.

Η Βουλγαρία αυξάνει την πυρηνική ενέργεια

Από την Ημερησία...

Η Βουλγαρία σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας, που ανέρχεται στο 35% του συνόλου της ενέργειας της χώρας και αυτό συνιστά στόχο ενός στρατηγικού ενεργειακού προγράμματος που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο.

«Η Βουλγαρία θα υπερασπιστεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη διατήρηση και την αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας», αναφέρεται στο πρόγραμμα αυτό. Σήμερα το 35% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι (βόρεια Βουλγαρία), το 55% από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και το 10% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η χώρα θα επιδιώξει να παρατείνει την εκμετάλλευση των δύο αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ του Κοζλοντούι, του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της, η διακοπή της λειτουργίας των οποίων προβλέπεται αντιστοίχως για το 2017 και το 2019. Η κυβέρνηση προβλέπει εξάλλου την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων 1.000 μεγαβάτ εκάστου, είτε στο Κοζλοντούι είτε σε ένα νέο σταθμό, η κατασκευή του οποίου προβλέπεται στο Μπέλενε, στις όχθες του Δούναβη, ανατολικά του Κοζλοντούι. Το σχέδιο που υιοθετήθηκε χθες προβλέπει εξάλλου τη «βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας» μέσω «μιας διαφοροποίησης των πηγών και των διαδρομών».

Φυσικό αέριο
Η Βουλγαρία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, που φτάνει μέσω της Ουκρανίας και το πετρέλαιο προέρχεται επίσης κυρίως από τη Ρωσία. Το μόνο διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας ανήκει στη ρωσική εταιρεία Lukoil. Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικοφ είχε διαβεβαιώσει στις 28 Μαΐου ότι το βουλγαρικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου θα συνδεθεί το 2014 με αυτό της Ελλάδας, πράγμα που «θα επιτρέψει (στη Βουλγαρία) να δέχεται φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν», καθώς η χώρα θα μετάσχει έτσι στον αγωγό αερίου ITG (Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία).

Εξάλλου, η βρετανική επιχείρηση Melrose Resources εκμεταλλεύεται από τον Οκτώβριο δύο κοιτάσματα στη Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα, συνολικής δυναμικότητας 2,09 δισ. κυβικών μέτρων, που αναμένεται ότι θα καλύψουν το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου