.

Η διείσδυση φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα αυξάνεται αλλά και ο προβληματισμός για τις τιμές

Από την express.gr...

ΜE ταχείς ρυθμούς αυξάνεται η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αν και ο κλάδος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και ανησυχία τη συζήτηση που αναπτύσσεται τόσος στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Eνωσης γύρω από το ύψος των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ συνολικά, αλλά και ειδικότερα για τα φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2011 εγκαταστάθηκαν στο ελληνικό σύστημα επιπλέον 75,7 MW, με αποτέλεσμα η εγκατεστημένη ισχύς από 205,4 MW στο τέλος του 2010 να αυξηθεί σε 281,1 MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011.

Την ίδια ώρα ωστόσο η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη έχει δεχθεί κρούσεις από διάφορες πλευρές προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ, αναθεωρώντας στην πραγματικότητα την πολιτική της περί της πράσινης ανάπτυξης. Το πρώτο καμπανάκι για την Τίνα Μπιρμπίλη ήρθε προ ολίγων μηνών κατά τη συνάντησή της με επιτελείς της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε., οι οποίοι έθεσαν ευθέως το ερώτημα κατά πόσον «αντέχει» η ελληνική οικονομία σε συνθήκες ύφεσης και μνημονίου τις υψηλές εγγυημένες τιμές στις ΑΠΕ.

Ισχυρότερο ήταν το καμπανάκι που χτύπησε στο Yπουργείο Περιβάλλοντος όταν έγινε γνωστό ότι στο μνημόνιο που υπέγραψε η Πορτογαλία για την ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης προβλέπεται η περικοπή των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ, ενώ και η Ισπανία έχει ήδη προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται ήδη σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, που ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που υιοθέτησε ισχυρές επιδοτήσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ενδεικτική προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν στο πρόσφατο συνέδριο του Economist, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, της κ. Ινγκε Μπερνάετς, η οποία τόνισε ότι η ένταξη των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο.

Παρόλα αυτά και μέχρι στιγμής τουλάχιστον η Τίνα Μπιρμπίλη φαίνεται να μη συζητά καν το ενδεχόμενο αναθεώρησης της πολιτικής της αν και δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ από τις υψηλές εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ πλησιάζει τα 250 εκατ. ευρώ και για την κάλυψή του έχει δρομολογηθεί η ρευστοποίηση μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Η κίνηση αυτή ωστόσο στερεί σημαντικά έσοδα από το Δημόσιο και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το Yπουργείο Οικονομικών επί αρκετούς μήνες καθυστερούσε την υπογραφή της σχετικής απόφασης.

Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει ειδικά μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι η αναφορά μελέτης του κ. Γ. Κατσαρού, μέλους της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, ο οποίος παρουσιάζοντας τα «αγκάθια» που καθυστερούν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σημείωσε τα εξής: Πρώτον τις πολλές καθυστερήσεις και αγκυλώσεις που σημειώνονται κατά τη διαδικασία προσφοράς όρων σύνδεσης από τη ΔΕΗ, οι οποίες άλλοτε είναι δικαιολογημένες και άλλοτε όχι. Δεύτερον, ότι στα συμβόλαια αγοραπωλησίας της παραγόμενης ενέργειας που υπογράφονται μεταξύ του ΔΕΣΜΗΕ και των ατόμων που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά δεν αναφέρεται ρητά καμία δέσμευση για την τιμή αγοράς και πώλησης, παρά μόνο υπάρχει παραπομπή στον σχετικό νόμο. «Aρα, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα, το θέμα της συμφωνημένης τιμής μπορεί να παρακαμφθεί και να δούμε μεταβολές στο τιμολόγιο». Τρίτον, το γεγονός ότι η σύμβαση ακυρώνεται αν δεν ενεργοποιηθεί εντός 18 μηνών κι ο επενδυτής πρέπει τότε να διαπραγματευτεί εκ νέου όρους και τιμές, ανάλογα με τα καινούργια δεδομένα, δημιουργεί επίσης προβλήματα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου