.

Κατατέθηκαν οι προσφορές για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι, αναφορικά με το Διαγωνισμό για τη «Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ατμοηλεκτρικής Μονάδας V μικτής ισχύος 550 έως 660 MWel, με καύσιμο κονιοποιημένο λιγνίτη, και με δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος 140 MWth για τηλεθέρμανση», στην Πτολεμαΐδα, προϋπολογισμού 1,32 δισ. €, υποβλήθηκαν σήμερα 28.06.2011, αποσφραγίσθηκαν και έγιναν αποδεκτές σε αυτή τη φάση, οι ακόλουθες 2 προσφορές:

1. Προσφορά της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 660,0 MW.
Ο υποπρομηθευτής του Ατμολέβητα και του Συστήματος Αποθείωσης καυσαερίων είναι η εταιρεία Hitachi Power Europe GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας είναι η εταιρεία Hitachi Ltd Ιαπωνίας και ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η εταιρεία Hamon Environmental GmbH .

2. Προσφορά του Ομίλου Εταιρειών Alstom Power System S.A., Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas Α.E., METKA A.E. και DAMCΟ Energy Α.Ε. με επικεφαλής την Alstom Power System S.A.
Η προσφορά αφορά σε μικτή ισχύ 598,9 MW.
Ο κατασκευαστής του Ατμολέβητα είναι η εταιρεία Alstom Power Systems GmbH, ο υποπρομηθευτής του Ατμοστροβίλου και της Γεννήτριας η εταιρεία Alstom Power Steam Turbines, ο υποπρομηθευτής των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων η Εταιρεία Alstom Power India και ο υποπρομηθευτής του Συστήματος Αποθείωσης Καυσαερίων είναι η εταιρεία Alstom Power Italia.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης της Επιχείρησης.

Από τα δηλωθέντα εγγυημένα περιβαλλοντικά μεγέθη και των δύο προσφορών προκύπτει ότι η νέα Μονάδα θα τηρεί τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για τις εκπομπές ρύπων που προβλέπονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, δηλαδή :

• Εκπομπές οξειδίων του αζώτου NOx ≤ 200 mg/Nm3
• Εκπομπές Σωματιδίων ≤ 10 mg/Nm3
• Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 ≤ 150 mg/Nm3

Η νέα μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας και θα υποκαταστήσει παλιές, ρυπογόνες και υψηλού λειτουργικού κόστους μονάδες, συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της Επιχείρησης και των περιβαλλοντικών επιδόσεων της χώρας.

Η κατασκευή της μονάδας αυτής από τη ΔΕΗ, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα της χώρας στην παρούσα φάση και αναμένεται να συμβάλει, στην τόνωση της οικονομίας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, στην αύξηση της απασχόλησης και την αξιοποίηση των εθνικών ενεργειακών πόρων.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου