.

Αναφορά για νέα μονάδα Πτολεμαϊδα V και επαναπροκήρυξη ορυχείου Βεύης

Πηγή: Καθημερινή, της Δημητρας Mανιφαβα, 13/8/09

Με δύο νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 800 MW αναμένεται να ενισχυθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας -και μάλιστα το εξαιρετικά απαιτητικό νότιο τμήμα αυτού- μέσα στο 2010, ενώ πολύ σύντομα εκτιμάται ότι θα γίνει η θεμελίωση της νέας μονάδας της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο. Κοντά σε λύση, εξάλλου, βρίσκεται το υπουργείο Ανάπτυξης και σε ό,τι αφορά το λιγνιτικό κοίτασμα της Βεύης, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις, ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
Το 2010 θα ενταχθούν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δύο ιδιωτικές μονάδες

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του χθες μετά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας της ΔΕΗ Αλιβέρι V με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 417 MW και πολύ σύντομα θα γίνει η θεμελίωσή της. Υπενθυμίζεται ότι λόγω ανεύρεσης αρχαιοτήτων έγινε προσδιορισμός νέας θέσης κατασκευής της μονάδας, η οποία οριστικοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου κι επομένως προέκυψαν καθυστερήσεις στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό βασικής προτεραιότητας έργο είναι και η μονάδα Πτολεμαΐδα V ισχύος 550-660 MW, επίσης, της ΔΕΗ με καύσιμο λιγνίτη. Σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού και η επιχείρηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού, αφού όμως εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συντέλεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής.

Πολύ πιο άμεσα, ωστόσο, και δη το 2010 θα ενταχθούν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δύο ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Οπως ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος περί τα τέλη του 2009 αναμένεται να μπει σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου ΗΡΩΝ ΙΙ ισχύος 450 MW, η οποία βρίσκεται στη Βοιωτία, ενώ σε εμπορική λειτουργία εκτιμάται ότι θα μπει τον Φεβρουάριο του 2010. Η μονάδα, όπως και η ΗΡΩΝ Ι, ανήκει κατά 50% στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και κατά το υπόλοιπο 50% στη γαλλική GDF-Suez. Το φθινόπωρο του επόμενου έτους αναμένεται να μπει σε λειτουργία και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 420 MW της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης, επίσης στη Βοιωτία.

Πέραν των τελευταίων εξελίξεων για τις υπό κατασκευή μονάδες, ο κ. Χατζηδάκης, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της πολιτείας προς τους εργαζόμενους και τα στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ ανακοίνωσε ακόμη την απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει από το Δ΄ ΚΠΣ το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΣΜΗΕ προϋπολογισμού 41 εκατομμυρίων ευρώ.

Αποφάσεις για τη Βεύη

Σε λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την τύχη του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης. Μόλις την περασμένη Πέμπτη η Κομισιόν αποδέχθηκε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για την πρόσβαση στα κοιτάσματα λιγνίτη, σύμφωνα με τις οποίες η παραχώρηση δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεύης και της Βεγόρας θα γίνει μέσω δημόσιων διαγωνισμών από τους οποίους θα αποκλεισθεί η ΔΕΗ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΑΝ η απόφαση της Κομισιόν δεν αποκλείει τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος ανταγωνιστής.

Ούτως ή άλλως η έναρξη της εκμετάλλευσης του ορυχείου της Bεύης είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η ΔEH να εκμεταλλευθεί αποτελεσματικά και το δικό της κοίτασμα στην ίδια περιοχή, που μαζί με το ορυχείο Kλειδιού θα τροφοδοτήσει τη νέα μονάδα Μελίτη ΙΙ 450 MW.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου