.

ΑΝΚΟ: Αποτελέσματα ημερίδας για Εφαρμογές Μικτής Καύσης σε Λιγνιτικούς ΑΗΣ στη Φλώρινα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 και ώρα 17:00 μμ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλώρινας, με θέμα: “Οργάνωση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βιομάζας για Εφαρμογές Μικτής Καύσης σε Λιγνιτικούς ΑΗΣ– Προοπτικές για το Νομό Φλώρινας”
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από :
-την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας
-το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης / Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων και
-την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ
Παραβρέθηκε πλήθος ενδιαφερομένων, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Νομάρχης Φλώρινας κος Γ.Βοσκόπουλος και ο Νομάρχης Κοζάνης κος Γ.Δακής. Χαιρετισμό επίσης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κος Κίρκος Γεώργιος.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του έργου DEBCO και η ανάδειξη των προοπτικών εφαρμογής της μικτής καύσης λιγνίτη/βιομάζας στην περιοχή της Φλώρινας. Επιπλέον στόχος ήταν να καταδειχθεί ότι η μερική υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή από στερεά βιοκαύσιμα μπορεί να αποτελέσει βασική προτεραιότητα τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας καθόσον μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία πρόσθετων εισοδημάτων και νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Π. Γραμμέλης από το ΙΤΕΣΚ παρουσίασε τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές ενέργειες από την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου DEBCO, το οποίο έχει στόχο την απόκτηση εμπειρίας σε θέματα εφαρμογών μικτής καύσης.
Εκ μέρους της ΔΕΗ ο κ. Χ. Παπαπαύλου αναφέρθηκε στις προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής στη Δυτική Μακεδονία, στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών καυσίμων καθώς και στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την πιλοτική μικτή καύση.
Η κα Ζ. Γκερεχτέ από την ΑΝΚΟ παρουσίασε το πολιτικό πρόγραμμα καλλιέργειας αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης με την εγκατάσταση 4.000 στρ. και την πιλοτική καύση στη ΔΕΗ 5.500- 6.000 tn ξηρής βιομάζας το φθινόπωρο του 2010. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από του (Ε.Α.Π) Νομού Κοζάνης με πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Η κα Ε. Αλεξοπούλου από το ΚΑΠΕ αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές αναφορικά με την επιλογή ενεργειακών καλλιεργειών για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ μεταφέρθηκε και η εμπειρία από τη χρησιμοποίηση στερεών βιοκαυσίμων για ηλεκτροπαραγωγή στην Ιταλία από εκπρόσωπο της εταιρείας Agriconsulting S.A. (M. F. Rossi).
Ακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και απαντήσεις των ομιλητών σε ερωτήματα των παραβρισκόμενων στο πλαίσιο μιας πιθανής μελλοντικής συνεργασίας επιχειρηματικών φορέων της περιοχής, ιδίως όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, με τη ΔΕΗ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου