.

Oettinger: Το Πρόγραμμα Helios «έργο- βιτρίνα» για την ΕΕ

Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό έργο «Helios», εξέφρασε σήμερα (3 Απριλίου) στην Αθήνα, ο Επίτροπος για θέματα ενέργειας Günther Oettinger.
«Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τώρα ότι είναι πιθανή η εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας που απολαμβάνει και να την μεταφράσει σε οικονομικό όφελος για την Ελλάδα και σε εκείνες τις ευρωπαϊκές περιφέρειες που δεν είναι τόσο ηλιόλουστες, τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέδριο στην Αθήνα.

Το Helios «ευκαιρία» για τις τεχνολογίες ΑΠΕ και την οικονομία
«Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να σας επιτρέψουν να ικανοποιήσετε τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες και να σας δώσουν τη δυνατότητα να εξάγετε σημαντική ποσότητα ηλιακής ενέργειας σε άλλα κράτη μέλη», πρόσθεσε.
«Το πρόγραμμα Helios αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε ότι οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά θα γίνουν ανταγωνιστικές στο κοντινό μέλλον μέσω ευρωπαϊκής συνεργασίας […] Θα μπορούσε να αποτελέσει έργο-βιτρίνα στον δρόμο προς μια πραγματικά ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ανακάμψει», είπε χαρακτηριστικά.
Ανάγκη για αναβάθμιση τω υποδομών- σύνδεση νησιών
Ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης των ελληνικών υποδομών προκειμένου να «υποστηριχτεί» ένα τέτοιο έργο, καθώς και την σημασία περιφερειακής συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Ταυτόχρονα, η περιφερειακή ολοκλήρωση των κύριων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να συνδυαστεί με επαρκή επέκταση του δικτύου ηλεκτρική ενέργειας. Για παράδειγμα, οι τωρινές υποδομές στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να διαχειριστούν τις μαζικές ροές ισχύος που παράγονται από μεγάλα ενεργειακά έργα όπως είναι το Helios», υπογράμμισε.
«Επομένως, η ενίσχυση του εθνικού δικτύου μεταφορών, η σύνδεση των ελληνικών νησιών, όπου και βρίσκεται μεγάλο μέρος της δυναμικής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων διασύνδεσης με γειτονικές χώρες, θα επιτρέψουν την περιφερειακή ολοκλήρωση των ανανεώσιμων πηγών και επίσης, θα υποστηρίξουν την επέκταση του διευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας».
Ελλάδα: Σημαντική για την περιφερειακή ολοκλήρωση αγορών ενέργειας
Υπογραμμίζοντας την γεωγραφική θέση της Ελλάδας, ο Επίτροπος τόνισε:
«Εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της, θεωρώ πως η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση των περιφερειακών αγορών ενέργειας στην ΕΕ, που σχετίζονται τόσο με τον ηλεκτρισμό όσο και με το φυσικό αέριο».
Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την θέσπιση ενός λειτουργικού ρυθμιστικού πλαισίου».
«Η μακροχρόνια διαδικασία αδειοδότησης, η ισχυρή αντίθεση της κοινής γνώμης, η έλλειψη εμπορικής βιωσιμότητας ή τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να υπονομεύσουν την έγκαιρη επίτευξη των στόχων μας […] Για αυτό παρουσιάσαμε τις νέες νομοθετικές προτάσεις για την Ενεργειακή Υποδομή πέρυσι τον Οκτώβριο», είπε.

Αναδημοσίευση: euractiv.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου