.

Με φυσικό αέριο αντικαθιστά τα πυρηνικά η Ευρώπη

Από την Καθημερινή...

Οι Financial Times αναμένουν στροφή στο φυσικό αέριο ως πηγή ενέργειας της επιλογής τους μετά την απόφαση της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να «γυρίσουν την πλάτη» στα πυρηνικά. Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει την Ελβετία, όπου το υπουργικό συμβούλιο συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να κλείσουν σταδιακά οι πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες της. Και την Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «πάγωσε» το πυρηνικό πρόγραμμά της, που είχε απαγορευθεί με δημοψήφισμα το 1987. Η εφημερίδα παραθέτει, δε, προχθεσινή δήλωση του επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Ετινγκερ, ότι το φυσικό αέριο «θα γίνει κινητήρας της ανάπτυξης».

Καθαρότερο από τον λιθάνθρακα

Σχετικώς άφθονο και καθαρότερο από τον λιθάνθρακα, το φυσικό αέριο έχει όλα τα προσόντα να προτιμηθεί από μια περιφέρεια που έχει δεσμευθεί να ηγηθεί στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες στηρίζουν την κατασκευή του αγωγού Nabucco, ο οποίος από το 2017 θα συνδέει την Αυστρία με το αέριο του Αζερμπαϊτζάν, περιορίζοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία. Μέσα στο 2011 ή το 2012 θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν τα σχέδια. Την ίδια ώρα, Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προωθούν τη χρήση τεχνικών υδραυλικής διάρρηξης (hydraulic fracturing) για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αέριο που βρίσκεται παγιδευμένο σε βράχους.

Ανάγκη εφεδρικού καυσίμου

Το φυσικό αέριο ευθύνεται για το 23% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., η πυρηνική ενέργεια για το 28% και οι ανανεώσιμες πηγές για το 19%. Πριν ακόμα από την κρίση στη Φουκουσίμα και τη γερμανική απόφαση, στις Βρυξέλλες συζητούνταν τρόποι αλλαγής αυτού του μείγματος. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι δαπανηρές. Αλλά ακόμη κι αν υπάρξει «έκρηξη» στη χρήση των ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και πάλι θα επωφεληθεί, αφού πάντα θα υπάρχει ανάγκη εφεδρικού καυσίμου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου