προχωρά, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 200 εκ., η κατασκευή του μεγάλου
Υδροηλεκτρικού Έργου Ιλαρίωνα. Έγιναν ήδη επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ.
• Μελετάται η καύση βιομάζας από τις μονάδες της επιχείρησης που στοχεύει στη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής.
• Ξεκινήσαμε, από το 2007, πρόγραμμα παραχώρησης χιλιάδων στρεμμάτων, από τις περιοχές που αποκαταστάθηκαν στα παλαιά ορυχεία, σε αγρότες της περιοχής. Περίπου 6.500 στρέμματα παραχωρούνται σε νεοεισερχόμενους αγρότες. Κυρίως στο Νομό Κοζάνης, αλλά και στη Φλώρινα."

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστολή προς πολιτικούς αρχηγούς δημάρχου Πτολεμαϊδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Επιστολές προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στην τηλεμαχία της περασμένης Δευτέρας απέστειλε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης σχετικά με την ερώτηση που υπέβαλε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Σία Κοσιώνη για «έναν καρκίνο σε κάθε σπίτι στην Πτολεμαϊδα».

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Ολόκληρη η κοινωνία της Πτολεμαϊδας είναι αναστατωμένη και βαθύτατα πικραμένη από την επίθεση που δέχθηκε την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του debate των πολιτικών αρχηγών από την ερώτηση της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Σίας Κοσιώνη σχετικά «με έναν καρκίνο σε κάθε σπίτι της Πτολεμαϊδας».

Η αναφορά αυτή και μάλιστα χωρίς την παράθεση των ανάλογων στοιχείων προς τεκμηρίωση είναι άκρως απαράδεκτη, αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες της δεοντολογίας, θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής που αν μη τι άλλο στηρίζει εδώ και δεκαετίες με τον ιδρώτα και το αίμα της κατά την εκτέλεση του καθήκοντος την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Τέλος, προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια των κατοίκων της περιοχής μας.

Το αίτημά μας για επανόρθωση των όσων ειπώθηκαν προς το κρατικό κανάλι δεν ικανοποιήθηκε, κάτι που έχει εξοργίσει το λαός της περιοχής μας.

Κύριε πρόεδρε, επειδή ο τόπος αυτός έχει αρκετά πληγωθεί, παρακαλούμε να αντικρούσετε δημόσια τους πρωτοφανείς αυτούς ισχυρισμούς σε βάρος της Πτολεμαϊδας, οι οποίοι εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και να τοποθετήσετε τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανακριβείς και ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΗ

Παντελώς ανακριβείς και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της Επιχείρησης.
Για μια ακόμη φορά η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επιδιώκει την παραπλάνηση όλων των ενδιαφερομένων μερών με την από 24.9.2009 Ανακοίνωση Τύπου της, σχετικά με τις θέσεις της ΔΕΗ αναφορικά με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταφορά της Οδηγίας 2003/54.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δείχνει ότι είτε δεν αντιλαμβάνεται τις θέσεις της Διοίκησης είτε σκοπίμως της παραποιεί, προσπαθεί μάλιστα να προσδώσει πολιτικό χρώμα στο ζήτημα αυτό, επιχειρώντας να το συνδέσει με την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, για τα όσα παραπλανητικά αναφέρονται στη σχετική Ανακοίνωση, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:
" Με την από 14.9.2009 επιστολή της προς το ΥΠΑΝ η Διοίκηση της ΔΕΗ τοποθετείται στο περιεχόμενο της προειδοποιητικής επιστολής εντός της ταχθείσας από το ΥΠΑΝ προθεσμίας (15.9.2009). Επομένως, η αποσταλείσα επιστολή καμία σχέση δεν έχει με την προεκλογική περίοδο.
" Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μέμφεται τη Διοίκηση της ΔΕΗ τόσο για την διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και για το περιεχόμενο των θέσεών της. Περιέργως η ΓΕΝΟΠ φαίνεται να αγνοεί ότι πάγια από πολλών ετών πρακτική της ΔΕΗ είναι ότι, οι τοποθετήσεις της σε ρυθμιστικά ζητήματα γίνονται από την Διοίκηση με τη σύμπραξη και συνεργασία των κατά περίπτωση αρμοδίων Διευθύνσεων της ΔΕΗ, κάτι που έγινε και στην παρούσα περίπτωση.

Όσον αφορά τις θέσεις που διατυπώθηκαν από τη Διοίκηση στην προαναφερόμενη επιστολή, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

- Στην αποσταλείσα επιστολή δεν υπάρχει οιαδήποτε αναφορά ή πρόταση για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, όπως αναληθώς υποστηρίζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

-Σε πάμπολλες περιπτώσεις η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει πάρει θέση υπέρ του νομικού και κατά του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δραστηριοτήτων Διανομής και Μεταφοράς, με τη σύσταση αντίστοιχα 100% θυγατρικών εταιρειών της Επιχείρησης. Έχει μάλιστα τοποθετηθεί υπέρ της αναγκαίας γι' αυτό τροποποίησης του Ν. 3426/2005, τόσο για το σκέλος του Δικτύου Διανομής - ΔΕΣΔΗΕ, όσο και για την επανένταξη στη ΔΕΗ της Διαχείρισης του Συστήματος Μεταφοράς στον Όμιλο της ΔΕΗ. Τη θέση αυτή τη διατύπωσε η ΔΕΗ και με την από 30.10.2008 επιστολή της προς την ΡΑΕ, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής. Είναι, επομένως, προφανές ότι οι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ότι η Διοίκηση "προτείνει ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΗ" και "διαμελισμό και ξεπούλημα της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας" είναι παντελώς ανάξιες για απάντηση.

-Αντίθετα, η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει, σύμφωνα με τα παραπάνω, ζήτημα τροποποίησης του Νόμου 3426/2005, επειδή θεωρεί ότι έτσι όχι μόνον εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της ΔΕΗ, αλλά διασφαλίζεται και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η ΓΕΝΟΠ δεν μπορεί να καταλάβει πώς η Διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί να παίρνει θέσεις που να αποκλίνουν από τις θέσεις της Πολιτείας. Αντίθετα, για τη Διοίκηση της ΔΕΗ είναι επιβεβλημένο αυτό να γίνεται στις περιπτώσεις που θίγονται καίρια συμφέροντα της Επιχείρησης.

-Οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος διαβάσει με προσοχή την εν λόγω επιστολή της Διοίκησης, θα αντιλαμβανόταν εύκολα ότι, στο επίκεντρο των θέσεών της ήσαν οι ρυθμίσεις που αφορούν το αντάλλαγμα για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφέλειας και την ελληνική εκδοχή του Τελευταίου Καταφυγίου, με μοναδικό μέλημα την προάσπιση των εννόμων και πολλαπλώς αμφισβητουμένων συμφερόντων της Επιχείρησης. Και δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ δεν κάνει καμία απολύτως μνεία για το εν λόγω θέμα.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε την από 14.9.2009 επιστολή της Διοίκησης της ΔΕΗ προς το ΥΠΑΝ.

Αθήνα, 25.9.2009 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ο κύριος Αθανασόπουλος σε προεκλογική περίοδο ναρκοθετεί το «πεδίο» της ΔΕΗ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ

Ο κύριος Αθανασόπουλος με τις πράξεις του, διαγράφει πλέον και την παραμικρή αμφιβολία ότι ενεργεί στοχευμένα και στη λογική συγκεκριμένων συμφερόντων που έχουν στόχο τον διαμελισμό και το ξεπούλημα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Με θράσος και όχι από το αποτέλεσμα της εντρίφισης στην Γιαπωνέζικη κουλτούρα, περιφρονεί τους θεσμούς της δημοκρατίας και μέσα στην προεκλογική περίοδο αποχωρώντας ναρκοθετεί το «πεδίο» της ΔΕΗ υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

Είκοσι μέρες πριν τις εκλογές, 14/09/09, σπεύδει να προκαταλάβει και να δεσμεύσει την Επιχείρηση, ερήμην του Διοικητικού Συμβουλίου και χωρίς καμία εξουσιοδότηση από αυτό, χωρίς ίχνος διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, στην ανάγκη διαμελισμού της ΔΕΗ και του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της Διανομής, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι η πλειοψηφία των μετοχών είναι του ασφαλιστικού φορέα και των ασφαλισμένων του.

Ο κύριος Αθανασόπουλος απαντώντας σε προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εγκαλεί την Ελληνική Δημοκρατία για παραβίαση της Οδηγίας 54/2003, που μεταφέρθηκε στο Ελληνικό δίκαιο με το Ν.3426/2005 (Νόμος Σιούφα) αντί ως όφειλε να υπεραμυνθεί της πληρότητας του Νόμου, της Κυβέρνησης που τον διόρισε, στα σημεία που η Ε.Ε. σημειώνει παραβίαση, τον υπονομεύει ανοικτά, και αντί απαντήσεων προτείνει ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΔΕΗ, ο οποίος είναι σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο .

Τον υπονομεύει ανοικτά γιατί σκοπίμως επί δυόμιση χρόνια, δεν έκανε το παραμικρό για την ορθή και πλήρη εφαρμογή του Νόμου, γιατί πάντα είχε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του το διαμελισμό και το ξεπούλημα της μεγαλύτερης Επιχείρησης της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που μέχρι σήμερα έχουν «τσακίσει» όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια ξεπουλήματος της Επιχείρησης του Ελληνικού λαού ξέρουν να περπατάνε στα ναρκoπέδια του κ. Αθανασόπουλου και προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι με τη δράση τους θα χρεώσουν ευθύνες σε αυτούς που θα συνεργήσουν με αυτόν τον επικίνδυνο χειρισμό για τον Έλληνα καταναλωτή.

Απαντάμε στον «διεθνούς φήμης» manager και για άλλη μια φορά ότι θα στείλουμε τα σχέδια του και τους ιδίους του στον κάλαθο των αχρήστων και στην λησμονιά της ιστορίας.

Γραφείο Τύπου

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σχετικά με τη λειτουργία και τα αποθέματα του ΑΗΣ Μελίτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τη λειτουργία και τα αποθέματα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Μελίτης, από τη ΔΕΗ Α.Ε. διευκρινίζονται τα ακόλουθα:


Η τροφοδοσία με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης πραγματοποιείται μόνο από ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο το οποίο αυτή την περίοδο αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα ως προς την ανάπτυξή του. Λόγω αυτών των προβλημάτων είναι περιορισμένη η τροφοδοσία του Σταθμού με λιγνίτη, με αποτέλεσμα να κινούνται σε οριακά επίπεδα τα αποθέματά του.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της προσπαθεί να βοηθήσει τους ιδιώτες ιδιοκτήτες του λιγνιτωρυχείου, ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και να τροφοδοτούν κανονικά τον ΑΗΣ Μελίτης.

Παράλληλα η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την ανάπτυξη των δικών της λιγνιτικών κοιτασμάτων στην περιοχή του ΑΗΣ Μελίτης, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του συγκεκριμένου Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και από άλλες πηγές.

Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι:

Τα προβλήματα του ΑΗΣ Μελίτης δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος και την ομαλή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους πελάτες της όλες τις ώρες του 24ώρου.

Ήδη, η χαμηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τρέχουσα περίοδο έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπει στη ΔΕΗ όχι μόνο να υπερκαλύπτει τη ζήτηση αλλά και να διατηρεί εκτός λειτουργίας αρκετές θερμικές ηλεκτροπαραγωγικές Μονάδες της.

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2009

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Climate goals will go unmet without CCS

[για μετάφραση, αν απαιτείται, κλικ στην ελληνική σημαία δεξιά]

It will be practically impossible to meet the future global demand for energy and combat climate change without enlisting the global use of Carbon Capture and Storage (CCS). CCS must be placed in the service of widespread adoption of clean coal technologies, especially given the growing importance of China and India as major energy consumers. We need to take a reality check on our future world energy balance.
Coal will be an important cornerstone of the world energy mix for the foreseeable future, driven largely by concerns over security of supply. This has been confirmed by a recent WEC study, "Deciding the Future: Energy Policy Scenarios to 2050." That is because the world's largest regions and countries are well supplied with coal: Regional reserves in the U.S., China and India are abundant enough to secure energy demand for a few centuries, while Europe has ample access to coal imported from a variety of sources. Coal will also be vital to meet another goal, securing a broad mix of supply for producing electricity to meet the world's projected long-term growth in energy demand, with especially strong growth in developing countries. With growth in electricity production comes a consequent growth in emissions. In this regard, CCS technology is urgently needed to help rein in an expected surge in emissions from the rapidly-growing economies of the developing world, notably China and India. The share of developing countries' emissions is predicted to outpace the developed world, reaching 52% of global emissions by 2030, up from 39% in 2004, according to the WEC publication, "Carbon Capture and Storage."
But without technology transfer of CCS and other clean technologies, climate change goals, such as stabilizing and reducing global emissions, will not be reached. There are two major obstacles to transferring CCS and other clean technology at present: safeguarding intellectual property rights is a major worry of energy supply companies.
Developing countries also need additional financial support. For this, the Clean Development Mechanism (CDM) could be of use. The CDM should enlarge its remit beyond renewable energy, to embrace fossil fuels, such as clean coal technologies, since developing countries must rely on fossil fuels to a large extent as a part of their energy mix.
Developed regions are researching and delivering technological solutions to reduce greenhouse gas emissions. Pilot and demonstration projects in the U.S., Europe and Australia are developing, implementing and testing out CCS technologies to find the best technological solution, to advance CCS to commercial viability.
European countries are able and willing to take the know-how and technology they have developed, to help developing regions lower their abatement costs for clean energy technologies, such as CCS, which is absolutely essential to keep electricity affordable, and thus widely accessible to all consumers. There is no time to waste. Developing regions need to act urgently, too.

Source: www.worldenergy.org, By Stefan Ulreich, cross-commodity trader for E.ON and advisor to European Vice-Chair of the WEC.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανοικτή επιστολή προς τους υποψήφιους βουλευτές Κοζάνης

Θέμα: το διαχρονικό διακύβευμα των εκλογών για το Ν. Κοζάνης

Αξιότιμες κυρίες /οι υποψήφιοι,

Η Δυτική Μακεδονία, ουσιαστικά και πρακτικά ο ν. Κοζάνης, καταλαμβάνει την 203η θέση μεταξύ των 207 περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στις επιδόσεις στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν καινοτομούμε, δεν παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, παραμένουμε επικίνδυνα ευάλωτοι όχι μόνο σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης αλλά ακόμη και απέναντι σε επενδυτικές επιλογές ή επιχειρησιακές στρατηγικές εθνικής εμβέλειας. Μετατρέπουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε αναπτυξιακή παθογένεια.

Αν οι προαναφερθείσες αρνητικές επιδόσεις συνέβαιναν σε οποιονδήποτε νομό της Ελλάδας, θα χαρακτηριζόταν, ενδεχομένως, ως πλημμέλημα. Το να συμβαίνουν όμως σε έναν νομό στον οποίο εδώ και 50 χρόνια δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη, πολυπλοκότερη, ερευνητικά και τεχνολογικά ελκυστικότερη βιομηχανία της Χώρας, χαρακτηρίζεται ως διαχρονικό έγκλημα.

Το να πιστεύουμε ότι θα προλάβουμε το τρένο της «Πράσινης Ανάπτυξης» κινούμενοι με τους σημερινούς ρυθμούς, φαντάζει τουλάχιστον αφέλεια. Τι ανταγωνιστικά περιθώρια έχει ένας μαθητής της τρίτης τάξης του Γυμνασίου αν βρεθεί ξαφνικά στο πρώτο έτος της Νομικής;

Η περιοχή μας βιώνει ιδιαίτερα προβλήματα για τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης ή αντιμετώπισης με βάση την εθνική, ακόμη και τη διεθνή εμπειρία. Η Κέρκυρα, η Ρόδος ή η Κρήτη, υποδέχονται εκατομμύρια τουρίστες αλλά η κάθε περιοχή μπορεί να αντλήσει από την άλλη και εμπειρίες και καλές πρακτικές όσον αφορά στη βέλτιστη τουριστική διαχείριση. Το ίδιο ισχύει για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ποιότητα των πόσιμων υδάτων, τη σεισμική δραστηριότητα κλπ. Όμως, για παράδειγμα, η διαχείριση δέκα εκατομμύριων τόνων τέφρας ετησίως είναι ένα πρόβλημα που αφορά αποκλειστικά την περιοχή μας.

Τα μοναδικά και ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής μας απαιτούν μοναδικές, καινοτόμες και εξειδικευμένες πρακτικές αντιμετώπισης. Δυστυχώς, οι πρακτικές αυτές δεν διατίθενται κατά παραγγελία, αλλά προκύπτουν μέσα από την μετατροπή της Γνώσης και της Τεχνογνωσίας σε αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό που σε απλά ελληνικά ονομάζεται ΕΡΕΥΝΑ και ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.

Στην περιοχή του Ruhr της Γερμανίας, μια κατ’εξοχήν λιγνιτοπαραγωγική περιοχή, η εξορυκτική δραστηριότητα ανέδειξε την δυναμική της πριν ακόμη μπει ο 20ος αιώνας. Τον Μάρτιο του 1902, η περιφερειακή κυβέρνηση ζήτησε εμπεριστατωμένη έκθεση από τους ειδικούς επιστήμονες για το πραγματικό μέγεθος των λιγνιτικών κοιτασμάτων. Τους επιβεβαίωσαν ότι η επάρκεια ξεπερνά τα 80 χρόνια ζήτησης, με τα τότε βεβαίως ενεργειακά δεδομένα. Οι τοπικοί βουλευτές ανησύχησαν (!!!) και ζήτησαν να εκπονηθεί άμεσα ένα πλάνο ήπιας προσαρμογής στη μεταλιγνιτική περίοδο. Το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Στην περιοχή του Ruhr δραστηριοποιούνται σήμερα 35 Τεχνολογικά Κέντρα και Ερευνητικά Ινστιτούτα, 13 Πανεπιστήμια, κατοχυρώνονται ετησίως δεκάδες πατέντες σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ η περιοχή καταγράφει ένα ΑΕΠ της τάξης των 119 δις ευρώ.

Με την ευκαιρία λοιπόν της προεκλογικής περιόδου θα ήθελα να σας υποβάλλω συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Προτίθεστε να στηρίξετε εμπράκτως τη λειτουργία ενός διοικητικά και επιχειρησιακά αυτόνομου Ερευνητικού Κέντρου στο νομό Κοζάνης;

2. Σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προτείνατε την αξιοποίηση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης αποκλειστικά σε δράσεις που παράγουν καινοτομία, βελτιώνουν μετρήσιμα και ανιχνεύσιμα το περιβάλλον ή δημιουργούν θέσεις εργασίας;

3. Εκτιμάτε ως ρεαλιστική την πρόταση για μείωση των φορολογικών συντελεστών, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων που εδρεύουν στο ν. Κοζάνης, σε συνάρτηση με τα εγκατεστημένα αλλά και τα νεοεισερχόμενα λιγνιτικά MWs με παράλληλη αναδιανομή των εσόδων σε δράσεις εφαρμοσμένης έρευνας, περιβαλλοντικής προστασίας και βιομηχανικής καινοτομίας;

4. Εκτιμάτε ότι ο νομός Κοζάνης είναι κατάλληλα προετοιμασμένος να προσαρμοσθεί ήπια σε συνθήκες μεταλιγνιτικής περιόδου;

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση
Ευάγγελος Καρλόπουλος
Χημικός Μηχανικός, MSc

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αναμένονται δεσμεύσεις από όλους για τις νέες λιγνιτικές μονάδες...

Θέμα ανέκυψε ξαφνικά από τον κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο, βουλευτή Κοζάνης της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφιο βουλευτή, ο οποίος με δημοσίευμα του ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με τις νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαϊδα 5 και Μελίτη 2 ερμηνεύοντας την απάντηση του Προέδρου το ΠΑΣΟΚ στο 1ο debate. Ωστόσο το θέμα αυτό "έκλεισε" (όπως μπορείτε να δείτε στο energeiakozani) ταυτόχρονα την ίδια ημέρα με την σαφή απάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση που του τέθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των νέων λιγνιτικών μονάδων.
Εμείς οφείλουμε να θυμίσουμε τις δεσμεύσεις του κ. Παπανδρέου στην Κοζάνη πρόσφατα για τις μετεγκαταστάσεις και το ρόλο της περιοχής μας στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται. Καλό θα ήταν να υπάρξουν ανάλογες δεσμεύσεις και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους για την περιοχή μας...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: Υπέρ των νέων μονάδων λιγνίτη Πτολεμαϊδα 5 και Μελίτη 2 το ΠΑΣΟΚ

Απόσπασμα από τις σημερινές απαντήσεις (23.09.09) του Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου όπως αυτές φαίνονται από τον επίσημο δικτυακό τόπο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις νέες μονάδες Πτολεμαϊδα 5 και Μελίτη 2:
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε εκπρόσωπε στο debate μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών, ετέθη ένα ερώτημα στον κ. Παπανδρέου για τις μονάδες λιγνίτη και νομίζω ότι η απάντηση του κ. Παπανδρέου επιδέχεται πιο σαφέστερων σχολίων; Έχετε να κάνετε ένα σχόλιο εσείς;
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ναι, τέθηκε ένα ερώτημα, αν δεν κάνω λάθος από τον κ. Χρυσόγελο, που αφορούσε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη θέση του ΠΑΣΟΚ για νέες λιγνιτικές μονάδες, όπως η «Πτολεμαΐδα 5» και της Μελίτης.
Να το ξεκαθαρίσω γιατί δεν συζητήθηκε, γιατί δεν υπήρχε χρόνος να υπάρξει μία πιο πλήρης απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της στροφής στις ανανεώσιμες πηγές, με μεγάλη σαφήνεια. Ταυτόχρονα, η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους εγχώριους πόρους και πρέπει να το κάνει με σύγχρονες και καθαρές τεχνολογίες.
Είναι σαφής η θέση μας υπέρ των νέων μονάδων λιγνίτη, που χρησιμοποιούν καθαρές τεχνολογίες, και αντικαθιστούν παλαιότερες μονάδες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Οι μάσκες έπεσαν» !

Τεράστια έκπληξη δημιούργησε σε όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα στο Νομό Κοζάνης, η αποδοχή της πρότασης τον οικολόγων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου για αλλαγή της πολιτικής κατασκευής των νέων λιγνιτικών μονάδων ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ 5 και ΜΕΛΙΤΗΣ 2. Σε μια επίδειξη «δήθεν πράσινης οικολογικής συνείδησης» με στόχο τη ψήφο των οικολόγων ο κ. Παπανδρέου απέδειξε για άλλη μια φορά την αναξιοπιστία του, λέγοντας αλλά στην ομιλία του στην Κοζάνη κι άλλα ενώπιον του ελληνικού λαού.

Πότε επιτέλους λέει αλήθεια:
• Όταν ως «λιγνιτομάχος» με το κράνος στο κεφάλι μιλάει για την προστασία του λιγνίτη βγαίνοντας φωτογραφίες στα ορυχεία του τόπου μας;
• Ή όταν με τη γραβάτα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται στην τηλεόραση ότι θα αλλάξει τις συμβάσεις κατασκευής των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής μας, αναπτύσσοντας «πράσινες» δομές;
Αλήθεια τι γνώμη έχουν οι Υποψήφιοι συνάδερφοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Κοζάνης; Δέχονται να μην γίνουν οι μονάδες όπως επαγγέλλεται ο πρόεδρος τους ;
Θα τηρήσουν τις ομόφωνες αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης ;
Ο λαός του Ν. Κοζάνης καταλαβαίνει πλέον ποιος λέει αλήθεια και ποιος υπεύθυνα και σοβαρά κυβερνά αυτόν τον τόπο.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών και της ανάπτυξης η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Οι μάσκες της υποκρισίας και του λαϊκισμού έπεσαν .
Ο λαός του Ν. Κοζάνης θα δώσει στις 4 Οκτωβρίου την απάντηση

Πηγή: www.kozan.gr

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΔΕΗ: Επιστολή κ. Τάκη Αθανασόπουλου στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή

Αναδημοσίευση: capital.gr, 23/9/09

Η ΔΕΗ ενεργά υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο.

Αυτό αναφέρεται σε δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ΑΕ κ. Τάκη Αθανασόπουλου που απεστάλη στον ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου, αλλά κυρίως να ασκήσει πίεση για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο 2009, παρότρυνε τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο να πάρουν θέση, στέλνοντας ένα μήνυμα υποστήριξης για την επίτευξη μιας νέας διεθνούς συμφωνίας.

Η διεθνής αυτή καμπάνια, με τίτλο Seal the Deal (Υπογράψτε τη Συμφωνία), έχει μεγάλη ανταπόκριση και υποστήριξη και από τους προέδρους και τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ηλεκτρικών εταιρειών της Ευρώπης, όπως είναι η Enel SpA, Iberdrola S.A., Vattenfall AB, DONG Energy A/S, ESB, κλπ.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου, που απεστάλη στον ΟΗΕ, έχει ως εξής:

«Δήλωση της ΔΕΗ στην καμπάνια του ΟΗΕ «Seal the Deal»

"Ενεργά ανταποκρινόμενοι στην επιτακτική ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για να βρεθεί μια κλιματική λύση, που θα είναι εύλογη και αποτελεσματική, η ΔΕΗ ΑΕ «Υπογράφει τη Συμφωνία», θέτοντας την προστασία του περιβάλλοντος ως ένα από τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξής της.

Η ΔΕΗ σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την περίοδο 2009 – 2014, που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση αυτού του πολύ μεγάλου επενδυτικού προγράμματος όχι μόνον θα εξασφαλίσει επάρκεια ρεύματος για τη χώρα και βελτίωση των παρεχομένων προς τους πελάτες υπηρεσιών, αλλά και θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιτρέποντας, έτσι, στην Επιχείρηση να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Πράσινης Οικονομίας στην Ελλάδα.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ισορροπημένη και αποτελεσματική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, η οποία θα βοηθήσει στην προστασία του πλανήτη και στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ευημερούσας παγκόσμιας οικονομίας."

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σπάρτακος για παρέμβαση ιδιώτη στην ομαλή λειτουργεία του χημείου του ΛΚΔΜ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Αριθ. Πρωτ: 4111 23 Σεπτεμβρίου 2009
Προς : Δ/ντη ΛΚΔΜ κ. Νικολακάκο Παναγιώτη

Θέμα : Παρέμβαση ιδιώτη στην ομαλή λειτουργία του ΦΧΕ (Χημείου) του ΛΚΔΜ

Κύριε Δ/ντα
Αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία του ΦΧΕ του ΛΚΔΜ προκάλεσε τις τελευταίες μέρες η παρουσία αντιπροσώπου της εταιρείας “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας”, συμφερόντων του κ. Ρόζα, στα εργαστήρια του ΦΧΕ του ΛΚΔΜ, προκειμένου να ελέγχει τη διαδικασία αναλύσεων που ενεργούν οι εργαζόμενοι στα δείγματα από το κοίτασμα του Ορυχείου της Αχλάδας.
Ο κ. Ρόζας επικαλούμενος και ερμηνεύοντας κατά το συμφέρον του όρο της σύμβασης με τη ΔΕΗ Α.Ε., θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να στέλνει εκπρόσωπό του στα εργαστήρια του ΦΧΕ του ΛΚΔΜ και ως “Γενικός Επιθεωρητής” του Χημείου του κράτους να επιθεωρεί, να ελέγχει και να εντέλει τελικά τους εργαζόμενους της ΔΕΗ Α.Ε.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τίθεται άμεσα θέμα αμφισβήτησης από την πλευρά της εταιρείας “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” για τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λιγνιτικού κοιτάσματος της Αχλάδας, που διενεργούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ Α.Ε. στα εργαστήρια του ΦΧΕ του ΛΚΔΜ.
 Επειδή με την πρακτική αυτή θίγονται, παραβιάζονται και καταπατώνται εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες,
 επειδή το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι εδώ και καιρό η εταιρεία “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους της σύμβασης τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά για την τροφοδοσία με λιγνίτη του ΑΗΣ Μελίτης,
 επειδή για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ η προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, θεμάτων ηθικής τάξεως, αλλά και η διαφύλαξη των συμφερόντων της Επιχείρησης του ελληνικού λαού είναι όροι αδιαπραγμάτευτοι, δηλώνουμε ότι:
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τόσο το κύρος όσο και την επιστημονική κατάρτιση των εργαζομένων στη ΔΕΗ και μάλιστα με αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο.
Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο υπάρχει διαφορά στις αναλύσεις των εργαστηρίων του ΦΧΕ του ΛΚΔΜ και του Χημείου της εταιρείας “Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας” (εάν διαθέτει) τότε υπάρχει το δείγμα για την διαιτησία που μπορεί να προσφεύγει η κάθε πλευρά.
Τέλος κ. Δ/ντα σας ενημερώνουμε ότι με παρέμβασή μας δεν επιτρέψαμε να γίνουν οι αναλύσεις στα δείγματα, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009, γεγονός που θα επαναλαμβάνουμε καθημερινά έως ότου αποκατασταθεί η ηρεμία.
Απαιτούμε να σταματήσουν τώρα τέτοιου είδους πρακτικές, που καταρρακώνουν το κύρος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Για το Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ.Ε.Η. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Δίκας Ιωάννης

Κοινοποίηση: Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο Π.
Γεν. Δ/ντη Ορυχείων κ. Λάπα Δ.
Γεν. Δ/ντη Παραγωγής κ. Κοπανάκη Ι.
Τομεάρχη ΦΧΕ ΛΚΔΜ κ. Μιχαηλίδη Φ.
ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ανάθεση της κατασκευής της μονάδας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης Νο 5

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε., κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009, αποφάσισε την ανάθεση στην Κοινοπραξία των εταιριών ΜΕΤΚΑ Α.Ε. - ΕΤΑΔΕ Α.Ε. την κατασκευή της μονάδας συνδυασμένου κύκλου Νο 5 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Μεγαλόπολης Β΄, μετά την αποδοχή από την εν λόγω Κοινοπραξία των όρων που είχαν τεθεί σε προηγούμενη απόφασή του στις 25.8.09.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Δωρεάν επιπλέον δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου σε 164 βιομηχανικούς κλάδους της Ε.Ε.

Αναδημοσίευση: Εφ. Express, 22/9/09

TA κράτη - μέλη της Ε.Ε. κατέληξαν χθες σε μία συμφωνία επί του καταλόγου 164 βιομηχανικών τομέων που θεωρούνται εκτεθειμένοι σε "διαρροή άνθρακα" (αλουμίνιο, τσιμεντοβιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία, οινοποιεία, ανθρακωρυχεία κ.λπ.). Με βάση το αναθεωρημένο κοινοτικό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής (ΣΕΔΕ-Ε.Ε.), το οποίο θα εφαρμόζεται από το 2013, εγκαταστάσεις υπαγόμενες στους ανωτέρω τομείς θα λάβουν μερίδιο δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου μεγαλύτερο από το αντίστοιχο άλλων βιομηχανικών τομέων. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη του έτους, μετά την εξέταση του Συμβουλίου Υπουργών.

Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετεγκατάστασης εταιριών που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι δέχονται ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό από χώρα της Ε.Ε. σε τρίτη χώρα, όπου ισχύουν λιγότερο αυστηροί περιορισμοί ως προς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Ο κατάλογος έχει συνταχθεί με βάση αναλυτικά κριτήρια για το κόστος εκπομπής CO2 και τον βαθμό έκθεσης σε εμπορία. Ο κίνδυνος διαρροής άνθρακα θα μπορούσε να μειωθεί με τη διεθνή συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που αναμένεται να συναφθεί στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει επομένως τον κατάλογο υπό το φως της συμφωνίας της Κοπεγχάγης και μπορεί να προτείνει αναθεωρήσεις.

Εάν ο κατάλογος δεν αναθεωρηθεί θα ισχύσει επί πέντε έτη, μέχρι το 2014, αλλά στο διάστημα αυτό στον κατάλογο θα μπορούν να προστεθούν τομείς. Eνας νέος κατάλογος θα ισχύσει για την περίοδο 2015-2019.

Οι τομείς και κλάδοι που κρίνονται ότι παρουσιάζουν κίνδυνο διαρροής άνθρακα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περί το 1/4 των συνολικών εκπομπών. Μεγάλο τμήμα των εκπομπών που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ προέρχεται από τον κλάδο ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος από το 2013 δεν θα λαμβάνει δωρεάν δικαιώματα, με περιορισμένη εξαίρεση για την υποβοήθηση του εκσυγχρονισμού του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένα κράτη - μέλη.

Ο πραγματικός αριθμός δωρεάν δικαιωμάτων που θα λάβουν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα αποφασιστεί το 2011. Η διανομή θα διενεργηθεί με βάση κοινούς δείκτες επιδόσεων, οι οποίοι θα πρέπει να προσδιοριστούν έως τα τέλη του 2010.

Βάσει της οδηγίας, οι βιομηχανικοί κλάδοι θα λάβουν το 2013 δωρεάν το 80% των δικαιωμάτων βάσει των δεικτών, ποσοστό μειούμενο στη συνέχεια ετησίως έως 30% το 2020. Oσοι τομείς θεωρούνται εκτεθειμένοι σε διαρροή άνθρακα θα λάβουν δωρεάν ποσοστό 100% των δικαιωμάτων βάσει των δεικτών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Key World Energy Statistics 2009

Η ετήσια έκθεση του 2009 για την ενέργεια από το International Energy Agency κλικ για να κατεβάσετε αντίγραφο....

Από το εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης: "In 1997 the IEA produced a handy, pocket-sized summary of key energy data. This new edition responds to the enormously positive reaction to the books since then. Key World Energy Statistics from the IEA contains timely, clearly-presented data on the supply, transformation and consumption of all major energy sources. The interested businessman, journalist or student will have at his or her fingertips the annual Canadian production of coal, the electricity consumption in Thailand, the price of diesel oil in Spain and thousands of other useful energy facts."

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Debate πολιτικών αργηγών για Κοζάνη - Πτολεμαϊδα

Στο τελευταίο debate τέθηκε το θέμα του λιγνίτη στην περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαϊδας. Αξίζει να σημειωθεί:
1. Η αναφορά σε απάντηση που δόθηκε από τον κ. Παπανδρέου (κλικ για να τη δείτε) ότι ο νομός Κοζάνης θα είναι από τους νομούς που θα είναι κέντρο πράσινης ανάπτυξης και
2. Η κριτική στάση που υπάρχει απέναντι στο λιγνίτη και της σκοπιμότητας της χρήσης του, όχι μόνο από τους Οικολόγους Πράσινους αλλά και από δημοσιογράφους.
Το σίγουρο είναι ότι από τον Οκτώβριο και μετά η Κοζάνη θα είναι πιθανόν στο κέντρο των εξελίξεων και εδώ οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Cooperation between IRENA and REN Alliance announced

[για μετάφραση, αν απαιτείται, κλικ στην ελληνική σημαία δεξιά]
PRESS RELEASE (18.09.2009)

The International Renewable Energy Agency (IRENA) and the International Renewable Energy Alliance (REN-Alliance) have agreed to work together in order to speed up the utilisation of renewable energy sources worldwide.
The groups announced their cooperation plans in Stockholm in conjunction with the World Bioenergy - Clean Vehicles & Fuels 2009.
The fields of co-operation will be:
• Carbon funds for renewable energy
• Sustainability assessment
• Potentials for renewables
• Renewable energy scenarios
IRENA and REN-Alliance will launch their joint efforts through a side-event at COP15 in Copenhagen in December.
“I am pleased to start cooperation with the international organisations on renewable energy. IRENA will profit from the know-how of the sector in terms of technologies, generation potential and best-practice.” said Hélène Pelosse Director General of IRENA.
Peter Rae, chair of REN-Alliance, also emphasized the significance of this landmark partnership.
“All the associations in REN-Alliance see the importance of cooperating with IRENA and the governments of the member states it represents,” he said.
The International Renewable Energy Agency (IRENA) was officially established in Bonn, Germany in January 2009 as an international governmental organisation. To date, 136 states have signed its Statute.
IRENA is headquartered in Abu Dhabi, United Arab Emirates with an Innovation Center in Bonn, Germany and a Liaison Office in Vienna, Austria.
As the global voice for renewable energy, IRENA's main objective is to actively promote the rapid transition towards the widespread and sustainable use of renewable energy on a global scale.
REN Alliance is an alliance of five international non-governmental organisations within renewables:
- IGA, International Geothermal Association
- IHA, International Hydropower Association
- ISES, International Solar Energy Society
- WWEA, World Wind Energy Association
- WBA, World Bioenergy Association
For additional information please contact:
Hélène Pelosse, Director General IRENA, +33614881022, helene.pelosse@irena.org
Peter Rae, Chairman of Ren-Alliance, +61363347329, PeterRae@raepartners.com.au
Kent Nyström, President of WBA, +46706768538, kent.nystrom@worldbioenergy.org

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Σε εξέλιξη η κατασκευή αιολικού πάρκου 514 ΜW στην Ημαθία

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα, του Α. Χριστοδουλάκη, 18/9/09

Προχωρεί έπειτα από προεργασία σχεδόν δύο χρόνων και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης η διαδικασία κατασκευής αιολικού πάρκου μεγάλου μεγέθους ισχύος 514 ΜW από την Αcciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Αcciona, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ. Η ισπανική Αcciona είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Νότια Ευρώπη στα αιολικά πάρκα με δυναμικό 4.700 Μεγαβάτ και με κατασκευαστική δραστηριότητα στις ανεμογεννήτριες. Το αιολικό πάρκο θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Σελίου στο όρος Βέρμιο του Νομού Ημαθίας, σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 ΜW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια ως και σε 30.000 κατοικίες. Για τον λόγο αυτόν το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση της ΡΑΕ, καθώς επίσης θετικές γνωματεύσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως τα δασαρχεία και η Αρχαιολογία.

Σε πλήρη ανάπτυξη το 2013, το αιολικό πάρκο στο Σέλι θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες, ισχύος 514 ΜW, ενώ η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Τον δρόμο για την έναρξη της επένδυσης άνοιξε η συμφωνία στην οποία ήρθε τον περασμένο Ιούλιο το επενδυτικό σχήμα με τον τοπικό συνεταιρισμό Σελίου του Νομού Ημαθίας που προβλέπει τη μακροχρόνια εκμίσθωση μιας περιοχής στο όρος του Βερμίου, συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων. Παράλληλα για τις ανάγκες του έργου εξασφαλίστηκαν εκτάσεις από ιδιώτες και άλλους φορείς.

Το έργο θα αναπτυχθεί μακριά από οικισμούς και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Στη διάρκεια της κατασκευής του θα απασχοληθούν 200 άτομα από τον Νομό Ημαθίας, ενώ 15 άτομα από την περιοχή θα έχουν μόνιμη απασχόληση. Το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της εταιρείας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου θα διατίθεται ως αντισταθμιστικό όφελος στους τοπικούς δήμους, ενώ ο συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα για τη γη που παραχωρεί.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Η ΔΕΗ ως εργαλείο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας

Αναδημοσίευση: Εφ. Καθημερινή, Του Τακη Αθανασοπουλου, Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., 20/09/09

Βαθύ προβληματισμό και αρνητικά συναισθήματα προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σχετικά με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη για το 2009-2010, καθώς παρουσιάζουν τη χώρα μας στην 71η θέση από τις 133 χώρες που συμμετείχαν. Προβληματισμό, σχετικά με την ευθύνη των αποφάσεών μας για τις επόμενες γενιές, και αρνητικά συναισθήματα για το πλήγμα που δέχεται η περηφάνια μας, για τις πρωτοβουλίες μας που ποτέ δεν έφθασαν να πάρουν ούτε βραβείο αλλά ούτε καν την ικανοποίηση της κοινής προσπάθειας.

Αν παρακάμψουμε την προβλέψιμη πρώτη αντίδραση όλων μας – δηλαδή, να ρίχνουμε τα λάθη σε κυβερνήσεις, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και συμφέροντα, στην παιδεία, στους εργαζόμενους, στην παγκόσμια οικονομία– θα συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι. Και όσο υψηλότερη θέση κατέχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο ευθύνης του.

Με πλήρη συναίσθηση της δικής μου ευθύνης ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, θα ήθελα να παραθέσω τις απόψεις μου για το πώς θα μπορούσε η μεγάλη αυτή επιχείρηση να συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι –όπως αυτό καθομολογείται και από την αναφορά του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ– στην Ελλάδα καλούμαστε να λειτουργούμε και να παίρνουμε αποφάσεις μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται με πολύ αργούς ρυθμούς και μια κουλτούρα και πρακτική που δεν χαρακτηρίζονται από καινοτόμες ιδέες, επιχειρηματικότητα, αποτελεσματικότητα και ευελιξία στους θεσμούς και τις διαδικασίες.

Σε αυτές τις συνθήκες λειτουργεί και η ΔΕΗ, η οποία, όμως, καλείται πλέον να ανταγωνιστεί πολύ μεγαλύτερες από αυτήν επιχειρήσεις, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα και δραστηριοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.

Και είναι γεγονός ότι, σήμερα η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία σ’ αυτή την πρόκληση, και αυτή της η αδυναμία θα είναι σε βάρος όλων των ενδιαφερομένων μερών: της Πολιτείας, των καταναλωτών, των εργαζομένων, των μετόχων της. Αυτό, άλλωστε, αναδείχθηκε με σαφήνεια κατά την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της επιχείρησης, όταν, με βάση συγκρίσεις του τρόπου λειτουργίας της ΔΕΗ με τις βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, προσδιορίστηκαν αποκλίσεις αποδοτικότητας που αντιστοιχούν σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Για να αντιστραφεί η υπάρχουσα κατάσταση, χρειάζεται να γίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, τόσο στο ευρύτερο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, όσο και στον τρόπο σκέψης μας, στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές και βλέπουμε τα πράγματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η εθνική στρατηγική στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική συνιστώσα. Είναι απαραίτητο σαν κοινωνία να γνωρίζουμε αυτό που αποτελεί βασική αρχή του ενεργειακού σχεδιασμού, ότι δηλαδή, όλες οι αποφάσεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το ποιος τις παίρνει –από την Πολιτεία μέχρι τον τελευταίο πολίτη– πρέπει να συνυπολογίζουν τρεις παραμέτρους: πρώτον, την ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια, δεύτερον, την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές σε βάθος χρόνου, και τρίτον, τον σεβασμό στο περιβάλλον. Εάν μια από τις τρεις παραμέτρους της ενεργειακής πολιτικής υπερεκτιμηθεί, θα υποβαθμίσει κάποια ή και τις άλλες δύο παραμέτρους, κλονίζοντας έτσι την ισορροπία του ενεργειακού σχεδιασμού.

Η επιτυχία ή όχι της ΔΕΗ να συμβάλλει στην εξυπηρέτηση του τρίπτυχου «ασφάλεια εφοδιασμού – ανταγωνιστικές τιμές – περιβάλλον», βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τρεις αποφασιστικούς παράγοντες: την καινοτομία, τη δυνατότητα προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων και την επιχειρηματικότητα. Η καινοτομία, η δυνατότητα δηλαδή να προσφέρεις στον καταναλωτή ή στον πολίτη αυτό που χρειάζεται (προϊόν ή υπηρεσία), με προστιθέμενη γι’ αυτόν αξία, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό όλων των σύγχρονων επιχειρήσεων αλλά και των χωρών που διακρίνονται για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους.

Ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτρικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα είναι απόλυτα απαιτούμενος: από τα δίκτυα και τις μετρήσεις καταναλώσεων, έως τις απώλειες ενέργειας και τις μεθοδολογίες καύσης. Ωστόσο, κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, προκειμένου να εξαντλήσει τα όρια της αποτελεσματικότητάς της, πρέπει, πέρα και πάνω από τις απαραίτητες επενδύσεις, να συνδυάζεται με τη συστηματική ενθάρρυνση της καινοτομίας, τόσο σαν αντίληψη, όσο και σαν πρακτική.

Η καινοτομία, όμως, δεν βελτιώνει από μόνη της την ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας, ούτε μιας επιχείρησης, αν δεν συνδυάζεται με τον αντίστοιχο εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, καθόσον αφορά την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας, στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, η χώρα μας εμφανίζει τη μεγαλύτερη –σε σχέση με όλους τους άλλους τομείς– υστέρηση, καταλαμβάνοντας την, καθόλου τιμητική, 116η θέση επί 133 χωρών.

Η ΔΕΗ, ως αμιγώς κρατική μονοπωλιακή επιχείρηση κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει κληρονομήσει ένα καθεστώς ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων και ρυθμίσεων εργασίας, που με κανένα τρόπο δεν συναρτάται με την αποδοτικότητα της επιχείρησης και την παροχή προστιθέμενης αξίας στον πελάτη. Σήμερα, οι συνθήκες λειτουργίας της –μη αμιγώς δημόσιας και μη μονοπωλιακής– ΔΕΗ, είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες που ίσχυαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν διαμορφωνόταν το εργασιακό της καθεστώς. Είναι απαραίτητο για τους νέο-προσλαμβανόμενους να προχωρήσει η σταδιακή άρση στρεβλώσεων και αγκυλώσεων ως προς το εργασιακό καθεστώς, τις εργασιακές σχέσεις και πρακτικές και να πραγματοποιηθεί προσαρμογή σε ένα καθεστώς όρων εργασίας ανάλογο με αυτό που ισχύει σε ολόκληρη την αγορά εργασίας εν γένει και ειδικότερα στις εταιρείες με τις οποίες η ΔΕΗ θα ανταγωνίζεται εφεξής.

Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποφασίζει πώς θα συνδέεται η ανταμοιβή, η εξέλιξη και η ανάπτυξη των εργαζομένων με την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις τους, εφαρμόζοντας αντικειμενικά κριτήρια για τη μέτρηση της συμβολής ατόμων και ομάδων στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα της επιχείρησης. Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, η ΔΕΗ οφείλει να γίνει πόλος έλξης και των πιο ανήσυχων και φιλόδοξων εργαζομένων και στελεχών, που επιθυμούν να διακριθούν και να ανταμειφθούν, ανάλογα με τη συνεισφορά τους στην επιχείρηση. Η υλοποίηση των ανωτέρω θα προσδώσει στη ΔΕΗ την ευελιξία και το δυναμισμό που είναι απαραίτητος, όχι μόνο για πιο υγιείς εργασιακές σχέσεις στον παρόντα χρόνο, αλλά και για τη βέλτιστη αντιμετώπιση των απαιτήσεων του μέλλοντος.

Η επιχειρηματικότητα, τέλος, πρέπει να διέπει και το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό περιβάλλον της ΔΕΗ. Εσωτερικά, η ΔΕΗ ήταν ανέκαθεν ευαισθητοποιημένη στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως να επιδεικνύει ανάλογη ευαισθητοποίηση σε θέματα προετοιμασίας για μια ανοικτή αγορά, παροχής υπηρεσιών με το μικρότερο δυνατό κόστος, προετοιμασίας σύγχρονων και τεχνολογικά αναβαθμισμένων υποδομών εγκαίρως, ή ανάπτυξης σε άλλες αγορές. Ο μετασχηματισμός, με την υιοθέτηση μιας πιο ανταγωνιστικής εσωτερικής κουλτούρας, η οποία συνδέεται σαφώς και με τα συστήματα λήψης αποφάσεων, διοίκησης και απόδοσης, θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ.

Από την άλλη μεριά, διαρθρωτικές αλλαγές στο εξωτερικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, τους θεσμούς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, την παρεμβατικότητα στις στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων και την πρακτική διευκόλυνση και ταχύτητα διεκπεραίωσης αιτημάτων, θα ενισχύσουν την ικανότητα της ΔΕΗ για έγκαιρη υλοποίηση του Επιχειρησιακού της Σχεδίου, έτσι ώστε να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην αγορά.

Η ΔΕΗ, προκειμένου να είναι όχι μόνο εθνικός πρωταθλητής αλλά και σημαντικός παίκτης σε περιφερειακό επίπεδο, πρέπει να συμμετέχει σε μια σκυταλοδρομία, όπου θεσμικοί φορείς, διοίκηση, εργαζόμενοι και καταναλωτές, συνεργάζονται αποτελεσματικά για ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον.

Μια τέτοια επιτυχία ξεπερνά κατά πολύ τα όρια αυτής της ιστορικής για τη χώρα μας επιχείρησης και αφορά το σύνολο της οικονομίας, προς όφελος όχι μόνο της παρούσας, αλλά και των μελλοντικών γενεών.

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...