.

ΔΕΗ: Τον Απρίλιο το ομολογιακό, σήμερα το Δάνειο 235 Εκατ. Ευρώ από ΕΤΕπ

Στην ενίσχυση της ρευστότητας της προχωρά η ΔΕΗ, τόσο για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της, όσο και για την αιμοδότηση επενδυτικών πλάνων. Μέσα στον επόμενο μήνα η Δημόσια Επιχείρηση σχεδιάζει την έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα υπέγραψε με την ΕΤΕπ χρηματοδοτική σύμβαση για δάνειο ύψους 235 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ είναι σε συζητήσεις με τέσσερις ξένες τράπεζες για την έκδοση ομολόγου, το οποίο τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Απρίλιο. Ένα μέρος του δανείου αυτού θα κατευθυνθεί για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της, ενώ το υπόλοιπο θα εξυπηρετήσει τις νέες επενδύσεις της.
Σήμερα, εξάλλου, υπογράφηκε η συμφωνία για δάνειο 235 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ, το οποίο είναι μέρος ενός συνολικού δανεισμού, ύψους 415 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2013-2015, για τον εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, το επιτόκιο για το δάνειο της ΕΤΕπ είναι κάτω του 3% και με το σύνολο των εξόδων. Τα 235 εκατ. ευρώ θα καλύψουν την αποπληρωμή των έργων που έγιναν μέσα στο 2013 και αυτά που θα γίνουν φέτος, ενώ στις αρχές του 2015 αναμένεται να υπογραφεί χρηματοδοτική συμφωνία για την εκταμίευση και του υπόλοιπου ποσού των 180 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά στην επέκταση των δικτύων διανομής, ώστε να καταστούν δυνατές περίπου 186.000 νέες συνδέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος της ΕΤΕπ Mihai Tanasescu στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο δήλωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να συζητήσει τη συμμετοχή της για το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, η ΕΤΕπ πρόκειται να υπογράψει συμφωνία και με το ΔΕΣΦΑ για δάνειο 40 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Tanasescu, ο ενεργειακός τομέας ανήκει στους τομείς προτεραιότητας της Τράπεζας, η οποία έχει διοχετεύσει στην Ελλάδα αφότου προσχώρησε στην Ε.Ε. έως σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 4,6 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απορρόφησε η ΔΕΗ. Ωστόσο, ο τομέας της ενέργειας στη χώρα μας έχει περιορισμένη συμμετοχή ως τώρα στο δανεισμό της ΕΤΕπ και το 2013 αντιπροσώπευε το 15% των συνολικών δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με πρώτο τον τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών (το 38%).
Η ΕΤΕπ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα και όπως είπε ο κ.Tanasescu δεσμεύεται να χορηγήσει για το 2015 άλλο 1 δισ. ευρώ. «Φέρτε μας καλά προγράμματα να τα χρηματοδοτήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η Τράπεζα στηρίζει επενδύσεις σε ΑΠΕ ο ίδιος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις» και μάλιστα ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζήτησε και με τη διοίκηση της ΔΕΗ. «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να επενδύσουμε στην πράσινη ενέργεια, είμαστε ανοιχτοί σε ανάλογες προτάσεις».

Πηγη: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου