.

Ενεργειακή αλληλεξάρτηση ΕΕ και Ανατολικής Ευρώπης

Τη σημασία της ενεργειακής αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εταίρων της στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός δεσμευτικού, νομικά, πλαισίου, το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια των επενδύσεων και την απελευθέρωση της αγοράς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην εναρκτήρια Συνάντηση Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στην Πράγα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, αφού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Ενωση ήρθε αντιμέτωπη με την πιό σοβαρή κρίση εφοδιασμού και διαμετακόμισης φυσικού αερίου στην ιστορία της, τόνισε ότι η συνάντηση κορυφής της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της έρχεται στην πιό κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή συνεργασία και να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί μια από τις κυριότερες προκλήσεις της εποχής μας και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική σημασία, που το θέμα αυτό λαμβάνει από χώρα σε χώρα, υπάρχει μεταξύ των Ευρωπαίων κοινή αντίληψη και συναίνεση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα επόμενα χρόνια η ζήτηση του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να μειωθεί και γι αυτό τάχθηκε σαφώς υπέρ της προώθησης των επενδύσεων σε υποδομές με σκοπό την καλύτερη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, πρέπει να υποστηριχθεί ο εκισυγχρονισμός των υφισταμένων υποδομών συμπεριλαμβανομένου του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

Επισήμανε ακόμη τη σημασία της ανάπτυξης περιφερειακών αγορών ηλεκτρισμού με ενισχυμένη ενεργειακή απόδοση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας της ΕΕ με τους ανατολικούς εταίρους της είναι θεμελιώδους σημασίας.

«Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα υποστηρίζει την κατάρτιση ενός περιφερειακά στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για τις Ενεργειακές Υποδομές», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε και την ανάγκη διεύρυνσης των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι οι δυνατότητες αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να αυξηθούν ιδίως σε περιοχές, όπως η ΝΑ Ευρώπη και η Βαλτική.

«Υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα μελετά την κατασκευή ενός δεύτερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ακτές του Αιγαίου» επισημαίνοντας ότι «ανάλογοι τερματικοί σταθμοί θα πρέπει να αναπτυχθούν και σε άλλες ευρωπαϊκες περιοχές».

Καταλήγοντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημασία της στρατηγικής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση έγκειται στις δυνατότητες, που η στρατηγική αυτή προσφέρει για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας των σχέσεων καλής γειτονίας, της οικονομικής προόδου της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λευκορωσίας, της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Δηλώσεις Κ. Καραμανλή

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διατήρηση καλών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και τους ανατολικούς εταίρους της υπογράμμισε σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους του Τύπου από την Πράγα, ο πρωθυπουργός Κώστας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο διατήρησης καλών σχέσεων, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στόχος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης είναι η προσέγγιση των ανατολικών εταίρων με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει για τις χώρες αυτές προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η συνάντηση θα βοηθήσει τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι ο χαρακτήρας της είναι συμπληρωματικός στις σχέσεις των κρατών μελών της ΕΕ με αυτές τις χώρες.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ιδιαίτερες σχέσεις με τους ανατολικούς εταίρους, επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στις έξι αυτές χώρες, δηλαδή την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία και την Αρμενία.

Πηγή: www.ana-mpa.gr

Δημοσίευση σχολίου