Πρώτο προσχέδιο συμφωνίας στην Κοπεγχάγη
Περιορισμός αύξησης θερμοκρασίας έως 2 βαθμούς Κελσίου και χρηματοδότηση αναπτυσσόμενου κόσμου
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Το πρώτο επίσημο προσχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυκλοφόρησε, χθες, μεταξύ των συνέδρων στην Κοπεγχάγη και αξιώνει τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό έως 2 βαθμούς Κελσίου -πρόβλεψη που προκάλεσε ευφορία στα μικρά κράτη και τις οικολογικές οργανώσεις- ενώ επιτρέπει την εφαρμογή της αποκαλούμενης «πρώτης φάσης» της χρηματοδότησης του αναπτυσσόμενου κόσμου χωρίς ωστόσο να ορίζει λεπτομέρειες για τα ποσά. Παράλληλα, στις χθεσινές εργασίες της παγκόσμιας διάσκεψης κυριάρχησαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων για την οικονομική βοήθεια που θα παράσχουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με το προτεινόμενο ποσό να κυμαίνεται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τρία χρόνια.
Το προσχέδιο της συμφωνίας, που παρουσίασε η Ομάδα Εργασίας για τη Μακροπρόθεσμη Δράση, AWG-LCA, αφήνει ανοιχτή την προοπτική επίτευξης τριών πιθανών στόχων για τη μείωση των ρύπων έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Προβλέπει δηλαδή μείωση κατά 50% ή κατά 80% ή κατά 95%. Ο βιομηχανικός κόσμος προτιμά το 50%, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, διαμηνύουν ότι θα συμφωνήσουν με οποιοδήποτε ποσοστό, αρκεί τα αναπτυγμένα κράτη να επωμιστούν σχεδόν το σύνολο του οικονομικού κόστους.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δήλωσε ότι η ένωση μπορεί να δώσει τουλάχιστον έξι δισεκατομμύρια ευρώ (εννέα δισεκατομμύρια δολάρια) για τα επόμενα τρία χρόνια. Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ε.Ε. έγιναν στη διάρκεια της νύχτας, με τις προθέσεις των ανατολικών χωρών να παραμένουν ασαφείς, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που και οι ίδιες αντιμετωπίζουν.
Οι ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, πάντως, διακήρυξαν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι δύο χώρες μπορούν να προσφέρουν από κοινού στο ταμείο για τον αναπτυσσόμενο κόσμο το ποσό του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ (2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Ο κ. Μπράουν, μάλιστα, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από το 2012 και μετά. Οι δεσμεύσεις, ούτως ή άλλως, παραμένουν ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών του αναπτυσσόμενου κόσμου, που αξιώνει την παροχή δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αντιστάθμισμα για την έως τώρα ρύπανση του βιομηχανικού κόσμου.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό μείωσης των ρύπων στην Ε.Ε., ο κ. Μπράουν συμφώνησε με τον Νικολά Σαρκοζί στο 30% έως το 2020, ενώ για την άνοδο της θερμοκρασίας τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία στην Κοπεγχάγη δεν πρέπει να επιτρέψει αύξηση πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. Τα μικρά κράτη, όπως και πολλά κράτη της Αφρικής, σημειωτέον, υποστηρίζουν τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου. Το όριο των 2 βαθμών προτιμάται από τα πλούσια κράτη και τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, ομάδα γερουσιαστών όλων των πολιτικών αποχρώσεων προωθεί την πρόταση για μείωση των ρύπων κατά 17% έως το 2020 ως «λογική και εφικτή» προσπάθεια που οι Δυτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν θετική. Θετική για τη σύνοδο, επίσης, χαρακτήρισε ο κορυφαίος διαπραγματευτής του ΟΗΕ, κ. Ιβο ντε Μπερ, την αύξηση του αριθμού των υπουργών Περιβάλλοντος που καταφθάνουν στην Κοπεγχάγη.
πηγή: kathimerini.gr
Δημοσίευση σχολίου