Βολές κατά της ΓΕΝΟΠ από τον Σπάρτακο
Aπό το energia.gr...
Ευθείες βολές για τις ευθύνες του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, γιατί δεν προχώρησε στην αυτοκάθαρση του συνδικαλιστικού κινήματος, αμέσως μετά το πόρισμα Ρακιντζή, πριν από ένα χρόνο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του σωματείου «Σπάρτακος» Γιώργος Αδαμίδης.
«Δεν υπήρξε αυτοκάθαρση του συνδικαλιστικού κινήματος», τόνισε ο κ. Αδαμίδης, μιλώντας στο energia. «Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με ευθύνη του προεδρείου του, έπρεπε να προχωρήσει σε διαλεύκανση των κατηγοριών για κακοδιαχείριση και ατασθαλίες σχετικά με το θέμα του κοινωνικού τουρισμού, που εμφανίσθηκε πριν από ένα χρόνο. Υπάρχουν σκιές και απορίες ανάμεσα στους εργαζομένους της ΔΕΗ, που πρέπει να απαντηθούν, ενώ υπάρχει, επίσης, και το ηθικό κομμάτι που αφορά στην κοινωνία».
Σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, διακυβεύεται το μέλλον της ΔΕΗ, με την πώληση λιγνιτικών μονάδων, ουσιαστικά το συνδικαλιστικό κίνημα αυτοακυρώνεται. «Μου έκανε εντύπωση η απομάκρυνση του πρώην οργανωτικού γραμματέα Ρίζου Ρίζου. Τι έγινε; Απομακρύνθηκε; Απομακρύνθηκε μόνος; Επανήλθε; Μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτε στον τομέα της αυτοκάθαρσης. Για ό,τι υπάρχει θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις στα αρμόδια όργανα. Κανένα συνδικαλιστικό στέλεχος, ούτε το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μπορεί να κουκουλώσει τίποτε, ούτε να αφήσει σκιές. Όλα πρέπει να έρθουν στο φως και όποιος έχει ευθύνη να πληρώσει ό,τι του αναλογεί».
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Αδαμίδης δεν θέτει ευθέως θέμα παραίτησης του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, επιμένει στην άποψη του ότι θα πρέπει να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και εκεί να λυθούν «όλες οι απορίες που υπάρχουν». Ο ίδιος δεν κρύβει ότι έχει ζητήσει, μετά την έκθεση του ΣΔΟΕ, τη σύγκληση του δ.σ. της ΓΕΝΟΠ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ορισθεί ημερομηνία.
Δεν διστάζει, ωστόσο, να πει ότι «έχει ευθύνη ο πρόεδρος Ν. Φωτόπουλος, γιατί η ιστορία με τον κοινωνικό τουρισμό έχει επανέλθει». Και υποδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ώστε «να ξεκαθαρίσει η όλη υπόθεση σε συνδικαλιστικό επίπεδο».
«Δεν μπορεί ένα προεδρείο να είναι υπό το βάρος κακουργηματικής πράξης», τονίζει χαρακτηριστικά. «Αν καθυστερήσει κι άλλο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα είναι τελικά σε βάρος της», υπογραμμίζει.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αδαμίδης, που φέρεται αποφασισμένος να πιέσει ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί, τάσσεται υπέρ της συνέχισης του θεσμού του κοινωνικού τουρισμού, μέσα από τον Οργανισμό Κοινωνικής Δραστηριότητας (ΟΚΔΕ), καθώς οι εργαζόμενοι καταβάλουν ένα μέρος του μισθού τους, για το σκοπό αυτό. Από το 1994 έως το 2004 τη διαχείριση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού των εργαζομένων είχε αποκλειστικά η ίδια η ΔΕΗ, αλλά το 2005 δημιουργήθηκε ο ΟΚΔΕ και η διαχείριση πέρασε στο συνδικάτο. «Το αν πρέπει να γίνονται τα ταξίδια είναι θέμα πολιτικό και δεν έχω αντίρρηση να ξεκινήσει μια συζήτηση», λέει ο κ. Αδαμίδης. «Όμως, αν στη διαχείριση υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες», καταλήγει ο ίδιος.
Δημοσίευση σχολίου