Πλησιάζει η ελληνική "μάχη" για το χρηματιστήριο ρύπων [backloading]
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
15 Φεβ 2013
Την
επόμενη εβδομάδα θα παιχτεί στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η τελευταία πράξη της ενδοκοινοτικής
μάχης που δίνεται τους τελευταίους μήνες για το περίφημο «backloading»,
δηλαδή την πρόταση της ΕΕ να αποσυρθούν τεχνητά από το χρηματιστήριο ρύπων 900
εκατ. δικαιώματα με στόχο να πιεστούν προς τα πάνω οι τιμές που τις τελευταίες
εβδομάδες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά στα 4 ευρώ.
Ωστόσο η επιχειρούμενη αυτή «τεχνητή αύξηση» των δικαιωμάτων ρύπων, ειδικά για τη χώρα μας θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή. Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας, είναι εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό χωρών εκτός ΕΕ που δεν έχουν περιορισμούς στις εκπομπές. Οποιαδήποτε επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής θα έχει μεγάλη επίπτωση στις ελληνικές βιομηχανίες που παράγουν CO2 και ανταγωνίζονται βιομηχανίες που δεν έχουν περιορισμό.
Σημειώνεται ότι από το backloading η επίπτωση για τη βιομηχανία είναι διπλή: αφενός κάποιες επιχειρήσεις αγοράζουν άμεσα δικαιώματα από το χρηματιστήριο ρύπων και θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο κόστος, αφετέρου θα προκύψει έμμεση επιβάρυνση λόγω της αύξησης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής. Ειδικά στην Ελλάδα που η ηλεκτροπαραγωγή εμφανίζει υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα η επίπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Επιχειρήσεις που συναποτελούν τον κύριο παραγωγικό ιστό της χώρας (τσιμέντα, χαλυβουργίες, αλουμίνια, κλωστοϋφαντουργίες) θα είναι αδύνατο να κάνουν εξαγωγές, που λόγω της ύφεσης στην Ελλάδα είναι κρίσιμες για τη διατήρηση σε λειτουργία των εργοστασίων.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, όπως τονίζουν πηγές της βιομηχανίας απαιτείται κινητοποίηση των ευρωβουλευτών. «Υπάρχει απόλυτη ανάγκη να σωθεί ό,τι έχει μείνει από τον παραγωγικό ιστό, είναι εθνική υπόθεση η διάσωση» αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της βιομηχανίας.
Και θα πρέπει να τονιστεί ότι το ενεργειακό πλέον αποτελεί τον κύριο παράγοντα που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των εθνικών βιομηχανιών.
Ανακοίνωση ΣΕΒ
Στο θέμα παρενέβη και ο ΣΕΒ, ο οποίος τοποθετήθηκε στην επιχειρούμενη χειραγώγηση των τιμών των ρύπων. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει:
Η χειραγώγηση που επιχειρείται σ’ ένα σύστημα το οποίο μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει με άριστα αποτελέσματα, έρχεται εν μέσω κρίσης να επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των βιομηχανικών μας επιχειρήσεων και δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας.
Στη χώρα μας, η πρωτοφανής και παρατεταμένη ύφεση έχει γονατίσει τη βιομηχανική παραγωγή, ιδιαίτερα σε κρίσιμους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας (τσιμέντο, χάλυβας) που εμπίπτουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 70% σε σχέση με τα τέλη της περασμένης δεκαετίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές προσπαθούν με εξαγωγές «ανάγκης» να διατηρήσουν επίπεδα παραγωγής που διασφαλίζουν τη λειτουργία των μονάδων τους στην Ελλάδα και την απασχόληση. Συγχρόνως οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν σε έργα μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος εν μέσω εμποδίων στην υλοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων. Είναι, επιπλέον, εκτεθειμένες λόγω γεωγραφικής θέσης στον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες που δεν μετέχουν στο σύστημα εμπορίας εκπομπών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η δρομολογημένη προσπάθεια θεσμοθέτηση του backloading θα φέρει πολλές από αυτές σε δεινή θέση, δεδομένου ότι:
- Αποτελεί παραβίαση του βασικού χαρακτηριστικού του συστήματος εμπορίας εκπομπών ως μηχανισμού που βασίζεται στη λειτουργία της αγοράς συνιστώντας ουσιαστικά απόπειρα χειραγώγησης.
- Προσθέτει βάρη στις επιχειρήσεις σε μία περίοδο κρίσης και σημαντικής ύφεσης δημιουργώντας και πρόσθετες αβεβαιότητες τη στιγμή που οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τη μείωση των εκπομπών έχουν επιτευχθεί.
O ΣΕΒ, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί σύνδεσμοι, υποστηρίζει ενεργά τον σημαντικό ρόλο του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η μέχρι σήμερα επιτυχής λειτουργία του αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του. Για τον λόγο αυτό ο ΣΕΒ συντάσσεται με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οργανώσεις που έχουν εκδηλώσει την πλήρη αντίθεση τους στην πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ε.Ε. να μεταφέρει τα δικαιώματα δημοπράτησης εκπομπών στο τέλος της δεκαετίας από την περίοδο 2013-2015.
Πηγη: capital.gr
Δημοσίευση σχολίου