.

Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί κατά της ΔΕΗ

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προσέφυγε ο ΕΣΑΗ, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, καταγγέλλοντας ότι η «παράνομη» και «καταχρηστική» πρακτική της ΔΕΗ να συμψηφίζει οφειλές και εισπράξεις με τις θυγατρικές της έχει οδηγήσει σε ασφυξία την αγορά.

Οι ιδιωτικές μονάδες μένουν απλήρωτες και αναγκάζονται να μετακυλήσουν οφειλές στον βασικό τους προμηθευτή, δηλαδή τη ΔΕΠΑ.
Ο συμψηφισμός αφορά στις οφειλές που έχει η ΔΕΗ ως προμηθευτής ηλεκτρισμού προς τις 100% θυγατρικές ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής μεταφοράς) και ΛΑΓΗΕ (λειτουργός της αγοράς) με τα προς είσπραξη ποσά ως παραγωγός ηλεκτρισμού. Η εταιρεία εξοφλεί μόνον τις διαφορές, με αποτέλεσμα οι δύο θυγατρικές να μην μπορούν να πληρώσουν, έστω αναλογικά, τους υπόλοιπους παραγωγούς ηλεκτρισμού.
Οφειλές
Οι οφειλές των ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τις ιδιωτικές εταιρείες έχουν φθάσει σε περίπου 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αδυνατούν να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ, στην οποία χρωστούν 302 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρέη του ΛΑΓΗΕ προς τις θερμικές μονάδες φθάνουν στα 100 εκατ. ευρώ και τα χρέη του ΑΔΜΗΕ στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 190 εκατ. ευρώ θεωρούνται ληξιπρόθεσμα.
Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αν η «ΔΕΗ - προμηθευτής» πλήρωνε κανονικά τότε το συνολικό χρέος θα μπορούσε να ήταν μειωμένο κατά περίπου 70%.

Πηγη: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου