Κοπεγχάγη: το επόμενο ραντεβού στο Μεξικό
Στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν έγινε εφικτό να υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών του CO2, το επόμενο ραντεβού θα είναι στο Μεξικό μέσα στο 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».
Οι δύο μεγαλύτερες χώρες οι οποίες ευθύνονται για τις εν λόγω εκπομπές, ΗΠΑ και Κίνα αρνήθηκαν να κάνουν ριζική στροφή στις εξαρτώμενες από το πετρέλαιο οικονομίες τους, ενώ άλλες ισχυρές και ρυπογόνες οικονομίες, όπως της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής και της ΕΕ, έθεσαν όρους οι οποίοι οδηγούσαν από διαφορετικούς δρόμους στην αποτυχία.
Στην πόλη του Μεξικού θα διεξαχθεί η επόμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή το Νοέμβριο του 2010.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ζήτησε τη Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου από τους ηγέτες των 192 κρατών που ήταν στη Σύνοδο «να μη φύγουν από την Κοπεγχάγη».
Όπως δήλωσαν τόσο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Σταύρος Δήμας όσο και ο κορυφαίος διαπραγματευτής των ΗΠΑ Χένρι Γουάξμαν, υπήρχε η πιθανότητα οι εργασίες να παραταθούν ως την Κυριακή. Αργότερα ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διέψευσε τα περί παρατάσεως των εργασιών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε ότι «είμαι πεπεισμένος ότι η Αμερική θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, θα μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων κατά 17% ως το 2020 και περισσότερο από 80% ως το 2050. Θα συνεχίσουμε αυτή τη δράση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Διάσκεψης».
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «τα νέα που μαθαίνουμε δεν είναι καλά. Οφείλω να πω ειλικρινά ότι η προσφορά των ΗΠΑ για μείωση των ρύπων κατά 4% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 δεν είναι φιλόδοξη».
Ενώ, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο δεν εγγυήθηκε τη μείωση των εν λόγω εκπομπών και δήλωσε ότι «στην Κίνα έχουμε ακόμη 150 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Συνεπώς, αντιμετωπίζουμε το δύσκολο έργο της παράλληλης ανάπτυξης της οικονομίας και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου»
Τέλος ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι «η Ευρώπη είναι απόλυτα ενωμένη. Ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής συμφωνεί πλήρως με εμάς και οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στις θέσεις μας» εκτίμησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Επίσης κατήγγειλε «τη στάση της Κίνας που δυσκολεύεται να αποδεχθεί σώμα παρατηρητών και της Ινδίας που δυσκολεύεται να δεχθεί μειώσεις των εκπομπών ρύπων. Φυσικά υπάρχουν και χώρες με ανάρμοστες θέσεις, όπως το Σουδάν. Υπάρχει μεγάλη ένταση αλλά, ακόμη και έτσι, οι διεθνείς διεργασίες κάπως προχωρούν».
πηγή: "Το Βήμα"
Δημοσίευση σχολίου