.

Νέες σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ

Με συγκεκριμένα και μετρήσιμα έργα το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί, σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη να καλύψει το χαμένο έδαφος, έτσι ώστε το 2020 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Ενημερώνοντας χθες την επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις, ενώ ανακοίνωσε μια σειρά ρυθμίσεων για τα φωτοβολταϊκά, τη γεωθερμία και την αιολική ενέργεια.

Διαχωρισμός
«Θέλουμε να χωρίσουμε τις μικρές και τις μεγάλες επενδύσεις. Δεν πιστεύω ότι οι επενδύσεις του μισού μεγαβάτ πρέπει να περιμένουν στην ουρά με τις επενδύσεις των 50 και 100 μεγαβάτ.

Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις για να καλύψουμε το κενό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και ανακοίνωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπογραφούν δυο υπουργικές αποφάσεις για τα φωτοβολταϊκά και τη γεωθερμία.

Με την πρώτη υπουργική απόφαση θα δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες όλων των σπιτιών, προκειμένου όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία, αλλά ταυτοχρόνως να διοχετεύουν ενέργεια και στο κεντρικό σύστημα.

Ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των επενδυτών στο νέο νόμο για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, καθώς, όπως είπε, διαπίστωσαν ότι πλέον αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. Με τη δεύτερη απόφαση θα δίνεται η δυνατότητα χρήσης ενέργειας προερχόμενης από τη γεωθερμία και στα σπίτια πέραν των καλλιεργειών, καθώς όπως επισήμανε ο υπουργός η Ελλάδα διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα γεωθερμικά πεδία.

Ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου για την αιολική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά.

Την Επιτροπή έχουν κληθεί να ενημερώσουν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Ιωάννης Αγαπητίδης, πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.), ο κ. Αναστάσιος Γκαρής, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», καθώς και εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Πηγή: Ημερησία

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου