.

Ανακύκλωση Υλικών από τα Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας

Περισσότεροι από 300 τόνοι λιπαντικά-έλαια, όπως και 3.000 βαρέλια που περιείχαν τα λιπαντικά, παραδίνονταν κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία για ανακύκλωση από τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας όπου έγινε αποκατάσταση εδαφών, μετά από απορρύπανση, σε 40.000 στρέμματα.

Τα στοιχεία έδωσε ο τομεάρχης Προστασίας Περιβάλλοντος & Αποκατάστασης εδαφών στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, ΔΕΗ ΑΕ, δρ Φραγκίσκος Παυλουδάκης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τη διαχείριση και προστασία του εδάφους που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και η Αναπτυξιακή Εταιρία Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλουδάκης, τα απόβλητα λιπαντικά - έλαια παραδίδονται στο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΕΛΤΕΠΕ Α.Ε. και τα κενά βαρέλια που περιείχαν λιπαντικά συγκεντρώνονται σε 3 πλατείες με στεγανό δάπεδο και από εκεί παραλαμβάνονται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΚΕΠΕΔ Α.Ε.

Επίσης, scrap υλικό, ελαστικά, ιμάντες, συσσωρευτές και άλλα στερεά απόβλητα παραδίδονται σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρίες.

«Οσον αφορά τα φύλλα αμιαντοτσιμέντου που σταδιακά αποξηλώνονται από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της περιοχής, γίνεται ελεγχόμενη ταφή σε χώρο που βρίσκεται σε αποκατεστημένη περιοχή των ορυχείων», εξήγησε ο κ. Παυλουδάκης, προσθέτοντας ότι η ταφή γίνεται σε στεγανοποιημένο χώρο και αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, με επιβεβλημένη τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας.

Για την απορρύπανση των εδαφών που έχουν ρυπανθεί από διαρροές καυσίμων, λιπαντικών ή χρησιμοποιημένων λιπαντικών γίνεται βιοαερισμός και προσθήκη θρεπτικών συστατικών, νερού και άλλων αδρανών που επηρεάζουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των υπό επεξεργασία εδαφών.

«Με την αποκατάσταση των εδαφών δημιουργείται δασική έκταση με τη φύτευση δέντρων ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες μισθώνονται σε αγρότες της γύρω περιοχής για την καλλιέργεια σκληρού σιταριού», είπε ο κ. Παυλουδάκης.

Να σημειωθεί ότι από τα 160.000 στρέμματα που καταλαμβάνουν τα ορυχεία, έχουν αποκατασταθεί όλα όσα παρέμεναν ανενεργά και καταλάμβαναν έκταση 40.000 στρεμμάτων.

Πηγή: energia.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου