Νομοσχέδιο - τομή - για την Πράσινη Ενέργεια
Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, 3/11/09
Τη δραστική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από τρία έως πέντε χρόνια που είναι σήμερα σε δέκα μήνες, προβλέπει το νομοσχέδιο που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί στη χωροθέτησή τους.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του θα φέρει πιο κοντά την εκπλήρωση του εθνικού στόχου για την κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας και του 40% της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ως το 2020. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρώτης προτεραιότητας επενδυτικά μέσα και όχημα παραγωγής νέου πλούτου, ο οποίος θα μοιράζεται δίκαια. "Η έξοδος από την κρίση θα γίνει μέσω της πράσινης ανάπτυξης", δήλωσε.
Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε εθνική διάσταση στην ενεργειακή πολιτική, τονίζοντας ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο εμποδίζει την αυτονομία μιας χώρας και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι αποτελεί απόδειξη ότι η γραφειοκρατία μπορεί να μειωθεί και εκτίμησε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλους τομείς.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με το σχέδιο νόμου, η ανάπτυξη των ΑΠΕ λαμβάνει τον χαρακτήρα περιβαλλοντικής και ενεργειακής προτεραιότητας ύψιστης σημασίας για τη χώρα. Η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ θα επιτρέπεται παντού, εκτός από τις περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης, τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία μείζονος σημασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, καθώς και τους υγροτόπους διεθνούς προστασίας . Επιτρέπεται η εγκατάστασή τους σε γεωργική γη,καθώς και σε εκτός σχεδίου περιοχές.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δημιουργεί υπηρεσία "μίας στάσης" (one-stop shop), για την ενημέρωση και τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επενδυτών.
Όσον αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, η άδεια παραγωγής αφορά πλέον στην τεχνικοοικονομική επάρκεια του συγκεκριμένου έργου ΑΠΕ και αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όχι το υπουργείο, όπως προβλεπόταν έως σήμερα, μέσα σε δύο μήνες. Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας οι εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης και αφορούν σε μικρομεσαίες επενδύσεις.
Συγχωνεύονται, σε μία ενιαία διαδικασία, οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Ο φάκελος και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια αρχή, μετά την έκδοση της άδειας παραγωγής. Στη συνέχεια η Αρχή προχωρά αμελητί στη διενέργεια Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης.
Το 50% του ειδικού τέλους παραγωγού ΑΠΕ υπέρ των ΟΤΑ αποδίδεται απ’ ευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ, στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Δημοσίευση σχολίου