.

Η μικρή ΔΕΗ θα περιλαμβάνει τους ΑΗΣ Αμυνταίου, ΑΗΣ Μελίτης και τα λιγνιτωρυχεία στη Φλώρινα !

Έτοιμο είναι το «πακέτο» της μικρής ΔΕΗ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτει το Energypress, στο εν λόγω «πακέτο» θα συμπεριλαμβάνονται 2 λιγνιτικά συγκροτήματα, που περιλαμβάνουν 3 εν λειτουργία μονάδες, 1 άδεια για την κατασκευή νέας μονάδας, 3 υδροηλεκτρικές μονάδες και 1 μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου.

Η πώληση της νέας εταιρείας που θα δημιουργηθεί με τα πάγια αυτά, αποτελεί το δεύτερο μεγάλο βήμα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη για το διαχειριστή του συστήματος η προκήρυξη που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει πάρει το δρόμο για τη βουλή.
Αναλυτικότερα, το μείγμα της περίφημης «μικρής» ΔΕΗ είναι:
- Οι λιγνιτικές μονάδες 1380 MWΑμύνταιο 1 και 2, καθώς επίσης και η Μελίτη 1 και 2 (παραχωρείται στη νέα εταιρεία η άδεια ώστε να προχωρήσει στην κατασκευή μιας ακόμη λιγνιτικής μονάδας). Μαζί παραχωρούνται και τα λιγνιτωρυχεία Αμύνταιου, Μελίτης, Κομνηνά και Κλειδί.
- Τα υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 833 MW:  Θησαυρός 384 MW και Πλατανόβρυση 116 MW στον ποταμό Νέστο στη Δράμα, καθώς και οι μονάδες Πουρνάρι 1300 MW και Πουρνάρι 233,6 MW στον ποταμό Άραχθο στην Άρτα.
- Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στην Κομοτηνή ισχύος 485 MW.
Η πρόταση για τη μικρή ΔΕΗ αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήδη ξεκινούν άμεσα οι ενημερωτικές επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ας σημειωθεί ότι, με την πώληση της μικρής ΔΕΗ επιλύεται το χρόνιο πρόβλημα για το μονοπώλιο που υπάρχει σήμερα στην αγορά λιγνίτη (και των υδροηλεκτρικών) αφού δρομολογείται η πρόσβαση τρίτων στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Δηλαδή, δημιουργούνται συνθήκες πραγματικής και επί ίσοις όροις απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα, με δεδομένη και τη συμφωνία των ΓΔ Ενέργειας και Ανταγωνισμού εκτιμάται ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της υπόθεσης για τον αποκλεισμό της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη, μια υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πάνω από 7 χρόνια με την Επιτροπή να επιδιώκει την καταδίκη της Ελλάδας.

Πηγη: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου