.

Προσωρινή λύση στο παρά... ένα για το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

Πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, ως πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης, πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιστρέφεται στη ΔΕΗ το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που κατέβαλε στο Δημόσιο τον Mάρτιο για το Eιδικό Tέλος Aκίνητης Περιουσίας (ETHΔE) ενώ παράλληλα της επιτρέπει να παρακρατήσει τα 50 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει τον Aπρίλιο.

Πρόκειται για μία σημαντική «ανάσα», έστω και της τελευταίας στιγμής, για την επιχείριση αλλά και για την αγορά ηλεκτρισμού εν γένει η οποία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης.

Παρόλαυτά, όπως επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου φορείς των ΑΠΕ, μέρος αυτών των χρημάτων θα πρέπει να κατευθυνθεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόλο που η παρακράτηση των 200 εκατ. του Mαρτίου μέχρι τον Iούνιο είχε διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Bουλή παραμονές του Πάσχα, αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η ΔEH δεν είχε ενημερωθεί για την κατάθεση της τροπολογίας που συνέπεσε με την ημερομηνία υποχρεωτικής εκ του νόμου καταβολής της δόσης του ETHΔE. Ως αποτέλεσμα η ΔΕΗ κατέβαλε το συγκεκριμένο ποσό παρά το δικαίωμα που της έδινε η εν λόγω ρύθμιση να το παρακρατήσει.


Πηγή: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου