.

Τρέχουν εξελίξεις για τους αγωγούς ITGI και South Stream

Από το e-go.gr...

Ανοίγει το διεθνές παιχνίδι των αγωγών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον τους για τον ITGI και τον South Stream, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τον ITGI, υπενθυμίζεται ότι το κομμάτι Τουρκίας - Ελλάδας είναι έτοιμο και προχωρά τώρα για κατασκευή και το σκέλος Ελλάδας - Ιταλίας. Το έργο αυτό ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.

Θερμό καλοκαίρι για τις αποκρατικοποιήσεις

Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε στο υπουργείο ΠΕΚΑ η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη με τον Ειδικό Απεσταλμένο του State Department για ενεργειακά θέματα στην Ευρασία, R. Morningstar, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη, D. Smith. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Morningstar επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και τον ρόλο που έχει η Ελλάδα.

Η υπουργός ΠΕΚΑ επαναβεβαίωσε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική της ΕΕ για το Νότιο Διάδρομο, τονίζοντας τη σημασία του αγωγού Τουρκίας- Ελλάδας- Ιταλίας (ITGI) για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Περαιτέρω περιφερειακή διάσταση αποκτά ο ITGI με την κατασκευή του ελληνο- βουλγαρικού (IGB) αγωγού, ο οποίος θα διευκολύνει την περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω διαφοροποιημένων πηγών και οδεύσεων.

Βέβαια, εξελίξεις τρέχουν και με τον αγωγό South Stream ρωσικών συμφερόντων, στον οποίο μετέχει το 1/3 των κρατών της Ε.Ε. Πρόσφατα η κ. Μπιρμπίλη μαζί με τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη είχαν συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του South Stream, M. Kramer.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου