Υπεγράφη η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom για την τιμή του αερίου
Υπεγράφη την περασμένη Τρίτη η συμφωνία Gazprom Export (εμπορικός βραχίονας της Gazprom) και ΔΕΠΑ για την τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου, που είχε κλείσει από τις 25 Φεβρουαρίου.Επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας δεν υπήρξε παρά τη δημοσιότητα που έλαβε επί μήνες το εν λόγω θέμα. Για άγνωστους λόγους επελέγη η δημοσιοποίησή της μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΠΑ στο Διαδίκτυο.
«Υπεγράφη σήμερα (σ.σ. 11 Μαρτίου) η συμφωνία μεταξύ της Gazprom Export και της ΔΕΠΑ που περιλαμβάνει αφενός τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου και αφετέρου σειρά ευεργετικών άλλων συμβατικών διατάξεων που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και συμφέρουσες για τους πελάτες της ΔΕΠΑ, την ενεργειακή αγορά αλλά και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας , αναφέρει η ΔΕΠΑ στην ιστοσελίδα της. Η τιμή προμήθειας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μειώνεται κατά 15%, προσεγγίζοντας έτσι τη μέση ευρωπαϊκή τιμή προμήθειας αερίου, με την οποία η Gazprom Export προμηθεύει μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης».
Για το ακριβές επίπεδο της τιμής δεν γίνεται καμία αναφορά, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι διαμορφώνεται στα 399,5 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, έναντι 460 δολάρια τα 1.000 κ.μ. το τρίτο τρίμηνο του 2013. Η μείωση ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013, δίνοντας τη δυνατότητα επιστροφής ποσών σε όλους τους πελάτες φυσικού αερίου εντός της ελληνικός αγοράς, αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΠΑ και προσθέτει ότι η συμφωνία επεκτείνει κατά 10 χρόνια τη σύμβαση για προμήθεια φυσικού αερίου.
Τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε o κ. Χάρης Σαχίνης, ο οποίος μία ημέρα μετά αποχώρησε από την εταιρεία. Καθήκοντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκεί προσωρινά ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης.
Το θέμα της διαδοχής του κ. Σαχίνη αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα με τη συνδρομή της εταιρείας KPMG στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέφυγε το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τον διχασμό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για το πρόσωπο που θα επιλεγεί.
Η KPMG κατά τις ίδιες πληροφορίες παρέλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ short list 5 ατόμων, τα οποία και κάλεσε χθες σε συνεντεύξεις για να προκρίνει τον καταλληλότερο για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ. Ως επικρατέστερος υποψήφιος εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Σπανούδης, με μακρόχρονη θητεία σε διευθυντικές θέσεις στον όμιλο Royal Dutch Shell, με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις και εξαγορές και τη χάραξη στρατηγικός, για τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας. Πηγές του ΥΠΕΚΑ πάντως σχολίαζαν χθες με νόημα ότι η τοποθέτηση διοίκησης στη ΔΕΠΑ είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης.
Η εταιρεία πάντως, υπό την προσωρινή διοίκηση του κ. Παλαιογιάννη, έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για την τιμολόγηση των πελατών της με βάση τη νέα τιμή προμήθειας φυσικού αερίου που θα ισχύσει από 1ης Απριλίου. Η τελική μείωση σε ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές θα περιοριστεί στο 10% 11% και στους οικιακούς καταναλωτές στο 6% και αυτό γιατί το «καλάθι» της ΔΕΠΑ περιλαμβάνει και αέριο από την τουρκική Botas και την Αλγερία που προμηθεύεται σε υψηλότερη τιμή, αλλά και τις χρεώσεις τελών δικτύου και ΦΠΑ.
(Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή, 19/3/2014)
Δημοσίευση σχολίου