.

"Μικρή" ΔΕΗ: Για γερά πορτοφόλια και μεγάλους παίκτες

Δε θα δώσει λεφτά μόνο για να αγοράσει έτοιμες μονάδες της ΔΕΗ, ο νέος επενδυτής που θα αποτελέσει το νέο μεγάλο αντίπαλο πόλο στην αγορά ηλεκτρισμού. Με βάση το μείγμα που επελέγη και εγκρίθηκε ώστε να συγκροτηθεί η νέα προς πώληση εταιρεία, όποιος αγοράσει τη μικρή ΔΕΗ θα πρέπει να δαπανήσει επίσης σημαντικά κεφάλαια για:


Την κατασκευή νέας μονάδας στη Φλώρινα, που θα διπλασιάσει το δυναμικό αλλά και την απασχόληση στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η μονάδα Μελίτη 1 είναι η τελευταία που κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ και παραμένει αναπόσβεστη, ενώ αντιμετωπίζει και προβλήματα τροφοδοσίας με λιγνίτη, ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος επενδυτής
Την ανακαίνιση της μονάδας του Αμύνταιου η οποία έχει μπροστά της λίγα χρόνια ζωής. 

Σημειώνεται ότι οι δύο μονάδες του Αμύνταιου ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1987 και χωρίς περαιτέρω επενδύσεις, οδηγείται σε απόσυρση του 2020, δηλαδή σε έξι χρόνια. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, στο Αμύνταιο πωλούνται μόνο το οικόπεδο, η άδεια και το ορυχείο καθώς τεχνικά είναι αδύνατη η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των παλαιών ρωσικής κατασκευής τουρμπινών (εταιρεία LMZ) ή των boilers (SteinIndustrie). Οι μονάδες δεν έχουν αποθείωση και εμφανίζουν θερμική απόδοση 32%.

Το Πουρνάρι είναι μονάδα που εντάχθηκε στις αρχές τις δεκαετίες του 80 αξιόπιστο, με μικρή παραγωγή σε σχέση με την ισχύ του (280). Στον Άραχθο υπάρχουν δυνατότητες για κατασκευή και νέων μονάδων (αντλητικά κυρίως).

Στο Νέστο, υπάρχει η δυνατότητα για κατασκευή ενός ακόμη έργου (Τέμενος) που θα βελτιώσει την απόδοση των δύο υφιστάμενων μονάδων. Επίσης ο Θησαυρός είναι αντλητική μονάδα, που μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ δυνατό asset στα χέρια του νέου επενδυτή. Τα έργα αυτά είναι αναπόσβεστα (η ηλικία τους είναι κοντά στη 15ετία).

Η μονάδα της Κομοτηνής, είναι γνωστή από το γεγονός ότι είναι ίσως η πλέον υπερστελεχωμένη μονάδα φυσικού αερίου της Ευρώπης με σημαντικά υψηλό κόστος λειτουργίας.

Βεβαίως από την πλευρά της ΔΕΗ υποστηρίζεται ότι το προσωπικό που εργάζεται σε αυτήν αναλαμβάνει και εργασίες συντήρησης, με χαμηλότερο κόστος από το να γινόταν η συντήρηση με σύμβαση outsourcing. 

Πάντως σύμφωνα με τον κοστολογικό έλεγχο που είχε γίνει παλαιότερα από την ίδια τη ΔΕΗ(booz)  η Κομοτηνή εμφάνιζε προσαρμοσμένο ελεγχόμενο κόστος 9,1€/Kwh όταν ο μέσος όρος αντίστοιχων μονάδων είναι 5,1 €/Kwh και η βέλτιστη πρακτική 2,9€/Kwh

Πάντως στο άκουσμα του παραγωγικού μείγματος που θα συγκροτήσει τη νέα εταιρεία, η αγορά δεν ήταν αρνητική. Μπορεί να υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος και τη δυνατότητα  να ολοκληρωθεί λόγω των εύθραυστων κοινοβουλευτικών ισορροπιών, ωστόσο στην πραγματικότητα οι πρώτες αντιδράσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα καλό μείγμα που διασφαλίζει ότι ο αγοραστής θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να κατοχυρώσει τη θέση του στην αγορά και να μπορέσει να ανταγωνιστεί ευθέως τη ΔΕΗ.
Η πιο πιθανή εξέλιξη πάντως είναι, εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν, να δούμε το επόμενο διάστημα να συγκροτούνται στρατηγικές συμμαχίες που θα διεκδικήσουν ρόλο στην επόμενη μέρα της αγοράς ηλεκτρισμού



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου