Ζητούν αναστολή για τον λιγνίτη
Πηγή: Τα Νέα
Την αναστολή της διάθεσης µέρους των λιγνιτικών µονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ζήτησε, σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή ενόψει της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη απευθύνθηκε µε επιστολή της, την οποία συνυπογράφει ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους αρµόδιους επιτρόπους Ανταγωνισµού Χοακίν Αλµούνια και Οικονοµικών Υποθέσεων Ολι Ρεν για το συγκεκριµένο θέµα, επισηµαίνοντας ότι ενδεχόµενη παραχώρηση των λιγνιτικών µονάδων σε ιδιώτες θα οδηγήσει σε µείωση της αξίας της επιχείρησης και άρα θα λειτουργήσει εις βάρος της ιδιωτικοποίησής της. Το βασικό επιχείρηµα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην εκµετάλλευση των λιγνιτικών της µονάδων και συνεπώς αν αυτές δοθούν σε ιδιώτες και µειωθεί η αξία της επιχείρησης, θα µειωθούν και τα προσδοκώµενα έσοδα από την ιδιωτικοποίησή της.
Δεδοµένου λοιπόν ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης αυτή τη στιγµή είναι η άντληση εσόδων από την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ζητά από την Κοµισιόν να παγώσει τη διαδικασία που έχει κινηθεί κατά της χώρας για την εκχώρηση των λιγνιτικών µονάδων για όσο διάστηµα τουλάχιστον βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση. Διαφορετικά, η κυβέρνηση επισηµαίνει στην Κοµισιόν ότι ίσως υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για τη µείωση του ποσοστού του Δηµοσίου στη ΔΕΗ.
Να σηµειωθεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τοποθετείται στο 2012 µε βάση το πρόγραµµα που έχει ανακοινωθεί, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει το 17% των µετοχών της έτσι ώστε το κράτος να περιοριστεί από το 51% στο 34%.
Η χρηµατιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι αυτή τη στιγµή περίπου 2,5 δισ.
ευρώ και εποµένως τα έσοδα από την πώληση του 17% των µετοχών της µπορεί να φτάσουν τα 425 εκατ. ευρώ. ΘΑ ΧΑΣΕΙ 128 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ. Η κυβέρνηση εκτιµά ότι αν διαθέσει το 40% των λιγνιτικών µονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, όπως της ζητά η Κοµισιόν, για να λειτουργήσει η ελεύθερη αγορά και ο ανταγωνισµός στον τοµέα της ενέργειας, η κερδοφορία της επιχείρησης αλλά και η αξία των µετοχών της θα µειωθούν κατά περίπου 30%. Κι αυτό γιατί περίπου το 75% των κερδών της προέρχεται από τη λειτουργία των λιγνιτικών της µονάδων. Ετσι, αντί να εισπράξει 425 εκατ. ευρώ, το ελληνικό Δηµόσιο θα εισπράξει 297 εκατ. ευρώ σηµειώνοντας απώλεια 128 εκατ. ευρώ, µε βάση πάντα τη χρηµατιστηριακή αξία, η οποία βεβαίως ενδέχεται να διαφέρει το 2012.
Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η εκχώρηση σε ιδιώτες των αποκλειστικών δικαιωµάτων εκµετάλλευσης του λιγνίτη που έχει σήµερα η ΔΕΗ αντιστρατεύεται τον στόχο της άντλησης των υψηλότερων δυνατών εσόδων από την ιδιωτικοποίησή της. Εξάλλου, όπως φέρεται να υποστηρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος στην επιστολή της στην Κοµισιόν, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ καταργεί τον δηµόσιο χαρακτήρα της και εποµένως ικανοποιεί επί της ουσίας και τις αποφάσεις της Κοµισιόν για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών της µονάδων.
Δύο αποφάσεις από την Κοµισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει δύο αποφάσεις, το 2008 και το 2009, σχετικά µε την αγορά λιγνίτη και ηλεκτρισµού στην ελλάδα, ενώ εκκρεµεί απόφαση του ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου για την υπόθεση του λιγνίτη κατά τους προσεχείς µήνες.
Η βασική απαίτηση της Κοµισιόν είναι να δοθεί περίπου το 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ∆ΕΗ σε ιδιώτες.
Μάλιστα, η εκχώρηση των λιγνιτών σε ιδιώτες αποτελεί πλέον και δέσµευση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει περιληφθεί στο Μνηµόνιο. Για το θέµα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγµατεύσεις µεταξύ της κυβέρνησης και της Κοµισιόν.
ενόψει της ιδιωτικοποίησης, όµως, η κυβέρνηση απέκτησε ένα διαπραγµατευτικό χαρτί, προκειµένου να µην προχωρήσει η εκχώρηση των λιγνιτικών µονάδων. Ή το ένα ή το άλλο, φέρεται να υποστηρίζει η αρµόδια υπουργός τίνα Μπιρµπίλη.
το θέµα αναµένεται ασφαλώς να συζητηθεί τις επόµενες µέρες και µε την αντιπροσωπεια της τρόικας που φθάνει αύριο στην άθήνα.
Δημοσίευση σχολίου