Ποιοι φοβούνται την «Πτολεμαΐδα V»;
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
16 Μαρ 2014
Πηγη: www.iapopsi.gr
Οι πρώτες συζητήσεις για τη νέα Μονάδα V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας τής ΔΕΗ είχαν γίνει το 2003, ενώ τον Απρίλιο του 2010 προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός. Από τότε η WWF Ελλάς κι άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν επιδοθεί σε μια συστηματική προσπάθεια αποδόμησής της. Καμιά πλευρά δεν ισχυρίζεται πως δεν πρέπει να στραφούμε το συντομότερο δυνατό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όταν, όμως, ακόμα και η τεχνολογικώς προηγμένη Γερμανία αναβαθμίζει τις λιγνιτικές της μονάδες, θεωρείται από ανθρώπους τής αγοράς υπερβολή να εγκαταλειφθεί πλήρως αυτή η επιλογή από τη χώρα μας.
Οι άνθρωποι της ΔΕΗ καμαρώνουν για το μεγαλύτερο έργο υποδομής, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ, που ενισχύει την εθνική οικονομία και κυρίως την ελληνική περιφέρεια, η οποία αντιμετωπίζει υψηλότερα επίπεδα ανεργίας από το κέντρο. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε εμφανώς εσφαλμένα στοιχεία και παραπληροφόρηση από το τοπικό γραφείο τής WWF, αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα της «συστηματικής και προφανώς ανυπόστατης» επίθεσης που δέχεται από την εν λόγω οργάνωση η ΔΕΗ. Προσθέτουν πως το «ποτάμι» δε μπορεί να γυρίσει πίσω, ύστερα μάλιστα κι από την κατακύρωση του διαγωνισμού το Μάρτιο του 2013 στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη γερμανική τράπεζα KfW, ύψους 800.000.000 ευρώ.
Η Μονάδα V θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα. «Αυτό που αποκρύπτουν εσκεμμένα οι συγγραφείς των ανακοινώσεων του τοπικού γραφείου τής WWF είναι ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις τής νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις τής ευρωπαϊκής κι εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ. Κι αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που αντικαθίστανται παλιές κι ενεργοβόρες Μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών, κατά 40%, καθώς και των εκπομπών αερίων τού θερμοκηπίου και των ρύπων», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της ΔΕΗ.
Η νέα Μονάδα, πάντοτε σύμφωνα με την Επιχείρηση, αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες. Η «Πτολεμαΐδα V» θα συμβάλει αποφασιστικώς στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι.
WWF: «Κάθε αλλαγή έχει πολιτικό κόστος»
Η WWF Ελλάς εκφράζει τη χαρά της για την απόσυρση των παλιών λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Σπεύδει, ωστόσο, να προσθέσει πως θα ήταν πολύ χρήσιμο αν δεσμευόταν η Επιχείρηση και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα, συμπληρώνοντας πως οι οικονομετρικές και οικολογικές αναλύσεις της βασίζονται στα δεδομένα που έχει δημοσιεύει η ίδια η ΔΕΗ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου και το ΥΠΕΚΑ στον Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050. Η WWF εστιάζει, επίσης, και στο ότι στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ «λησμονεί» να αναφερθεί στις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου τού άνθρακα, μολονότι τις παρουσιάζει στη μελέτη της.
Η περιβαλλοντική οργάνωση, εξάλλου, διατείνεται πως το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η Επιχείρηση στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 2,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού τής περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη WWF, οι «μεγάλες μειώσεις» σε εκπομπή διοξειδίου τού άνθρακα χάρη στην αντικατάσταση παλαιών μονάδων είναι 300.000 τόνοι ετησίως, ποσότητα που η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει πως θα ήταν το περιβαλλοντικό όφελος από τη δημιουργία τού μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, το οποίο «αθόρυβα εγκατέλειψε». Επιπλέον, η οργάνωση επισημαίνει πως η ΔΕΗ δεν αναφέρεται στις εξαιρετικώς σοβαρές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των εργοστασίων της στην υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών κέντρων και στη διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί.
Σύμφωνα με τη WWF, η ΔΕΗ αποφεύγει συστηματικώς οποιαδήποτε αναφορά στην απερίφραστη άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να ενισχύσει την «Πτολεμαΐδα V». Από την Επιχείρηση, ωστόσο, πληροφορούν την «Α» πως όχι μόνο δε ζήτησαν δάνειο στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και πως όποτε απευθύνθηκαν στην ΕΤΕπ για δανειοδότηση, σε άλλες περιπτώσεις, αυτή δεν τους έκλεισε ποτέ την «πόρτα». Ήδη, όπως μας πληροφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, θα συνάψει δάνειο ύψους 415.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 230.000.000 θα εκταμιευτούν άμεσα. Ο συνολικός δανεισμός από την ΕΤΕπ ανέρχεται σε 1.315.000.000 ευρώ και επετεύχθη μετά από ενέργειες του προέδρου Αρθούρου Ζερβού
Η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Θεοδότα Νάντσου εξειδικεύει στην «Α» τις θέσεις της, απαντώντας και στους υπαινιγμούς που αφήνει η ΔΕΗ για την οποία τονίζει πως δεν στέκεται στο ύψος των δεσμεύσεών της: «Κάθε αλλαγή έχει πολιτικό κόστος. Δεν μας αρέσει να αλλάζουμε συνήθειες. Πρέπει, όμως, να το δούμε αλλιώς. Τα κίνητρα της WWF είναι ξεκάθαρα. Θέλουμε να καθαρίσει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα, να μπούμε σε ένα μέλλον καθαρής, ανταγωνιστικής οικονομικά και βιώσιμης περιβαλλοντικά ενέργειας και να κάνει πράξη τη δέσμευση που ανάλαβε η ΔΕΗ το 2009 για 100% καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές μέχρι το 2050. Όταν, όμως, δημιουργεί νέες λιγνιτικές μονάδες, όπως η Πτολεμαΐδα V αλλά και η Μελίτη ΙΙ, μας εγκλωβίζει σε ένα ενεργειακό μοντέλο υψηλών εκπομπών μέχρι τουλάχιστον το 2070», υποστηρίζει η κα Νάντσου.
Με δεδομένο ότι η σύμβαση έχει εγκριθεί προ έτους με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ήδη εγκριθείσα χρηματοδότηση, οι ενέργειες της WWF έχουν μάλλον επικοινωνιακό χαρακτήρα αφού το έργο έχει ήδη ξεκινήσει.
ΓΕΝΟΠ ΚΑΙ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
«Μικρή ΔΕΗ», αλλά για μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα
Σε τροχιά αποκρατικοποίησης –«ξεπούλημα» τη χαρακτηρίζουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις– βρίσκεται η ΔΕΗ, ύστερα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας». Σκοπός (και) του υπουργού Γιάννη Μανιάτη είναι η δημιουργία τής αποκαλούμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εργαζόμενων, οι οποίοι κάνουν λόγο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών, εγχώριων συμφερόντων. Οι διατάξεις τού νομοσχεδίου αναφέρονται στη δημιουργία μιας νέας καθετοποιημένης, ως προς τα στοιχεία ενεργητικού, ανθρώπινου δυναμικού και πελατειακής βάσης, ανώνυμης εταιρείας ηλεκτρισμού, η οποία θα δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους τής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα κυβερνητικά σχέδια για τη ΔΕΗ έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζόμενων, οι οποίοι προανήγγειλαν κινητοποιήσεις. Καταρχήν, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Σταμάτης Ρέλιας, υποστήριξε πως η συγκυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ μετά από 60 χρόνια λειτουργίας, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία μη απαραίτητη. Ο ίδιος, μάλιστα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν την απόφαση καθώς έχει δεχθεί πιέσεις ντόπιων συμφερόντων: «Το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν επιβάλλεται από την τρόικα, δεν είναι μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις», ανέφερε με νόημα ο κ. Ρέλιας. Στο ίδιο μήκος κινείται και το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», το οποίο έστειλε σχετική επιστολή στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άρη Γιαννακίδη. Σε αυτή γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος για εκποίηση της περιουσίας τού ελληνικού λαού και για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Δημοσίευση σχολίου