.

Στα 30 δισ. ευρώ ο ορυκτός πλούτος υπολογίζεται απο το ΥΠΕΚΑ

Στα 30 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία του ορυκτού φυσικού πλούτου στο υπέδαφος της χώρας και μάλιστα με συντηρητικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος προανήγγειλε την εκπόνηση ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις Ορυκτές Πρώτες Υλες.
Ο υπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς το τέταρτο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί πάνω από 120 δημόσιοι μεταλλευτικοί χώροι, για τους οποίους θα ξεκινήσουν διαδικασίες εκμίσθωσης με διεθνείς διαγωνισμούς. Εντός του 2014 δε, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, μέσω του οποίου θα ολοκληρώνεται on line η διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των Μελετών Περιβάλλοντος για την έκδοση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή την έκδοση των αποφάσεων ανανέωσης, της τυποποίησής τους, κ.λπ.

Τον χαιρετισμό του υπουργού μετέφερε η διευθύντρια του γραφείου του κ. Α. Σδούκου, καθώς ο κ. Μανιάτης βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής με κύρια θέματα στην ατζέντα την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς και το ενεργειακό κόστος σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
«Η αξία των υπεδαφικών κοιτασμάτων της χώρας που μπορούν να εκμεταλλευθούν με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς από τα πλήρως ερευνηθέντα κοιτάσματα ανέρχεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ», ανέφερε ο υπουργός στην ομιλία. Στα κοιτάσματα αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ενδεχόμενα αποθέματα υδρογονανθράκων.
Περισσότερο από το 65% των πωλήσεων της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας προορίζεται για εξαγωγές, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας φθάνουν στους 100.000 εργαζομένους.
Με τη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ορυκτές πρώτες ύλες το υπουργείο στοχεύει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, που παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί παραμένουν χρονοβόρες για τους επενδυτές.
Οι άξονες στους οποίους βασίζεται η πολιτική του υπουργείου είναι τρεις:
Η καταγραφή, η αποκάλυψη και η ανάδειξη των ορυκτών πρώτων υλών και η ανάθεση της αξιοποίησής τους με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες.
Η βιώσιμη αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών.
Η ύπαρξη σοβαρών αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Ελευθέριος Φαίδρος, δήλωσε πάντως ότι το κλίμα στη χώρα δεν είναι θετικό για επενδύσεις και μίλησε για καθυστερήσεις στην έγκριση των επενδύσεων, καθώς το κράτος μισθώνει δημόσια μεταλλεία, αλλά καθυστερεί επί χρόνια να εκδώσει τις απαραίτητες άδειες για την εκμετάλλευσή τους.
Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Mattia Pellegrini, επικεφαλής του τομέα πρώτων υλών της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για τις Πρώτες Υλες. Στόχος, όπως είπε, είναι η αξιοποίηση των ορυκτών να συμβάλει στον ευρύτερο στόχο για αύξηση του μεριδίου της βιομηχανίας στο 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ το 2020. Ακόμα, επιδιώκεται η μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές, η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, οι εναλλακτικές πηγές προμήθειας, η βελτίωση των συνθηκών προσφοράς από τις ευρωπαϊκές και τρίτες πηγές και η προώθηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του κλάδου.
Προς τον σκοπό αυτό, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία και την καινοτομία, στη βελτίωση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου για τις πρώτες ύλες και την εκμετάλλευσή τους και στις διεθνείς συνεργασίες όσον αφορά στην τεχνολογία, τη παγκόσμια διακυβέρνηση των πρώτων υλών, στην Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον, στην Εκπαίδευση και την Τεχνογνωσία, καθώς και στις επενδυτικές δραστηριότητες.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου