.

Εναρκτήριο λάκτισμα τον Ιούλιο για ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ στο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου»

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποκρατικοποίηση καταρχήν της ΔΕΠΑ, και του ΔΕΣΦΑ, και εν συνεχεία της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, καθώς το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχουν μεταφερθεί στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν, μαζί με τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ και την περιουσία του Δημοσίου που προβλέπονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η διάταξη αυτή, που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο της περασμένης Παρασκευής, προστέθηκε στη τελική μορφή του εφαρμοστικού νόμου που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, και μαρτυρά το "κατεπείγον" της υπόθεσης.
"Στο Ταμείο, το πολύ σ' ένα μήνα"...
Σύμφωνα λοιπόν με την προσθήκη, προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που θα εκδοθεί το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (δεδομένου ότι εκτός απροόπτου θα ψηφιστεί αύριο 29 Ιουνίου, μιλάμε το πολύ για τα τέλη Ιουλίου), όλες οι ΔΕΚΟ και η περιουσία του Δημοσίου που προβλέπονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2011-2015, θα μεταφερθούν αυτόματα στο νέο «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται μεταξύ άλλων για τις επιχειρήσεις ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ (ιδιωτικοποίηση το 2011), ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Ελληνικό 2, Εγνατία Οδός, (αποκρατικοποίηση το 2012), κ.ό.κ.
Σημειώνεται ότι μετά την ένταξή τους στο Ταμείο, δεν υπάρχει επιστροφή για τις επιχειρήσεις αυτές, δεν μπορεί δηλαδή με κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση να εξαιρεθούν από τις δεσμεύσεις του μνημονίου, και η πορεία τους είναι προδιαγεγραμμένη. 
"Κλείδωσαν" οι ημερομηνίες
Στο αρχικό νομοσχέδιο της Παρασκευής, δεν γινόταν σαφής αναφορά για το πότε τα περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του μεσοπρόθεσμου θα μεταφερθούν στο Ταμείο, και προφανώς η κυβέρνηση που είχε αφήσει τις ημερομηνίες "ανοικτές", υποχρεώθηκε τα τελευταία 24ωρα από την τρόικα να τις «κλειδώσει».
Τι σημαίνουν όλ’ αυτά στην πράξη ; Ότι, σε ένα μήνα από σήμερα ξεκινούν με ρυθμούς «εξπρές» οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (55% από το 65% του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο) και του ΔΕΣΦΑ (31% από το 65% που ελέγχει το Δημόσιο). Και πως θα μπορούσαν να μην ξεκινήσουν άμεσα, όταν το ημερολόγιο των αποκρατικοποιήσεων, προβλέπει και για τις δύο εταιρείες ολοκλήρωση της διαδικασίας στο δ’ τρίμηνο του 2011.
Για τη ΔΕΠΑ, που ανοίγει πρώτη το χορό, εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα έχουν -μεταξύ των άλλων- εκδηλώσει ενδιαφέρον η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Socar, (δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον της ιταλικής Edison) και από ελληνικής πλευράς, ο όμιλος Μυτιληναίου. Εκτιμάται ότι βάσει και της κερδοφορίας της πέρυσι, το προς πώληση ποσοστό της ΔΕΠΑ μπορεί να αποφέρει περί τα 400 εκ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ρόλο –κλειδί στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση διαδραματίζει ο όμιλος Λάτση, που μέσω των ΕΛΠΕ ελέγχει το 35% της εταιρείας, διατηρεί δηλαδή καταστατικά δικαιώματα μειοψηφίας και επομένως θα έχει καθοριστικό ρόλο στις περαιτέρω κινήσεις.
Για τον ΔΕΣΦΑ, δεδομένου ότι το κοινοτικό καθεστώς δεν επιτρέπει την είσοδο ενεργειακών ομίλων στα δίκτυα, ενδιαφέρον λέγεται ότι έχει εκδηλωθεί από τράπεζες και funds, ωστόσο και εδώ έχουμε να κάνουμε με πάζλ, με το σκεπτικό ότι αφού είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ, το 65% ανήκει στο Δημόσιο και το 35% στα ΕΛΠΕ. Όσο, για το 17% της ΔΕΗ, ήδη γίνονται ζυμώσεις για τα φιλέτα της, και εδώ και καιρό ακούγονται διάφορα ονόματα μονάδων της, όπως της Μελίτη στη Φλώρινα, και της Μεγαλόπολη 4, ενώ για το σχέδιο κατασκευής του νέου της εργοστασίου στη Πτολεμαΐδα (ύψους 1,5 δισ. ευρώ) υπάρχουν σκέψεις να γίνει από κοινού με ιδιώτες. Στους ξένους «μνηστήρες» τα ονόματα που έχουν ακουστεί (αλλά χωρίς, όπως στη περίπτωση της ΔΕΠΑ να έχουν γίνει δηλώσεις από εκπροσώπους τους), είναι της γερμανικής RWE, της ιταλικής Edison (μέσω της μητρικής της γαλλικής EDF), ενώ σίγουρα συμμετοχή στις εξελίξεις, μόνοι τους ή το πιθανότερο από κοινού με ξένο παίκτη, θα διεκδικήσουν όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι.

Αναδημοσίευση: energypress.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου