.

"Εξοικονομώ κατ οίκον": έχουν υποβληθεί περισσότερες από 191.000 αρχικές αιτήσεις

Την αναγκαιότητα προγραμμάτων που αφορούν στην ενεργειακή απόδοση στα κτίρια των νοικοκυριών, όπως το "Εξοικονομώ κατ οίκον", που εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2011 μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να υλοποιήσουν σειρά παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους, υπογράμμισε ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης σε συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Πολιτική Καταναλωτών Neven Mimica.

Όπως είπε το πρόγραμμα είχε μεγάλη αποδοχή, με περισσότερες από 191.000 αρχικές αιτήσεις να έχουν υποβληθεί, από τις οποίες βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης περίπου 60.000, στο πλαίσιο ενός συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης που πλησιάζει το ένα δις ευρώ. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις, που αποσκοπούν στη βελτίωση έως και 40% της ενεργειακής απόδοσης των σπιτιών τους, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στους ευπαθείς καταναλωτές ενέργειας στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και στα μέτρα για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων, μέσα από τις δράσεις που έλαβε το Υπουργείο, όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο. Όπως τόνισε, τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις για το θέμα που εφαρμόζεται από το Υπουργείο, κι έχουν να κάνουν με την αποφυγή αποσύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους, με τη μείωση των τιμών της ενέργειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη και με την διευκόλυνση της πληρωμής των χρεών.

Τέλος, συζήτηση έγινε για το ρόλο των οργανώσεων καταναλωτών ως πολλαπλασιαστών της πληροφόρησης για θέματα ενέργειας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Neven Mimica χαρακτήρισε καινοτόμες και πρωτοποριακές τις δράσεις του ΥΠΕΚΑ, ενώ τόνισε πώς είναι αναγκαίο ένα δίκτυο ενημέρωσης που θα επιτρέψει στον πολίτη να έχει πρόσβαση στην πληροφορία, αλλά κρίνεται απαραίτητο και για την προστασία των δικαιωμάτων του, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ο κύριος Mimica ανέφερε ότι το σύνολο αυτών των δράσεων θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Καταναλωτών (European Consumer Summit) που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 2 Απριλίου, όπου θα συμμετέχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso.

Πηγή: www.buildnet.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου