Η πρόταση της Δανίας για το κλίμα
Προσχέδιο πρότασης κατέθεσε η Δανία στο οποίο αναφέρεται ότι η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και το μεγαλύτερο βάρος της μείωσης θα πρέπει να επωμιστούν οι πλούσιες χώρες. Το προσχέδιο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς, αναφέρει ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το 80% της παγκόσμιας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2050.
Το έγγραφο αυτό, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μία πολιτική συμφωνία κατά τη λήξη της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, προτείνει η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσει οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να φθάσουν στο ανώτερο επίπεδό τους το 2020.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζει κάποιο μεσοπρόθεσμο στόχο εκπομπών αερίων για τις ανεπτυγμένες χώρες, βασικό αίτημα των φτωχότερων χωρών.
Η πρόταση της Δανίας αναφέρει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιοριστεί στους δύο βαθμούς Κελσίου.
«Τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο για να ενισχύσουν την παγκόσμια δυνατότητα καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών», αναφέρει το προσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε ότι επιθυμεί μία «πολιτικά δεσμευτική» συμφωνία, πέντε έως οκτώ σελίδων, με παράρτημα που θα αναφέρεται λεπτομερώς στις υποχρεώσεις κάθε χώρας, όπως οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 από τις ανεπτυγμένες χώρες.
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Τα θέματα
Με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο πραγματοποιείται η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.
Η συμφωνία αναμένεται να δώσει απάντηση σε τέσσερα βασικά θέματα:
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις ανεπτυγμένες - βιομηχανικές χώρες
Δεύτερον σχετικά με τις υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών από τις αναπτυσσόμενες χώρες
Τρίτον, για την οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να συμμετάσχουν στη μείωση των εκπομπών και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή
Τέταρτον για το θεσμικό πλαίσιο με κυβερνητικές δομές, το οποίο αναμένεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Στην κορυφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά το 2007 από ορυκτά καύσιμα βρίσκεται η Κίνα με 1.801,9 εκατομμύρια τόνους. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 1.586,2 εκατ. τόνους, η Ευρωπαϊκή Ενωση με 1.036,6 εκατ. τόνους, η Ινδία με 429,96 και η Ιαπωνία με 337,4.
Οι παραπάνω χώρες αναμένεται να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στη διάσκεψη.
(ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ)
Δημοσίευση σχολίου