.

Οι G20 συζητούν για την πυρηνική ασφάλεια στο φως της Φουκουσίμα


από την Ελευθεροτυπία
Οι υπουργοί Ενέργειας του G20 συναντώνται σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν την πυρηνική ασφάλεια την επομένη της καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.
  Το ατύχημα που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου έχει προκαλέσει κύμα εκκλήσεων για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας παγκοσμίως.

Μερικές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τώρα την ενεργειακή τους στρατηγική. Η Γερμανία έγινε η πρώτη μεγάλη βιομηχανική δύναμη που σκοπεύει να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, επαναπροσανατολίζοντας τη βιομηχανία στις πράσινες τεχνολογίες και σε μία νέα γενιά εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με βάση καθαρότερο φυσικό αέριο και άνθρακα. Η Γαλλία ηγείται παγκοσμίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αφού το 80% του ηλεκτρισμού που παράγει προέρχεται από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η εξαγωγή αυτής της πυρηνικής τεχνογνωσίας αποτελεί μεγάλο μέρος της γαλλικής οικονομίας.
Στην τελευταία σύσκεψη του G8στη Ντοβίλ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνάντησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται για την επεξεργασία ενός νέου πλαισίου παγκόσμιων κανόνων ασφαλείας μέχρι τέλος του έτους. Ο Σαρκοζί μάλιστα δήλωσε πως εφεξής η ασφάλεια και όχι το κόστος θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τα μελλοντικά σχέδια και τη τεχνολογία.
Αν και ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει διευκρινίσει πως μπορεί να βελτιωθούν οι κανόνες, άλλοι Ευρωπαίοι επίσημοι έχουν ζητήσει την αναθεώρηση τη σύμβαση πυρηνικής ασφάλειας της Διεθνούς Ατομικής Ενεργειακής Υπηρεσίας (ΙΑΕΑ) η οποία ισχύει για τους διεθνείς κανόνες. Η ΙΑΕΑ θα συναντηθεί στο τέλος του μήνα να συζητήσει το θέμα.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου