.

Τι Πιστεύουν στην Αγορά για την Επιλογή Παπακωνσταντίνου

Από το energia.gr...

Με συγκρατημένη αισιοδοξία υποδέχεται η ενεργειακή αγορά την αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΕΚΑ. Χαρακτηρίζεται καταρχήν θετική, με το σκεπτικό ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρείται «άνθρωπος των αγορών», ωστόσο, επισημαίνεται με νόημα ότι «όλα θα κριθούν στην πράξη».

Σε μια αγορά όπου ελάχιστα βήματα έγιναν ως τώρα και με πολλές στρεβλώσεις και εκκρεμότητες απέναντι στις υποχρεώσεις μας που απορρέουν τόσο από το Μνημόνιο, όσο και από το κοινοτικό κεκτημένο, αναλαμβάνει ο νέος υπουργός, ο οποίος είχε κοντραρισθεί σε αρκετά ζητήματα με την απελθούσα Τίνα Μπιρμπίλη.

Υπό αυτή την έννοια ο συμβολισμός του προσώπου χαρακτηρίζεται θετικός μεν από την ενεργειακή αγορά, αρκεί να μη διαψευσθεί, όπως επισημαίνεται, από τις πολιτικές που θα υιοθετήσει. Σε μια πρώτη, λοιπόν, ανάγνωση η αγορά θεωρεί θετικό το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διαθέτει ευρωπαϊκή εμπειρία και οργανώνει την πολιτική του, με βάση τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας. Η αγορά, συνεπώς, αναμένει την επιτάχυνση της ψήφισης κρίσιμων νομοσχεδίων, όπως το ενεργειακό, καθώς και την πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με όσα επιτάσσει η κοινοτική νομοθεσία στα ενεργειακά θέματα.

Κατά μία άποψη, η τοποθέτηση Παπακωνσταντίνου στο συγκεκριμένο υπουργείο έγινε για να τρέξουν πιο γρήγορά οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα αυτό. «Δεν υπάρχει και τίποτε άλλο που να αξίζει να πωληθεί», τονίσθηκε χαρακτηριστικά. Βέβαια, καθώς ο νέος ΥΠΕΚΑ δεν έχει ερείσματα στα συνδικάτα εκτιμάται ότι «μάλλον θα χάσει τον ύπνο του ο Φωτόπουλος».

Βεβαίως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Ότι τίποτε δεν θα αλλάξει σε ό,τι αφορά την πολιτική του υπουργείου στα ενεργειακά ζητήματα. «θα συνεχισθεί η ίδια πολιτική», εκτίμησε παράγοντας της αγοράς, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια ελιγμών, με δεδομένο ότι για την Ε.Ε. θεωρούνται «ευαγγέλιο» οι ρυθμίσεις στα ενεργειακά και με πρώτη τη συμβατική υποχρέωση του 20-20-20.

Σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται στον κ. Παπακωνσταντίνου ότι είναι ίσως ο μοναδικός τεχνοκράτης στην καινούρια κυβέρνηση, από τον οποίο η αγορά αναμένει να σταθμίσει το όφελος που θα έχουν για την ελληνική οικονομία κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς, όπως είναι η πλήρης και ουσιαστική απελευθέρωση της.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου