Η πιο πράσινη πόλη στα Η.Α. Εμιράτα
Την πιο πράσινη πόλη στον κόσμο, η οποία θα έχει 40.000 κατοίκους και 1.500 επιχειρήσεις, κατασκευάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δίπλα στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι, επενδύοντας για τον σκοπό αυτό 20 δισ. Δολάρια.
Θα περίμενε κανείς από τα ΗΑΕ και κυρίως από το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι, όπου βρίσκονται αποθέματα σχεδόν 100 δισ. βαρελιών πετρελαίου (το 7,7% των παγκόσμιων αποθεμάτων), να επαναπαυθούν.
Φαίνεται, όμως, ότι έχουν βάλει στόχο να αναδειχθούν ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.) και να πουλήσουν σε άλλες χώρες την τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν.
Η Μasdar City
Ονομάζεται Μasdar City («πηγή» στα αραβικά) και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το εμιράτο του Άμπου Ντάμπι. Ο σχεδιασμός της άρχισε το 2008 και τώρα γίνονται οι εργασίες με στόχο να έχει ολοκληρωθεί σε 10-15 χρόνια. Η πρώτη φάση όμως αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα για να αρχίσει να κατοικείται, φιλοξενώντας τελικά 40.000 ανθρώπους και 1.500 επιχειρήσεις. «Στόχος μας είναι η Μasdar City να αποτελέσει παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Μasdar Dr. Sultan Αhmed Αl Jaber. Η κατασκευή της πιο πράσινης πόλης στον κόσμο, όπου θα παράγεται σχεδόν όλη η ενέργεια που θα απαιτείται για τη λειτουργία της, εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΑΕ (και ειδικά του Άμπου Ντάμπι) να αναδειχθούν σε παγκόσμιο οικολογικό, πολιτιστικό και ενεργειακό κέντρο.
Η πόλη θα έχει έκταση περίπου 6 τ. χλμ. και για την κατασκευή της θα εργάζονται καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί 60.000 εργάτες.
Ανάμεσα στα έργα που θα ολοκληρωθούν πρώτα θα είναι η κατασκευή ηλιακού συστήματος παραγωγής ενέργειας 40-60 Μεγαβάτ. Με την εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκών μονάδων αναμένεται ότι θα μπορεί να παράγεται ενέργεια ισχύος 130 Μεγαβάτ.
Τα φωτοβολταϊκά και ηλιακά (ηλιοθερμικά) συστήματα θα παράγουν πάνω από το 80% της ενέργειας που θα χρειάζεται η πόλη. Η υπόλοιπη απαιτούμενη ενέργεια θα παράγεται κυρίως από ανακύκλωση απορριμμάτων και αιολική ενέργεια.
Στόχος είναι επίσης στην πόλη να μην κυκλοφορούν οχήματα που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο), αλλά όλες οι μετακινήσεις να γίνονται με οχήματα ή μέσα μαζικής μεταφοράς που θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Με τον ίδιο τρόπο η πράσινη πόλη θα συνδέεται με το Άμπου Ντάμπι (απόσταση περίπου 17 χλμ.).
Συνεργασία με το ΜΙΤ
Το ενδιαφέρον των ΗΑΕ να αναδειχθούν ισχυρός παίκτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατοπτρίζεται στη συνεργασία που προωθείται από τη Μasdar City και το Άμπου Ντάμπι με το κορυφαίο αμερικανικό ίδρυμα ΜΙΤ. Σύμφωνα με τον Dr. Αl Jaber, στόχος είναι να δημιουργηθεί ειδικό τμήμα πανεπιστημιακής σχολής, του οποίου οι απόφοιτοι θα είναι απόλυτα καταρτισμένοι και εξειδικευμένοι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ιδιαίτερα φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Για τα ΗΑΕ, η κατασκευή της Μasdar City έχει στόχο:
● Να μην είναι εξαρτημένα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
● Να ενισχυθεί η θέση τους στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά.
● Να αναγνωριστεί το Άμπου Ντάμπι ως τόπος ανάπτυξης τεχνολογίας (σήμερα η τεχνολογία εισάγεται).
● Να ενισχυθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Τεράστιες επενδύσεις
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητα ούτε τα ΗΑΕ, ειδικά το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, όπου επικρατούσε κατασκευαστικός πυρετός στα ακίνητα. Πολλές ξένες τράπεζες για να αντιμετωπίσουν δικά τους προβλήματα ρευστότητας αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επενδύσεις ή μεγάλο μέρος αυτών. Παρ΄ όλα αυτά, η κυβέρνηση των Εμιράτων εξακολουθεί να επενδύει σημαντικά ποσά στην εγχώρια αγορά ακινήτων και έτσι τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται μεγάλα έργα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η Μasdar City, όπου η εκμετάλλευση αναμένεται να αποφέρει δισεκατομμύρια στους επενδυτές.
ΠΗΓΗ: typos.com.cy
Δημοσίευση σχολίου