.

ΔΕΗ: Το Δ.Σ. ενέκρινε κοινοπρακτικό δάνειο €960 εκ.

από το energypress.gr
Βελτίωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 αναμένει η ΔΕΗ αναφορικά με το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίοι κατά το πρώτο τρίμηνο όπως και η ίδια σε ανακοίνωση της αναγνωρίζει αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ την ίδια ώρα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση το Δ.Σ. της επιχείρησης έχει ήδη εγκρίνει τους όρους υπό έκδοση Κοινοπρακτικού δανείου ύψους € 960 εκατ.
Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται ότι
η αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών το πρώτο τρίμηνο του 2012 αφορά κυρίως σε πελάτες Χαμηλής Τάσης.

Εκτός από την επίδραση της οικονομικής ύφεσης στην δυνατότητα των πελατών μας να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών συνδέεται και με την επιβολή και διαδικασία είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ.
Συγκεκριμένα, τους πρώτους μήνες μετά την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ (δηλ. Οκτ. – Δεκ. 2011), και καθώς, σύμφωνα με το νόμο, η ΔΕΗ –όπως και οι άλλοι πάροχοι- ήταν υποχρεωμένη να προχωρά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν οι πελάτες δεν πλήρωναν τον λογαριασμό μέσα σε διάστημα 40 ημερών από την έκδοσή του, παρατηρήθηκε μείωση των ληξιπρόθεσμων, παρά τις εντεινόμενες υφεσιακές πιέσεις στην οικονομία, υποστηρίζει η ΔΕΗ.
Η αύξηση του χρονικού αυτού ορίου από 40 ημέρες σε 80 ημέρες, με σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο της πολιτείας, σε συνδυασμό με νομοθετική ρύθμιση που περιόριζε την ΔΕΗ από το να προχωρά σε διακοπές ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής του ΕΕΤΗΔΕ, οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση των αποκοπών στο 1ο τρίμηνο του 2012, και, κατ’επέκταση, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, λαμβανομένης υπόψη και της συνολικής πρόσθετης χρέωσης των πελατών αυτών μέσω των λογαριασμών ρεύματος με € 2,5 δισ. για το ΕΕΤΗΔΕ (πολύ μεγαλύτερο μέσο ύψος χρέωσης των λογαριασμών που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 10.10.2011 έως 10.02.2012).
Από τον Μάρτιο, ο ρυθμός των αποκοπών έχει αρχίσει να αυξάνεται, ενώ παρατηρούνται ήδη σημάδια βελτίωσης στο ρυθμό είσπραξης των λογαριασμών.
Όπως και πολλοί άλλοι φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ρευστότητα της επιχείρησης έχει επιβαρυνθεί από τις ανεξόφλητες οφειλές των εναλλακτικών προμηθευτών Hellas Power και Energa, η άδεια λειτουργίας των οποίων ανεστάλη, ανακοίνωσε η ΔΕΗ.
Επιπρόσθετα, η ρευστότητα της εταιρείας έχει επηρεαστεί αρνητικά και από την ανάγκη προχρηματοδότησης του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους 200.000 πελάτες των εν λόγω εταιρειών μέχρι και την είσπραξη των αντίστοιχων λογαριασμών.
Η ΔΕΗ αναμένει βελτίωση στις χρηματοροές της από το 2ο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα:
της επίδρασης της αύξησης των τιμολογίων
της αύξησης των εισπράξεων ως αποτέλεσμα της προμήθειας Η/Ε στους 200.000 πελάτες των εναλλακτικών προμηθευτών Hellas Power και Energa
του συμψηφισμού οφειλών του Δημόσιου Τομέα (εκτιμώμενο ποσό : € 100 εκατ., πέραν των € 53 εκατ. που έχουν ήδη συμψηφισθεί και αφορούν οφειλές από την λειτουργία των φωτεινών σηματοδοτών στην περιοχή της Αττικής)
επιστροφή φόρου € 167 εκατ. (αναφορικά με προκαταβολή φόρου που εκταμιεύθηκε το 2011)
Επισημαίνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τους όρους υπό έκδοση Κοινοπρακτικού δανείου ύψους € 960 εκατ. για την αναχρηματοδότηση και χρεωλυσίων του 2012.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου