.

Πόλεμος στα "χωριά του λιγνίτη". Καταγγελίες για τη ζωή μέσα στην τέφρα - Τι απαντάει η ΔΕΗ


Ο "μαύρος χρυσός" της χώρας μας, παράγει το 60% περίπου της ηλεκτροδότησης της χώρας. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις στην υγεία, δεν είναι λίγες.
Το site enfo.gr και ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου του WWF Ελλάς, μίλησαν με τον Χαράλαμπος Σισμανίδη, έναν από τους πολλούς κατοίκους των "χωριών του λιγνίτη", που μίλησε για τη ζωή με τη στάμπα της τέφρας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ο ίδιος μένει στην Ακρινή, κοντά στη λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κοζάνη.
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η ΔΕΗ απαλλοτριώνει όλα τους τα χωράφια περιμετρικά του χωριού και τους περικυκλώνει με ορυχεία και βουνά από υπολείμματα. Οι ντόπιοι σημειώνουν ότι στο υπέδαφος της Ακρινής δεν "κατοικεί" ο λιγνίτης - το πολύτιμο καύσιμο που μέχρι σήμερα οδήγησε στη μετεγκατάσταση και αποζημίωση περίπου 4.500 κατοίκων από την Καρδιά, τη Χαραυγή, τον Κόμανο, την Εξοχή και το Κλείτος. Παρόλα αυτά, δίπλα στο χωριό υπάρχει μεγάλη μονάδα.
"Πόλεμος ανακοινώσεων ΔΕΗ -WWF
Η ίδια η ΔΕΗ με ανακοίνωση της πάντως, κατηγορεί το WWF για παραπληροφόρηση.
Αναλυτικά αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση της:
"Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται συστηματικά  μια συνειδητή προσπάθεια από πλευράς της WWF για την αποδόμηση μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις που θα  γίνει στη χώρα και η μεγαλύτερη από όλες τις ενεργειακές επενδύσεις που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή της νέας Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ)  Πτολεμαΐδας.
Η αλήθεια για την νέα λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής, συμβατικής αξίας περίπου 1,4 δις €, που ενισχύει την εθνική οικονομία και κυρίως την ελληνική περιφέρεια που αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη ανεργία, δημιουργώντας υπεραξίες για τις τοπικές κοινωνίες.
Η Μονάδας V του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ)  Πτολεμαΐδας θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαΐδα.
Αυτό που αποκρύπτουν εσκεμμένα οι συγγραφείς των ανακοινώσεων του τοπικού γραφείου της WWF είναι ότι οι περιβαλλοντικές επιδόσεις της νέας Μονάδας ικανοποιούν τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βελτιώνοντας σημαντικά την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς αντικαθιστούνται παλαιές και ενεργοβόρες Μονάδες, αφού θα πετύχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης λιγνιτών (κατά 40%) εξασφαλίζοντας πολύ μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.
Η νέα Μονάδα V αναβαθμίζει το Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αξιοποιεί τα εγχώρια κοιτάσματα λιγνιτών, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες ενεργειακές πρώτες ύλες.
Η Μονάδα Πτολεμαΐδα V θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προώθηση της Ανάπτυξης και Απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς κατά την κατασκευή της θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα.  Παράλληλα, από τις εργασίες κατασκευής και λειτουργίας της θα επωφεληθούν, άμεσα ή έμμεσα, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του κύκλου εργασιών τους.
Συγκεκριμένα, η κατασκευή της νέα μονάδας Πτολεμαΐδα V είναι στρατηγικής σημασίας έργο για τη μελλοντική βιωσιμότητα και ανταγωνιστική θέση της ΔΕΗ, καθώς:
·Διασφαλίζεται η αναπλήρωση μέρους της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ, που θα τεθεί εκτός λειτουργίας τα επόμενα έτη για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους.
·Αντικαθίστανται πεπαλαιωμένες μονάδες με μια νέα σύγχρονη, που ενσωματώνει τις βέλτιστες διαθέσιμες διεθνώς τεχνολογίες, οι οποίες εγγυώνται υψηλή οικονομική απόδοση και τη μέγιστη περιβαλλοντική προστασία.
·Η νέα μονάδα θα είναι μονάδα βάσης, με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, διασφαλίζοντας το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της στην ηλεκτροπαραγωγή.
Θετική εξέλιξη για την υλοποίηση του εθνικού αυτού έργου αποτελεί το γεγονός πως ο Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes έχει εγκρίνει  την ασφαλιστική κάλυψη κοινοπρακτικού δανείου προς τη ΔΕΗ ύψους 739 εκατ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση του έργου.
Συνεπώς πέραν των εσφαλμένων στοιχείων και της παραπληροφόρησης από το τοπικό γραφείο της WWF που είναι εμφανή, μένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρα της  συστηματικής και προφανώς ανυπόστατης επίθεσης που δέχεται η ΔΕΗ για την κατασκευή της Μονάδας V στην Πτολεμαΐδα, από την εν λόγω οργάνωση".
Το WWF απαντάει ως εξής:
Απαντώντας στη ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ, με τίτλο «ΔΕΗ: Η αλήθεια για τη στρατηγική σημασία της νέας λιγνιτικής μονάδας V στην Πτολεμαΐδα», η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σημειώνει τα εξής:
Δεδομένα: Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΔΕΗ δεν διάβασαν προσεκτικά τα στοιχεία στα οποία βασίζεται η προσπάθεια του WWF Ελλάς για απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, ούτε και τις εκθέσεις που τεκμηριωμένα αποδεικνύουν την αμφίβολη οικονομική βιωσιμότητα «μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις», όπως χαρακτηρίζει την Πτολεμαΐδα V η ΔΕΗ. Οι οικονομετρικές και οικολογικές αναλύσεις του WWF Ελλάς βασίζονται στα δεδομένα που έχει δημοσιεύει η ίδια η ΔΕΗ στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου και το ΥΠΕΚΑ στον Οδικό Ενεργειακό Χάρτη Πορείας για το 2050.
Ανάπτυξη: Οι υπεραξίες που δηλώνει η ΔΕΗ ότι δημιουργούνται από τις λιγνιτικές μονάδες στη Δυτ. Μακεδονία δεν φαίνεται στην πραγματικότητα να αντανακλώνται σε θέσεις εργασίας. Το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 2.5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, η οποία εδώ και πολλά χρόνια κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Ίσως κάποια στιγμή θα άξιζε να εξεταστεί το αντίστροφο σενάριο, δηλαδή η υπονόμευση των δυνατοτήτων της ταλαιπωρημένης αυτής περιφέρειας για πραγματικά βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα, λόγω ακριβώς της σοβαρής υποβάθμισης που προκαλεί στους φυσικούς πόρους και τη δημόσια υγεία η λιγνιτική βιομηχανία.
Χρηματοδότηση: Η ΔΕΗ αποφεύγει συστηματικά οποιαδήποτε αναφορά στην απερίφραστη άρνηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να ενισχύσει  την επένδυση αυτή, επειδή ακριβώς οι προβλεπόμενες εκπομπές θα είναι διπλάσιες από τα κριτήρια που η ΕΤΕπ έχει θέσει για χρηματοδότηση μονάδων άνθρακα. Στην εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο χρηματοδοτικό σχήμα της Πτολεμαΐδας V είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (21.3.2012).
Εκπομπές: Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της επίσης αναφέρεται σε «μεγάλες μειώσεις» CO2 λόγω της αντικατάστασης παλαιών μονάδων. Η νέα μονάδα, για την ετήσια παραγωγή  4,6 TWh,  θα εκπέμπει περίπου 4,6 εκ. τόνους CO2 τον χρόνο. Οι προς αντικατάσταση μονάδες των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και ΛΙΠΤΟΛ, τις οποίες αναφέρει η ΔΕΗ στην ΜΠΕ του έργου (σ. 124), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (http://ec.europa.eu/environment/ets/), εκπέμπουν κάθε χρόνο περίπου 4,9 εκ τόνους CO2. Κατά συνέπεια, οι «μεγάλες μειώσεις» CO2 είναι 300.000 τόνοι τον χρόνο, ποσότητα που η ίδια η ΔΕΗ δηλώνει πως θα ήταν το περιβαλλοντικό όφελος από τη δημιουργία του μεγάλου φ/β πάρκου, το οποίο αθόρυβα εγκατέλειψε.
Κόστος ρεύματος: Σίγουρα γνωρίζει η ΔΕΗ ότι το «φθηνό» ρεύμα έχει κρυφό κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, δίχως διαφάνεια και δίχως να το αντιλαμβάνονται (ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος εκτιμά το κόστος αυτό στα 2,3 - 3,9 δις ευρώ ετησίως). Για παράδειγμα, η ΔΕΗ δεν έχει ποτέ αναφερθεί στις εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις που έχει η λειτουργία των εργοστασίων της στην υγεία των κατοίκων των λιγνιτικών κέντρων, ούτε και στη μη συχνά αντιστρεπτή αλλά διαρκώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί. Επίσης, η ΔΕΗ αποκρύπτει από την κοινωνία ότι η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών, θα βαίνει αυξανόμενη μέχρι το 2040, με το κόστος να καταλήγει προφανώς στον καταναλωτή ( το 2040 η λειτουργία μόνο της Πτολεμαΐδας V θα απαιτεί επιπλέον 239 εκ. ευρώ ετησίως, βάσει των προβλέψεων του Οδικού Χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια). Για το κόστος αυστηρά της διαδικασίας εξόρυξης, μεταφοράς και καύσης λιγνίτη αναμένουμε τα αποτελέσματα του υπό εξέλιξη κοστολογικού ελέγχου της ΔΕΗ, εάν βεβαίως αυτά δημοσιοποιηθούν.
Καθαρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ: Προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: γιατί η ΔΕΗ δεν διεκδικεί δάνεια με τους ίδιους ευνοϊκούς όρους για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδίαζε να κατασκευάσει σε εξαντλημένα λιγνιτικά πεδία σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη; Να θυμίσουμε ότι ειδικά το πάρκο στην Κοζάνη ισχύος 200 MW θα ήταν, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ίδιας της εταιρείας, το μεγαλύτερο φ/β πάρκο στον κόσμο (αν και η κατασκευή του πάρκου έχει εγκαταλειφθεί, η ΔΕΗ επιμένει να κρατά αυτή την αναφορά στο site της) , θα στοίχιζε 600 εκατ. ευρώ, θα πρόσφερε 550 θέσεις εργασίας (200 νέες), ενώ θα περιλάμβανε και εργοστάσιο κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ. Είναι δυνατόν η ΔΕΗ ΑΕ να μην αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες ακριβώς επενδύσεις θα την καταστήσουν ουσιαστικά ανταγωνιστική και βιώσιμη, όταν τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν πλέον τη χειρότερη επένδυση από πλευράς οικονομικής απόδοσης;
Ανεξαρτήτως αυτών, μας χαροποιεί η ανακοίνωση της απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων από τη ΔΕΗ. Θα ήταν όμως πολύ χρήσιμο αν η ίδια δεσμευόταν και για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αυτών των αποσύρσεων. Η ίδια η ΔΕΗ άλλωστε έχει δεσμευτεί για μηδενισμό των εκπομπών CO2 το 2050. Πώς άραγε θα επιτύχει τον στόχο αυτό όταν κατασκευάζει νέες μονάδες και δεν δεσμεύεται για την απόσυρση των παλιών;
Τέλος, είναι ατυχές ότι οι διθυραμβικές ανακοινώσεις για την εξεύρεση χρηματοδότη για τη λιγνιτική μονάδα V στην Πτολεμαΐδα συμπίπτουν χρονικά με τη διάσπαση της εταιρείας και την πώλησή της. Είναι προφανές ότι επιχαίροντας για την επίτευξη δανείου για την Πτολεμαΐδα V, η ΔΕΗ επιθυμεί όντως να πωληθεί, προβάλλοντας μάλιστα «δυναμικό» αναπτυξιακό προφίλ στους υποψηφίους επενδυτές. Είναι όμως κρίμα που το προφίλ που επιλέγει έχει τόσο μεγάλο, κρυφό μέχρι σήμερα, κόστος για την ελληνική κοινωνία.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, όπως ακριβώς ισχύει με τη συνεπή μας μακροχρόνια στάση ενάντια στον λιγνίτη και τη βρώμικη ενεργειακή «ανάπτυξη», συνεχίζουμε και εντείνουμε τη διεθνή μας εκστρατεία ενάντια στην Πτολεμαΐδα V και σε οτιδήποτε εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδα μονοπάτια, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.
Έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή στα κορυφαία στελέχη της ΔΕΗ για κατολισθήσεις
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, στα Δικαστήρια της Κοζάνης δικάστηκε η υπόθεση με τις μεγάλες  κατολισθήσεις του Ορυχείου στην Ακρινή, με κατηγορούμενους τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο, τον νυν πρόεδρο της επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό, τον πρώην προϊστάμενο Νοτίου Πεδίου του ΛΚΔΜ Στέφανο Παλαβό και τον νυν προϊστάμενο  Ιωάννη Ιωακείμ.
Η απόφαση έχει ιδιαίτερη αξία μιας και οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρώντας στις περιβαλλοντικές παραβάσεις της ΔΕΗ έχουν «συρθεί» στα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις τους αυτές.
Σε  ό, τι αφορά στην υπόθεση, πρόκειται για τις κατολισθήσεις που είχαν γίνει στην περιοχή το 2009 και το 2011. Μάλιστα από το 2008 είχε γίνει σχετική καταγγελία στην Επιθεώρηση μεταλλείων και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος από τον Κώστα Πουτακίδη, κάτοικο της περιοχής και πρόεδρο του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τον έλεγχο που έκαναν διαπίστωσαν τις παραβάσεις,  με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη  και όρισε δικάσιμο αρχικά για τις 2 Φεβρουαρίου. Η υπόθεση, όμως, πήρε αναβολή τότε και δικάστηκε οριστικά την Τετάρτη 26 Μαρτίου στην Κοζάνη με την απόφαση να είναι καταδικαστική για τα μεγαλοστελέχη της ΔΕΗ. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ποινή στην οποία οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις βεβαιώσεις των παραβάσεων κινήθηκαν οι διαδικασίες από τη ΔΕΗ για την απαλλοτρίωση του οικισμού.
Δείτε εδώ τη διεθνή εκστρατεία του WWF Ελλάς ενάντια στην «Πτολεμαΐδα V» και εδώ το σύνολο των σχετικών στοιχείων για κλιματική αλλαγή, δημόσια υγεία, οικονομικά στοιχεία και λιγνίτη.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου