.

Οι εκλογές παγώνουν τις εξελίξεις σε αποκρατικοποιήσεις και πωλήσεις μονάδων

Σε «συναινετικό» πάγωμα μέχρι τις εκλογές οδηγούνται οι όποιες περαιτέρω κινήσεις για τα δύο βασικά μέτωπα της ενέργειας, δηλαδή για τις αποκρατικοποιήσεις και τις έρευνες υδρογονανθράκων. Αυτό προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργος Παπακωνσταντίνου και είναι χαρακτηριστικό ότι για το θέμα του διαγωνισμού των σεισμικών ερευνών, ο υπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΕΚΑ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα σε διάστημα 10 έως 15 ημερών, ωστόσο έχει αποφασιστεί από κοινού με τον πρωθυπουργό οι ανακοινώσεις να γίνουν από την επόμενη κυβέρνηση. Περίπου η ίδια εικόνα μεταφέρθηκε και για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, όπου για τη μεν ΔΕΗ οι ανακοινώσεις για τις πωλήσεις των μονάδων αφήνονται για μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων, για τη δε ΔΕΠΑ η διαδικασία δεν αναμένεται να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο πριν από το καλοκαίρι.

Πετρέλαια

Σύμφωνα λοιπόν με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη, το ΥΠΕΚΑ αποστέλλει αυτές τις ημέρες το σχέδιο της σύμβασης που έχει ετοιμάσει και το οποίο θα υπογραφεί με τον ανάδοχο ή τους αναδόχους των σεισμικών, για διαβούλευση με τις εταιρείες αλλά και για τυχόν παρατηρήσεις από τη βουλή όπου και θα εκφραστούν τα κόμματα. Θα ακολουθήσουν τα σχέδια συμβάσεων για τις τρεις παραχωρήσεις open door σε Πατραϊκό Κάτάκολο και Ιωάννινα. Ο κ. Μανιάτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι έτοιμη να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες σε διάστημα 10 έως 15 ημερών. Στο σημείο αυτό της χθεσινής συνέντευξης παρενέβη ο Γ. Παπακωνσταντίνου για να τονίσει ότι υπάρχει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και το θέμα πιθανόν θα παγώσει και οι τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις αφήνονται για μετά τις εκλογές.

Σημειώνεται εξάλλου ότι στο θέμα των ερευνών για τα πετρέλαια, ο κ. Μανιάτης που εξαρχής χειρίστηκε τις διεργασίες, έχει πολλές φορές μιλήσει για το κλίμα συναίνεσης που συνάντησε από την αντιπολίτευση και το οποίο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ώστε να προχωρήσουν οι προετοιμασίες για τις έρευνες και τους διαγωνισμούς.

ΔΕΗ

Με ανοιχτά τα μέτωπα της ΓΕΝΟΠ πάντως και με το πρόσχημα της καθυστέρησης της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους λιγνίτες, το ΥΠΕΚΑ έχει «παγώσει» τις όποιες αποφάσεις και για τη ΔΕΗ. Σε αντίθεση πάντως με την εικόνα «κωλυσιεργίας» που προβάλλεται από την κυβέρνηση, η Ε.Ε. έχει αποστείλει επιστολές – μεταξύ άλλων και στη ΔΕΗ – στις οποίες έχει επισημοποιήσει την πρότασή της για πώληση τεσσάρων μονάδων. Στην επιστολή της ΔΕΗ μάλιστα έχει θέσει ως χρονικό ορίζοντα για να τοποθετηθεί η επιχείρηση μέχρι το τέλος Απριλίου. Πρακτικά το χρονοδιάγραμμα αυτό μεταθέτει για μετά τις εκλογές τις εξελίξεις και στο μέτωπο της ΔΕΗ.

ΔΕΠΑ

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου περιορίστηκε χθες να σημειώσει τη μεγάλη ανταπόκριση που σημειώθηκε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Πάντως οι μέχρι στιγμής πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη και η ανακοίνωση της προεπιλογής των εταιρειών που προκρίνονται στην επόμενη φάση, μάλλον δε θα γίνει άμεσα. Τώρα εάν αυτό θα γίνει μετά το Πάσχα ή μετά τις εκλογές, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι γεγονός ότι εκφράζεται η άποψη ακόμη και εντός της κυβέρνησης, ότι πλέον το «μπαλάκι» πρέπει να περάσει στην επόμενη κυβέρνηση.

Συμφωνία;

Οι ανακοινώσεις αυτές για τα μείζονα ενεργειακά ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δεν εξέπληξαν κανέναν στη αγορά. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις εντός του κυβερνητικού σχήματος και προκρίθηκε η άποψη, με τη συναίνεση αν όχι την παρότρυνση της Νέας Δημοκρατίας, να μην υπάρξουν δεσμευτικές εξελίξεις τουλάχιστον ως προς τις αποκρατικοποιήσεις και τα πετρέλαια, ώστε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές να αναλάβει να «τρέξει» απρόσκοπτη τα κρίσιμα αυτά θέματα.

Πηγη: energypress.gr...

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου