Παζάρι για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ υποσχέθηκε ο Παπακωνσταντίνου
Ανάρτηση:
Mavromatidis Dimitrios
την
16 Ιουν 2011
Η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε για τις αλλαγές που έχουν προκύψει (κυρίως, βέβαια στα φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα) στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μετά τις αρχικές παρατηρήσεις, τόσο των υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο όσο και των βουλευτών στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μιλάμε για την αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ που έχουν γίνει αφορμή για να προαναγγείλουν (ή να απειλήσουν) κάποιοι βουλευτές, την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Βεβαίως, η σημασία της συγκεκριμένης αναφοράς του υπουργού Οικονομικών είναι πλέον σχετική, καθώς την ώρα που εκείνος ενημέρωνε τους βουλευτές, ο Πρωθυπουργός είχε τις γνωστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον κ. Σαμαρά, οι οποίες κατέληξαν αρχικά στον τραγέλαφο των διαρροών περί κυβέρνησης συνεργασίας που θα επαναδιαπραγματευθεί συνολικά, μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο, και στη συνέχεια στην αναγγελία του ναυαγίου και του σημερινού ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ανασχηματισμός σε αυτή την οριακή για την πολιτική επιβίωση του κ. Παπανδρέου στιγμή, δεν νοείται, χωρίς την αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και κυρίως του κ. Παπακωνσταντίνου.
Οπότε, αν είχε κάποια βάση η αναφορά του τελευταίου για επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα του χαρακτήρα των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ (στην πραγματικότητα μιλάμε για ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) και δεν ήταν απλώς ένα τέχνασμα κατευνασμού, θα πρέπει να μπεί στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών όποιος κι αν είναι αυτός. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσει κανείς, ότι τα σενάρια περί προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης προϋποθέτουν την παραμονή της νέας κυβέρνησης Παπανδρέου στην εξουσία, μέχρι τουλάχιστον την οριστικοποίηση και υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, πράγμα για το οποίο όλο και λιγότεροι στοιχηματίζουν.
Ακόμα πάντως και στο απίθανο ενδεχόμενο που τεθεί το θέμα σε επαναδιαπραγμάτευση και δώσει η τρόικα το πράσινο φως για αναστολή πώλησης του 17% της ΔΕΗ, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θεωρείται ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι η λύση, με αυτόν τον τρόπο, του προβλήματος με την πρόσβαση ιδιωτών στους λιγνίτες της χώρας.
Δημοσίευση σχολίου